Parlamentul a decis majorarea salariilor angajaţilor în funcţie de studiile efectuate şi de experienţa acumulată. Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a aprobat, ieri, un proiect de lege privind stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională. Proiectul de lege a fost adoptat cu 212 voturi pentru, 84 de voturiîmpotrivă şi 2 abţineri.
Preşedintele Comisiei de muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, Adrian Solomon a spus: "Este vorba despre o iniţiativă aşteptată de sindicate, dar mai puţin de partea patronală, dar până la urmă Parlamentul decide oportunitatea adoptării acestei legi. Este vorba despre un tabel de indicatori, coeficienţi de ierarhizare a salarizării care a fost până în anul 2010 în Codul Muncii, dar a fost eliminat atunci de guvernarea Boc. În urma negocierii cu toate părţile, am ajuns la concluzia că revenirea la acest tip de reglementare este absolut necesară, dat fiind faptul că realităţile sunt în continuă mişcare. Din 2012, nivelul salariului minim a crescut continuu, de la 740 lei la 2300 lei. Acest lucru a dus la compactarea grilei de salarizare şi s-a ajuns în situaţia în care noii angajaţi au acelaşi salariu cu cei cu experienţă, cu vechime în câmpul muncii. Reintroducând în lege aceste valori, vom putea să vedem că un muncitor necalificat este plătit la nivelul salariului minim, un calificat va avea un coeficient de 1,2, cel cu studii de scurtă durată - un coeficient de 1,5, iar angajaţii cu studii universitare de lungă durată vor ajunge la un coeficient de 1,7".
Deputatul Gabriel Petrea, grupul Pro Europa, a precizat: proiectul de act normativ doreşte stabilirea indicatorilor minimani în sectorul privat, pentru a garanta o formă de protecţie minimă a salariaţilor.
"S-a ajuns ca un muncitor necalificat să aibă acelaşi salariu ca un muncitor calificat. Trebuie să încurajăm calificarea la locul de muncă, iar o persoană care face cursuri de calificare să aibă un salariu mai mare. Se face dreptate după 10 ani şi vom avea o creştere salarială mai sus în piramidă. Când salariul minim creşte, va creşte şi salariul celui angajat cu calificare superioară", a precizat Gabirel Petrea.
În schimb, Christian Seidler, deputat USR, a precizat că legea este neconstituţională, lucru semnalat de Consiliul Legislativ şi de Guvern. : "Când nu se înţeleg mecanismele de piaţă, unii impun valori ale salarizării. Legiferaţi după ureche punând cifre scoase din burtă. Antreprenorii vă cer, dacă nu puteţi sa îi ajutaţi, măcar să nu le băgaţi beţe în roate. În realitate, din cauza calităţii învăţământului, valoarea muncii unui tânăr cu studii superioare este în acest moment inferioară valorii pe care o aruncaţi într-un tabel dintr-o lege. Tinerii mai slabi instruiţi vor fi expuşi şomajului, plătiţi la gri sau vor munci la negru. Ar trebui să întărim antreprenorii din România pentru ca ei să ofere salarii mai mari", a arătat Christian Seidler.
De partea noului act normativ s-a situat şi UDMR. Deputatul Eva Csep a arătat: "Mulţi dintre antrepenori nu sunt convinşi de faptul că raportul de muncă are la bază un contract bilateral de muncă. (...) Acum venim cu reglementări generale pentru că persoanele cu studii superioare lucrează pe un salariul mizerabil în România. Este nevoie de o schimbare a mentalităţii. Termenul de salariat nu este egal cu acela de slugă. Salariatul trebuie remunerat pe merit".
Menţionăm că deputaţii USR şi PNL au votat împotriva acestui proiect de lege.
Imediat după adoptarea noului act normativ, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a declarat pentru Ziarul BURSA: "Noua lege va bulversa întreaga economie care şi aşa este slăbită în această perioadă! Dacă introduci indicatori sau coeficienţi de ierarhizare salarială, pentru ce mai ai stabilit prin lege salariu minim sau negocieri colective? Ce rost mai au aceste mecanisme care se bazează totuşi pe reguli economice, dacă coeficientul de salarizare este stabilit de către Parlament?".
Conform lui Florin Jianu, introducerea unor coeficienţi de ierarhizare a salariului minim conduce la stabilirea a 11 categorii de salariu minim, ceea ce contravine prevederilor constituţionale. Preşedintele CNIPMMR a precizat că demersul Parlamentului referitor la coeficienţii de ierarhizare reprezintă o încălcare a atribuţiilor Guvernului, puterea executivă fiind aceea, care stabileşte prin hotărâre nivelul salariului minim.
