Actualizare 12:22 Cererea de strămutare a lui Dan Voiculescu va fi judecată pe 11 iulie
Cererea lui Dan Voiculescu de strămutare a dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) la altă instanţă, va fi judecată vineri (11 iulie) la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a decis astăzi curtea supremă, după ce, iniţial, termenul fusese stabilit la 24 septembrie, scriu surse din presă.
Omul de afaceri a declarat în această dimineaţă că, dacă instanţa dispune ridicarea măsurii controlului judiciar, nu mai pleacă în vacanţă, deoarece plecarea trebuie făcută "când eşti liniştit, nu tracasat", precum şi din cauză că este "o ofensivă" şi că el rămâne "pe terenul de luptă".
Tribunalul Bucureşti (TB) judecă, tot astăzi, contestaţia formulată de Voiculescu în cazul măsurii controlului judiciar dispusă de procurorii DNA în noul dosar în care este cercetat pentru şantaj. Fondatorul Partidului Conservator este bănuit că ar fi ameninţat, direct sau prin intermediari, trei oameni de afaceri, unul dintre ei încheind cu trustul Intact contracte de publicitate de 900.000 euro.
Dan Voiculescu a declarat: "Nu mai plec, rămân pentru că este o ofensivă şi vacanţa trebuie făcută de regulă când eşti liniştit, nu tracasat, pe de o parte. Pe de altă parte, rămân pentru că probabil domnul Băsescu o să mai găsească nişte lucruri, şi rămân aici, pe terenul de luptă. Dacă umblă cu astfel de minciuni şi astfel de forţări care nu au niciun fel de legătură cu realitatea, poate să găsească oricând. Şi acum poate să zică că am în buzunar heroină".
---
Actualizare Nou termen pentru Dan Voiculescu, 4 august, după concediul judecătorilor
După aproape 12 ore de audieri, judecătorii Curţii de Apel au decis ieri seară stabilirea unui nou termen pentru procesul lui Dan Voiculescu, data de 4 august, deoarece magistraţii din completul de judecată urmează să intre în concediu de odihnă.
După ora 21.00, mai erau de audiat încă doi inculpaţi din acest dosar, astfel că judecătorul a decis că este nevoie de un nou termen de judecată.
În 4 august, începând cu ora 11, cei doi inculpaţi care nu au fost încă audiaţi vor da declaraţii în faţa instanţei. Se vor discuta de asemenea şi eventuale noi probe pe care le solicită avocaţii şi o cerere de schimbare a încadrării juridice pe care au cerut-o avocaţii lui Dan Voiculescu - din infracţiunea de spălare de bani într-o altă infracţiune economică, tăinuire, pedepsită mai puţin aspru.
---
Nu ştiu dacă judecătorii l-au condamnat, ieri, pe Dan Voiculescu sau dimpotrivă, dar, eu, unul, l-aş băga la pârnaie numai pentru lipsa de umor şi glumele de prost gust.
Omul s-a dat spiritual: "Sunt doar pensionar, nu mai sunt oligarh". Ce o fi în mintea lui? Că face ironii fine? Adică, el trăieşte din pensie? Nu-i e ruşine? Răspuns: Nu!
Pe muchie să intre la "mititica", omul ne dă lecţii.
Acuzat de spălare de bani, Dan Voiculescu a găsit cu cale să ne înveţe că "beneficiarul real este cel care stă în spatele unei societăţi", iar domnia sa nu a fost niciodată în spatele cuiva, ci întotdeauna, în faţă.
Ha, ha!
Trebuie să ai ceva tupeu!
O lume întreagă ştie că şi-a pus fiicele să iasă la înaintare, făcându-le "proprietare" ale trustului Intact, el rămânând adevăratul proprietar "din spate".
Întotdeauna, în spate, nu în faţă.
Daniel Constantin este scos la înaintare la preşedinţia Partidului Conservator, dar în spate este adevăratul "proprietar" - "domn' profesor Voiculescu".
Nu în faţă.
Din perlele care au urmat: "Nu mă tem, dar este neplăcută o pedeapsă cu executare".
Domn' profesor, pedeapsa cu executare nu este neplăcută, ci numai executarea. Asta ca să revenim la proprietatea termenilor şi să nu stăm în spatele lor.
Altă perlă: "Oligarhii fac multe lucruri bune, între care asigură locuri de muncă".
Dacă scria aşa ceva într-o teză la Bacalaureatul de anul acesta, oare domn' profesor mai ajungea să dea admiterea la facultate?
Una peste alta, nu excludem ca Dan Voiculescu să aibă, de fapt, dreptate. Dar, dacă acţiunile sale sunt iniţiate în sistemul de gândire pe care îl ilustrează aşa-zisele lui ironii, atunci e păcat să rămână în libertate.
Dan Voiculescu şi-a aşteptat, ieri, toată ziua, sentinţa în dosarul ICA în care este acuzat de spălare de bani, însă audierile la Curtea de Apel s-au prelungit până seara. Verdictul nu a fost dat, până la închiderea ediţiei, surse judiciare spunând că este foarte posibil ca judecătorii să lase pe astăzi decizia.
Dan Voiculescu a declarat, ieri, în faţa instanţei că ştie ce învinuiri îi sunt aduse, dar că nu le recunoaşte, opinând că procurorul de caz a intimidat martorii, că a fost stabilit un prejudiciu fals şi că au dispărut 40 dintre volumele de material probatoriu.
