Programul "Casa Verde" a fost amânat, din nou, pe termen nedeterminat, atât pentru că bugetul fondului de mediu nu a fost aprobat, cât şi din cauză că Ministerul Mediului a identificat patru probleme. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă: "Am identificat patru probleme care au determinat amânarea acestui program. Prima ţine de o incapacitate la nivelul Administraţiei Fondului de Mediu de a îndeplini prima sarcină, şi anume validarea instalatorilor. A doua se referă la nişte nereguli din ghidul solicitantului, legate de neclarificarea principiului primul venit, primul servit. De asemenea, cred că mulţi solicitanţi vor cere aceşti bani pentru case de vacanţă şi nu mi se pare oportună cheltuirea atâtor bani pentru aceste locuinţe, pe care oamenii le folosesc de cel mult câteva ori pe an".
Potrivit NewsIn, ministrul Nemirschi s-a declarat nemulţumit de faptul că ghidul nu precizează câţi dintre producătorii echipamentelor de energie eoliană, de panouri solare sau pompe geotermale trebuie să provină din România sau din Uniunea Europeană. Domnia sa nu doreşte ca produse din Asia, care au preţuri mici şi o calitate necorespunzătoare, să fie cele mai vândute prin acest program.
Ministrul Mediului a adăugat că va prezenta aceste probleme în şedinţa de guvern de astăzi, urmând ca Executivul să aleagă între revizuirea ghidului solicitantului, reducerea parţială a finanţării pentru acest program, continuarea sau anularea programului în forma propusă de fostul ministru al Mediului - Attila Korodi.
Până ieri dimineaţă, au fost validate 367 de firme de instalatori pentru programul "Casa Verde". Bugetul pentru programul Casa Verde anunţat, iniţial, pentru acest an, de 520 milioane lei, îl depăşeşte de 2,3 ori pe cel de înlocuire a parcului auto (Programul Rabla), de 228 milioane lei.