O ZGUDUIM BINE! Creşterea noastră de cutremure lasă în umbră creşterea economică

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Miscellanea / 23 ianuarie 2014

Creşterea noastră de cutremure lasă în umbră creşterea economică
  • document ataşat Zone (2010-2013)
    apasă aici pentru a descărca.

    Şase cutremure pe zi, în 2013

    INFP: 2.079, numărul de seisme, anul trecut

    Mircea Radulian, INFP: "Cutremurele din Galaţi, cauza principală pentru seismicitatea ridicată înregistrată anul trecut"

    Update 08:26 Cutremur de 4,7 grade în Vrancea

    Un cutremur cu magnitudinea de 4,7 grade pe scara Richter s-a produs, în jurul orei 08:15, în zona Vrancea.

    Seismul a avut loc la adâncime de 126 de kilometri şi a fost resimţit în Capitală.

    Epicentrul cutremurului s-a situat la 12 km nord de oraşul Nehoiu, 51 km est de Braşov şi la 121 km nord de Bucureşti.

    Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pămantului, oraşele apropiate au fost Vălenii De Munte (32km), Plopeni (48km),Săcele (49km), Mizil (49km), Covasna (49km).

    ---

    Ţara noastră a fost zguduită, anul trecut, de 2.079 cutremure, cu 500 mai mult faţă de anul 2012, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului. Dacă facem o comparaţie cu anul 2010, creşterea numărului de cutremure a fost de 67%.

    Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), ne-a declarat, ieri, că numărul de cutremure s-a intensificat anul trecut, pe fondul roiului de seisme care au avut loc în Galaţi. "Secvenţa de la Galaţi a determinat sporirea numărului total de seisme, însă nu într-un mod considerabil. Diferenţele de la un an la altul nu sunt foarte mari", consideră domnul Radulian. Domnia sa ne-a precizat, însă, că deocamdată nu există nici un motiv de îngrijorare pentru populaţie, întrucât apariţia unor cutremure de intensitate mică sau moderată nu este un "eveniment", fiind un semn că scoarţa terestră se detensionează.

    În toamna anului trecut, numai în regiunea gălăţeană s-au produs peste 300 de cutremure de mică intensitate. La vremea respectivă, autorităţile s-au încurcat în zeci explicaţii, au apelat chiar la ajutorul unor cercetători străini care au spus că seismele s-au produs din cauze naturale.

    Pe de altă parte, au existat unele voci care au declarat că roiul de cutremure ar fi fost cauzat de explorările neconvenţionale care ar fi avut loc în regiune. Cu toate acestea, autorităţile au respins ipoteza explorărilor de acest gen, spunând chiar că au efectuat o serie de controale la sondele care sunt amplasate în extravilanul localităţii gălăţene.

    Datele furnizate ziarului BURSA de către INFP mai arată că, în ultimii ani (din 2010 până în 2013), Moldova a fost regiunea unde numărul de cutremure a crescut considerabil: de la 61 de seisme în 2010 la 340, în 2013.

    Intensificarea numărului de cutremure în Moldova ar avea legătură, potrivit organizaţiilor non-guvernamentale, cu intenţiile unor companii în explorarea gazelor de şist în regiune.

    Nu ştim care este realitatea, dar există informaţii că explorările şi exploatările neconvenţionale determină creşterea micro-cutremurelor din zonă. La nivel european, mai multe ţări au interzis explorarea gazelor de şist, motivând tocmai acest lucru.

    O comisie de investigaţie a British Columbia Oil and Gas a raportat 38 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,2 şi 3,8 pe scara Richter, ce au avut loc în zona Horn River Basin, înregistrate în perioada 2009 - 2011. Potrivit raportului, aceste cutremure au fost cauzate de fluidele injective în timpul fracturării hidraulice.

    Mircea Radulian: "Activitatea seismică, din ultima perioadă, se încadrează în parametri normali"

    Datele INFP mai arată că cele mai multe cutremure s-au înregistrat anul trecut în zone precum Vrancea, Transilvania, urmate de Moldova şi Dobrogea. Mircea Radulian ne-a mai declarat, ieri, că activitatea seismică, din ultima perioadă, se încadrează în parametri normali, neexistând premise pentru un cutremur de mare intensitate, în viitor.

    Cea mai scăzută seismicitate, în ţara noastră, se înregistrează, potrivit datelor INFP, în regiunea Maramureş şi în Crişana.

    Anul trecut, în 2013, în Maramureş au avut loc numai 9 cutremure, potrivit datelor INPH, în timp ce în Vrancea, în aceeaşi perioadă, s-au produs 453 de seisme.

    Opinia Cititorului ( 4 )

    1. Ce tampenie poate sa scrie madam Craciun; Intensificarea numarului de cutremure in Moldova, ......ar avea legatura.........cu intentiile unor companii in exploatarea gazelor de sist in regiune. 

      Iaca am si eu o "intentie" : pe sist Make! da-o la reciclare, poate va avea intentia sa se documenteze inainte sa scrie tampenii.

      De cand intentia a ajuns cauza fenomenului? poate ne dumireste Bursa. 

      1. Nu conteaza : cum arata Doamna Craciun ? Distinsa doamna, pot sa va invit la o cafea ? Nu bagati in seama rautaciosii...

      Cresterea noastra decutremure...... a cui, noastra; a dumneavoastra doamna Craciun? va cutremurati singura sau toata redactia Bursa? ne puteti spune si noua a cui o fi "intentia" care v-a provocat cutremurarile?.

      Nu de alta, dar avem si noi niste intentii si nu am vrea sa ne trezim cu cutremuraturi ...... 

      1. Sa inteleg ca astea sunt amenintari?

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb