O întâlnire care a avut ca temă pregătirea exerciţiului NATO Defender-21 a avut loc, miercuri, la Primăria Braşov, între reprezentanţii autorităţii locale şi o delegaţie militară mixtă româno-americană, constituită din specialişti de la Batalionul 1 CIMIC al Statului Major al Forţelor Terestre şi de la Afaceri Civile SUA (US Civil Affairs), scrie Agerpres.
Conform unei informări transmise de Primăria Braşov, în cadrul întâlnirii, la care au mai participat şi reprezentanţii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi ai ISU Braşov, au fost discutate "aspecte relevante privind desfăşurarea exerciţiului "DEFENDER-21", un exerciţiu de mare amploare la care va participa şi România, alături de alţi membri NATO".
Potrivit sursei citate, "vizita a avut caracter de informare-documentare, în vederea consolidării cooperării interinstituţionale, a promovării parteneriatului strategic dintre România şi SUA" şi s-a desfăşurat în contextul exerciţiului CIMIC VICTORY, care începând cu anul 2015, reprezintă activitatea principală de instruire în mediul civil real a structurilor CIMIC.
Principalele aspecte discutate au fost: prezentarea municipiului şi judeţului Braşov (mai ales zona metropolitană), precum şi a mijloacelor şi personalului din cadrul sistemului de apărare implicate în procesul de protecţie a populaţiei (evacuare, cazare, adăpostire, asigurare apă şi hrană etc.), pregătirea populaţiei pentru situaţii de criză, asigurarea asistenţei medicale de urgenţă a populaţiei; activităţi privind emigranţii/refugiaţii, persoane evacuate sau dislocate intern.
Exerciţiul "Defender-Europe 2021" este programat să se desfăşoare la finalul primăverii şi începutul verii, iar oficialii NATO estimează că vor fi prezenţi peste 30.000 de militari americani, aliaţi şi parteneri din 26 de ţări.
Manevrele se vor desfăşura de la Marea Baltică până în Africa, pe teritoriul a douăsprezece state, având ca punct focal Europa de Sud-Est, în mod particular România şi Bulgaria. Este un exerciţiu multi-domeniu, menit să demonstreze capacitatea NATO de a deplasa forţe mari pe zone întinse de teritoriu, a menţionat sursa citată.
NATO ar putea decide să reducă amploarea exerciţiului în cazul agravării situaţiei în contextul pandemiei de coronavirus, a mai menţionat sursa citată.