O NOUĂ RĂFUIALĂ PE SCENA POLITICĂ Moţiune simplă în jurul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 15 iunie 2021

Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Absorbţia fondurilor europene pentru exerciţiul financiar multianual 2014-2020 a ajuns la 55%, în condiţiile în care de la începutul anului ţara noastră a primit câte 10 milioane euro zilnic de la Bruxelles, a afirmat Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cu prilejul dezbaterii moţiunii simple înaintată de deputaţii PSD la adresa sa pentru modul în care a fost întocmit Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Până acum au intrat în România 1,6 miliarde euro din fonduri structurale, asta înseamna 10 milioane euro zilnic, 440.000 euro pe oră. Asta se întâmplă înainte de PNRR, iar informaţiile pot fi găsite pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Până la finalul anului 2021, vor mai intra în ţară alte 2,3 miliarde euro. (...) În acest moment, rata absorbţiei fondurilor europene este de 55% şi se află în marja curentă a mediei europene, de 58%. Rata de absorbţie este mai mare decât a Italiei (53%) şi a Spaniei(51%). Informaţia este publică, pe site-ul Comisiei Europene", a precizat ministrul Cristian Ghinea.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a mai arătat că afirmaţia social-democraţilor conform căreia din PNRR s-au evaporat 1,3 miliarde euro nu este reală, deoarece alocarea se face, conform regulamentului european, pe baza unei formule ce ia în calcul Venitul Naţional Brut.

Domnul Ghinea a mai susţinut în intervenţia sa că PSD fuge de PNRR "ca dracul de tămâie", din cauza a opt motive:

- examenul naţional care va fi organizat pentru funcţionarii publici şi care va înlătura sistemul de angajare pe pile, cunoştinţe şi relaţii

- reformarea companiilor de stat şi cotarea lor la bursă

- refacerea sistemului SUMAL

- digitalizarea administraţiei publice ce va duce la "înlăturarea căpuşelor de genul Sebastian Ghiţă"

- investiţii reale cu termene de finalizare clare în construcţia de spitale

- alocarea a 500 milioane euro pentru reducerea abandonului şcolar şi demararea unui program de acordare de burse prin intermediul unor credite-punte pentru elevii din mediul rural care îşi continuă educaţia la liceu

- finanţarea autostrăzilor A7 şi A8 în Moldova

- înfiinţarea unui sistem strict de monitorizare şi prevenţie a fraudării banilor europeni.

Sorin Grindeanu (PSD): "Actualul PNRR, un carusel al sifonării banilor europeni"

În replică, fostul premier social-democrat Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte al PSD, a spus: "Domnul Ghinea este de fapt prototipul unui mod de a face politică: al useristului care ştie doar să dărâme, nu să construiască. De când aţi apărut ca partid, doar asta aţi făcut: aţi criticat, aţi blocat şi aţi distrus. (...)

Pe Facebook sunteţi un maestru al demagogiei, un expert în bla-bla-uri despre integritate, despre transparenţă. În realitate v-aţi descoperit rapid vocaţia de ONG-ist ideologic, pe bani mulţi. Aţi ajuns astfel unul dintre noii băieţi deştepţi ai ONG-urilor abonate la tocat fonduri europene pe workshopuri şi simpozioane (...) Aţi tinut PNRR secret şi l-aţi depus fără ca nimeni să poată să facă vreo modificare. (...) multe dintre componentele sale v-au fost servite de firmele interesate să îşi umple conturile, mari susţinătoare ale activismului pe Facebook. V-aţi asigurat încă de la început ca 2 miliarde euro să fie alocate către prieteni; nu la agricultură, nu la sănătate sau educaţie. Aţi tratat un subiect vital nu cu responsabilitate sau cu dorinţa de a face un plan viabil, coerent, pentru ca această ţară să se dezvolte cu sprijinul banilor europeni, ci cu nesimţire, cu tupeu, cu isterie şi iresponsabilitate. Aţi ajuns să fiţi un fel de Clotilde Armand cu barbă şi burtă, care a ajuns să facă crize şi pariuri publice la televizor pe miliardele europene".