Fostul şef al trustului de presă Intact a arătat că deciziile de business aparţineau directorilor, iar după anul 2000 s-a detaşat de afaceri, transferându-şi acţiunile pe numele celor două fiice, din motive personale.
Voiculescu a subliniat că, în momentul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), nu se mai afla nici la Crescent, nici la Grivco: "Am cedat împuternicirea de la Crescent în 1994-1995".
La solicitarea judecătoarei Camelia Bogdan, Dan Voiculescu a declarat că actualul sediu al ICA se află în Calea Plevnei, precizând că a fost mutat, deoarece, "în sediul vechi, oamenii nu aveau condiţii de lucru, lucrau în condiţii insalubre", iar sediul vechi (pentru care este acuzat în dosar, în legătură cu privatizarea terenurilor) este tot acolo.
Omul de afaceri a explicat că institutul se afla în dificultate înainte de privatizare, întrucât "activele, terenurile existau, dar nu constituiau ele însele capacitate de finanţare". Preşedintele de onoare al PC a adăugat că ICA se afla în stare de degradare, iar privatizarea a schimbat lucrurile în bine.
Nu în ultimul rând, Voiculescu a explicat cum a ajuns să majoreze pachetul de acţiuni la ICA: "Am acordat un împrumut către ICA pentru plata unor datorii. Împrumutul a fost sub dobânzile pieţei. Nu mi-au mai restituit banii la termen şi mi-au cedat acţiuni. Acţiunile care mi s-au predat s-au adăugat celor pe care le aveam prin cumpărare. Acţiunile cumpărate de mine sunt noi şi nu au nicio legătură cu acţiunile de la momentul privatizării. În 2006, am cedat acţiunile în cote egale fiicelor, din motive personale".
• Mencinicopschi: "Nu am fost omul de casă al lui Dan Voiculescu"
Fostul director al ICA Gheorghe Mencinicopschi a declarat ieri, la audierea Curţii de Apel Bucureşti, că nu a fost "omul de casă al lui Dan Voiculescu", precizând că nu a avut nicio discuţie cu omul de afaceri privind privatizarea ICA şi nici nu a existat vreo presiune asupra sa din partea lui Voiculescu.
Mencinicopschi a afirmat: "Precizez că nu am avut discuţii cu Dan Voiculescu. Dan Voiculescu nu a exercitat influenţă asupra mea, nu am fost omul de casă al domnului Dan Voiculescu, nici nu ştiu unde locuieşte. Niciodată domnul Voiculescu nu mi-a finanţat deplasări la simpozioane în străinătate. Nu am avut nici o legatură cu Grivco".
Medicul Gheorghe Mencinicopschi a susţinut că este "profund nevinovat", adăugând: "Nu am ştiut când a început şi s-a finalizat privatizarea. Nu am obţinut niciun folos material sau moral în urma privatizării".
Mencinicopschi a mai afirmat că la privatizarea ICA nu avea atribuţii directe, preferând să se retragă în activitatea ştiinţifică. Domnia sa a punctat că, director fiind, nu a participat la licitaţie, ci l-a desemnat pe un subaltern, precizând că nu ştie ce a făcut respectivul: "Nu am discutat nici cu domnul Sin (Gheorghe Sin, membru în AGA a ICA - n.r.), nici cu domnul Baciu (Constantin Baciu, reprezentantul Ministerului Agriculturii în AGA a ICA - n.r.) despre perspectivele privatizării societăţii. Nu îmi amintesc până când am fost administrator la ICA, după transformarea ei în societate pe acţiuni. Nu îmi amintesc detalii despre evaluarea terenului, a fost făcută de o societate de cadastru".
Cererea lui Dan Voiculescu de strămutare a dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, de la Curtea de Apel Bucureşti la o altă instanţă, se judecă în 24 septembrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Avocaţii lui Voiculescu au înaintat această solicitare la ICCJ, după ce la termenul din 1 iulie al procesului au sesizat faptul că noul preşedinte al completului de judecată nu este imparţial. La termenul din 1 iulie al dosarului ICA, judecătoarea Camelia Bogdan, preşedintele completului, a respins mai multe excepţii, cereri de amânare şi de recuzare înaintate de avocaţi şi a extins sechestrul pus pe averea preşedintelui fondator al PC.
Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare este judecat, din 1 iulie, de un complet format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, aceştia fiind desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celelălalt membru, Florică Duţă, s-a pensionat.
Pe 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 5 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Voiculescu de procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
1. din negura grotelor securiste
(mesaj trimis de letitia în data de 08.07.2014, 13:15)
e rusinos, e dezolant ca un popor intreg se lasa manipulat de de acest profitor
al resurselor create in trecut si in prezent de locuitorii acestei tari, naivi si indulgenti , pacat.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2014, 15:21)
Asta-i democratia! in vremea lui Ceausescu alde Motanul ar fi fost "rezolvat" un-doi si scos definitive din peisaj.
2. Floare la ureche !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 08.07.2014, 22:46)
ICA este floare la ureche pe langa conturile afdministrate de URMASII SECURITATII dupa 1989 !
Dupa urmasii tortionarilor comunistii care au ajuns sa dea lectii de moralitate victimelor care au scapat genocidului din puscariile comuniste iata ca securistii dau lectii de democratie si moralitate victimelor vidului legislativ de dupa 1989 !
Camera de puscarie cu "picatura chinezeasca" pentru astfel de tradatori si escroci de dupa 1989 si intrebati la nesfarsit ca BASTUS din "DACII' cum aun facut aceasta escrocherie cu conturile admionistrarte de securitate di strainatate !