Domnia sa a arătat că proiectul de lege prevede că nu există niciun impact asupra mediului de afaceri, ceea ce este anormal, atât timp cât este vorba despre calcularea salariului minim brut.
"Noi suntem obligaţi de fiecare dată să repetăm că nu există un test IMM pentru această lege. În expunerea de motive, la capitolul impact asupra mediului de afaceri, în lege este trecut «Nu este cazul». Păi, dacă o modificare care introduce 11 salarii minime nu are un impact asupra mediului de afaceri, ne întrebăm ce anume ar mai putea avea?", a arătat Florin Jianu.
Preşedintele CNIPMMR susţine că aprobarea şi promulgarea acestui proiect de lege ar duce la închiderea multor microîntreprinderi - în special a start-up-urilor, care şi-au constituit bugetele pe o anumită valoare unitară a salariului minim brut pe economie şi nu pe 11 salarii minime la nivel naţional.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Cornel în data de 04.06.2020, 17:25)
-Care sunt criteriile de calcul ale salariului minim în statele U.E. ??!
- De unde provin diferențele de salarizare ,pentru profesii identice , dintre bugetari și mediul privat ??!
-Ce instituții verifică legalitatea salarizării în mediul privat ??!
2. Las Fierbinti
(mesaj trimis de Celentano în data de 05.06.2020, 09:10)
Ar fi timpul sa se controleze salariile acordate bugetarilor din primariile locale din orase si comune, deoarece cei "bagati" de rude pe posturi constituite fara nici un sens si fara nici o responsabilitate, fara studii sau experienta, iau salarii mai mari decat cei angajati pe posturi cu responsabilitate mare, cu studii superioare de lunga durata angajate de ani buni, cu experienta in domeniu. Este o caracatita formata de cateva decenii care nu poate fi eliminata decat prin schimbare de mentalitate. Adica IMPOSIBIL!
3. Este foarte buna legea.Felicitari initiatorilor le
(mesaj trimis de Atitudine în data de 05.06.2020, 20:25)
Este foarte buna legea, care prevede un salariu minim brut care trebuie acordat salariatilor, dupa cum este si normal, in functie de calificare, de studii. Legea nu prevede cat trebuie sa dea privatul fiecarui angajat, ci doar un minim de bun simt, care si asa este mult inferior tarilor din Uniunea Europeana din care Romania face parte. Trebuie sa se inteleaga ca angajatul nu este o sluga, care trebuie mizerabil platit, indiferent de calificare, de instruire, de studii. Fiindca prin vechea lege, a salariului minim uniformizat, acelasi pentru toata lumea, indeferent de calificare si studii, au aparut anomalii in care, de exemplu, o femeie de serviciu are doar cu cativa zeci de lei mai putin decat un cadru didactic universitar din mediul privat (diferenta salariala infima, incorecta, anormala, nedreapta), care este obligat prin lege sa aiba cele mai inalte studii, respectiv doctorat si care tot prin lege este obligat sa puna Romania pe harta stiintifica a lumii, sa publice in strainatate in numele Romaniei. Felicitari initiatorilor legii si multumiri! Facem apel la presedintele Romaniei sa promulge cat mai repede legea, mai ales ca in starea de urgenta si de alerta pe care le-a instituit, fara sa intrebe si poporul, a facut ca multi privati sa-i foloseasca pe angajati doar in interesul propriu (ca de obicei, fiindca interesul angajatului nu este luat in calcul), platindu-i indecent la jumatate de salariu deja mizerabil si chiar si mai rau. Prin Constitutia Romaniei, la art. ART. 47 Nivelul de trai, (1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică si de protectie socială, de natură să asigure cetătenilor un nivel de trai decent. Deci, statul trebuie sa ia masura de protectie sociala a unui salariu minim brut in functie merit, de calificare si studii, dupa cum este normal si dupa cum este si in tarile dezvoltate ale Uniunii Europene si nu numai.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.06.2020, 10:00)
O lege foarte buna, un minim de bun simt care trebuie platit si la privat, trebuie sa se acorde respect tinerei generatii atat cu studii superioare cat si fara studii care ajung sa fie platiti ca un salariu derizoriu cand se angajeaza, iar cei mai multi isi cauta respectul in alta tara.
Puteau fi introdusi coeficienti si in functie de vechime in orice meserie, altfel unii pot ramane multi ani cu acest minim .
Sa speram ca este un inceput , suntem departe de salariile din Uniunea Europeana.
Sa se puna in aplicare cat mai rapid.
Felicitari initiatorilor.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2020, 19:29)
Este un lucu foarte bun . De cînd se aplica legea Trebuie de asemenea sa se faca si diferențierea in functie si de vechime sa oblige privați sa acorde vechimea în munca