Fostul premier social-democrat a mai spus că actualul PNRR slujeşte interesele consultanţilor şi a firmelor de casă, că documentul respectiv este "un carusel al sifonării banilor europeni după modelul implementat de vicepremierul Dan Barna".

În apărarea colegului său de coaliţie, deputatul liberal Călin Bota a afirma că PSD este partidul cel mai puţin îndreptăţi să vorbească

despre programele finanţate din fonduri europene, deoarece social-democraţii au fost groparii proiectelor cu bani europeni.

"Poate vă amintiţi cum doamna Dăncilă inaugura o bursă a peştelui la Tulcea, pe bani europeni, care a fost închisă a doua zi. (...) Asta este priceperea dumneavoastră privind fondurile europene. Nu aţi fost capabili să faceţi proiecte pentru a aduce bani europeni în ţară. (...) PSD ştie doar să cheltuiască bani, nu să investească. Această moţiune arată că vă este frică de faptul că PNRR va fi un succes, deoarece realizarea investiţiilor asumate va arăta adevărata faţă a PSD: un partid retrograd, (...) ancorat în trecut, care se teme de viitor", a spus Călin Bota.

Dan Tănasă (AUR): "PNRR reprezintă un veritabil act de trădare naţională"

La rândul său, Ionuţ Moşteanu, coleg în USR PLUS cu ministrul Ghinea,

a menţionat că PNRR nu este PNDL-ul lui Liviu Dragnea cu care baronii social-democraţi erau obişnuiţi, nu este un sac fără fund, ci o şansă de dezvoltare pentru fiecare judeţ, pentru fiecare comună din România.

În schimb, copreşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a arătat că observaţiile Comisiei Europene cu privire la PNRR sunt pertinente, atât timp cât alocă milioane de euro pentru site-uri, 200 milioane euro pentru cărţile electronice de identitate, 133.000 euro pentru un training pentru o persoană şi 600.000 euro pentru un studiu privind salarizarea.

Colegul său de partid, Dan Tănasă a precizat: "PNRR nu este un plan naţional, ci este planul exclusiv al PNL, USR şi UDMR. (...) Mă aşteptam să le spuneţi celor de la Bruxelles că doi din trei români nu au acces la gaze naturale. Ceea ce vă spune Comisia Europeană e că nu reuşiţi să puneţi cap la cap cifrele din fişierele Excell cu cele din fişierele PDF. 16 miliarde de euro din PNRR sunt împrumuturi, bani pe care trebuie să îi dăm înapoi. (...) PNRR reprezintă un veritabil act de trădare naţională pentru că nu conţine măsuri pentru agricultori şi micii întreprinzători, ci conţine noi taxe, împrumuturi şi îngheţarea pensiilor şi salariilor".

Reprezentantul UDMR, Miklos Zoltan a spus că, dacă guvernul poate fi acuzat că nu a fost destul de transparent şi rapid în întocmirea PNRR, nu poate fi acuzat că nu are viziune şi curaj politic, deoarece îşi asumă reforme majore, investiţii şi absorbţia întregii sume alocate, inclusiv a componentei de împrumut.

În schimb, social-democratul Daniel Suciu, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi fost ministru al Fondurilor Europene (pentru o perioadă scurtă), a afirmat: "Acest tandem Ghinea-Barna a funcţionat şi în 2016, atât de bine încât ne-aţi lăsat 5 contracte semnate pe fonduri europene, iar noi la plecare aveam 5000. Ne-aţi lăsat 0,04% rată absorbţie, iar acum veniţi cu nesimţire şi vă lăudaţi cu munca noastră".

Alfred Simonis (PSD): "PNRR - un fel de USR-SRL, adică o puşculiţă de partid"

El a fost susţinut şi de colegul său, Alfred Simonis, liderul grupului deputaţilor social-democraţi care a susţinut că nu PSD fuge ca dracul de tămâie de PNRR, ci Comisia Europeană care a trimis de mai multe ori observaţii Guvernului cu privire la documentul respectiv.

"Aţi trimis un plan absurd care continuă să crească decalajele dintre regiuni, un plan scris de companiile direct interesate, în care daţi miliarde de euro firmelor de casă şi creaţi piste pentru biciclişti în localităţi care au nevoie de un sistem de alimentară cu apă. Aţi creat din PNRR un USR-SRL - o puşculiţă de partid din care să vă înfruptaţi dumneavoastră", le-a transmis Alfred Simonis ministrul Ghinea şi vicepremierului Dan Barna.

Faţă de acuzele formulate de Suciu şi Simonis, ministrul Cristian Ghinea a menţionat că fostul ministru al Dezvoltării Regionale (Daniel Suciu) a încercat la Bruxelles să mute proiectele din PNDL în POR, fapt care a nemulţumit oficialii europeni, care nu au aprobat o astfel de finanţare.

Votul asupra moţiunii simple va avea loc, astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor.

Amintim că săptămâna trecută, deputaţii PSD au depus moţiunea simplă "Cristian Chinea, de la zero la abis!", iar principalele reproşuri sunt legate de modul în care a fost construit Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Practic, România va împrumuta 15 miliarde de euro doar pentru a hrăni prietenii, firmele de consultanţă şi membrii de partid care vor vota în congresele PNL şi USR. Dezvoltarea României, reducerea decalajelor, creşterea nivelului de trai al românilor, educaţia, sănătatea, infrastructura, agricultura şi firmele româneşti mai pot aştepta. O ţară întreagă a văzut cum, în zona de energie, 600 de milioane de euro sunt alocaţi direct unei singure firme private-sponsor de partid. Fără licitaţie şi fără criteriile pe care le cer guvernanţii celor cărora tocmai li s-a anulat Măsura 3. Toţi românii au văzut cum documente ample din PNRR au fost scrise exact de firmele de consultanţă care vor fi viitorii beneficiari ai studiilor de fezabilitate şi de consultanţă din acest plan. Astfel, sponsorii de partid, firmele de casă şi cele de consultanţă îşi iau banii prin PNRR, direct, prin alocări dedicate, fără să existe vreo licitaţie şi fără un minim de transparenţă. În schimb, românii se aleg cu creşterea vârstei de pensionare, îngheţarea veniturilor - salarii, pensii, alocaţii", se arată în moţiunea simplă.

PSD susţine că prin implementarea PNRR-ului întocmit de Guvern peste 10 milioane de români vor pierde în următorii cinci ani peste 14 miliarde euro din veniturile la care aveau dreptul legal şi că în plus vor plăti şi împrumutul de 15 miliarde euro luat de la Comisia Europeană.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. PSD susţine că prin implementarea PNRR-ului întocmit de Guvern peste 10 milioane de români vor pierde în următorii cinci ani peste 14 miliarde euro din veniturile la care aveau dreptul legal şi că în plus vor plăti şi împrumutul de 15 miliarde euro luat de la Comisia Europeană.

    si ce si cat va mai plati acest neam romanesc pentru HOTI DE DRUMUL MARE???????? 

    fac ceva pe motiunea simpla! 

    aduceti o ghilotina bine ascutita sa nu-l mai doara capul pe el si pe ciracii lui!

    1. Psd nu mai are majoritate in parlament aveti "guvernul meu "deci va luati mu.a inapoi

    ghinea/zero este o clotilda cu barba.

    din toata politica romaneasca razbate un iz de mistocareala , de ceva neserios , neconsistent , de birt , susanea . unii se fac ca guverneaza , altii mimeaza opozitia si tot asa pe loc pe loc , nu rasare nimic . noroc ca ne mai imping altii de la spate dar cu preturi mari . in concluzie o tara facuta din cozi de topor . nicaieri nu vezi asa ceva , mai vezi prin presa altora cativa care mai se zbat sa reprezinte interesele acelei tari , la noi toti sint marionetele altora .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb