Oajdea (PDL): Statul "fură" 55% din suma contribuită de un cetăţean la Fondul de pensii

Ziarul BURSA #Politică / 6 octombrie 2010

Deputatul PDL Daniel Oajdea a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că statul "fură", de fapt, 55% din suma contribuită de un cetăţean la Fondul de pensii.

El a arătat că a făcut un calcul privind raportul dintre pensia unui cetăţean şi suma cotizată de acesta pe parcursul unui stagiu de cotizare, concluzia fiind aceea că statul nu dă nimic în plus pensionarilor, ci, mai mult, "fură", în medie, peste 50% din cât a contribuit un cetăţean pe parcursul vieţii active.

Oajdea a precizat că, în condiţiile în care, în România, speranţa de viaţă pentru femei este de 75 ani, iar pentru bărbaţi de 68,2 ani, iar femeile ies la pensie la 58 ani şi 11 luni şi bărbaţii la 63 şi 11 luni, rezultă că, în medie, femeile cotizează 28 de ani, iar bărbaţii 32 de ani.

El a arătat că se poate aprecia că media anilor cotizaţi de o persoană, fără a mai face diferenţa pe sexe, este de 30 de ani.

Potrivit deputatului PDL, citat de Mediafax, pentru fondul de pensii angajatorul plăteşte 20,8% din venitul mediu brut, iar angajatul 10,5%, ceea ce face ca, în 30 de ani, cât durează un stagiu de cotizare, să se cotizeze lunar la fondul de pensii 31,3% din venitul mediu brut.

"Dacă cineva are salariul egal cu salariul mediu brut, el are un punc-taj mediu anual de un punct şi primeşte o pensie egală cu valoarea punctului de pensie, de 732,8 lei. Deci, cotizează 31,8% din 1.386 de lei şi primeşte doar 732,8 lei", a spus Oajdea.

El a arătat că, în medie, se poate spune că o persoană primeşte pensie 10 ani şi 7 luni, cotizează la stat suma de 206.880 lei şi primeşte doar 93.065 lei.

"Deci, primeşte 45% în medie. Nici măcar 50% din cât a cotizat la fondul de pensie", a spus Oajdea, care a apreciat că statul "fură" 55% din suma cotizată de un cetăţean.

El a precizat că statul "fură" prin faptul că nu încasează contribuţia de la toţi angajaţii săi, cum este cazul CFR Marfă, şi scuteşte de la plata datoriilor unele societăţi, cum ar fi cele producătoare de bere.

"Unii politicieni spun că avem deficit la Fondul de pensii. Nu e corect să vorbim de deficit raportându-ne doar la câţiva ani, ar trebui raportat la o perioadă de minimum 30 de ani, egală cu stagiul de cotizare. Deficitul anunţat acum la Fondul de pensii nu e realist, nimeni nu a spus ce a făcut statul cu banii când a avut excedent. Trebuie să facem ca de Fondul de pensii să nu se atingă nimeni, iar Guvernul sau Parlamentul să nu poată da scutiri cui doreşte. Banii trebuie să se întoarcă la cei care au cotizat", a conchis Oajdea.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 21 septembrie, în Parlament, că nu trebuie să li se promită pensionarilor mai mult decât le poate fi oferit, că trebuie să li se explice situaţia, scopul fiind garantarea sus-tenabilităţii sistemului de pensii publice.

"În 2007 am atras atenţia Guvernului de atunci că în doi sau trei ani efortul cu plata pensiilor mărite la 45% din salariul mediu brut este prea mare. Deficitul bugetar de pensii a crescut de la an la an. În 2009, a fost de 1,5 miliarde de euro. În 2010, ne aşteptăm la un deficit de 1,7 miliarde de euro pe bugetul de pensii, iar anul viitor estimarea este a unui deficit între 3,1 şi 3,6 miliarde de euro. În vreme ce numărul contribuabilor este aproape acelaşi, alocările de la bugetul de stat la bugetul de pensii cresc. Presiunea pe care o punem asupra sistemului privat, afectat de criza economică, devine deja insuportabilă. Măsura de creştere progresivă până în 2030 a vârstei de pensionare până la 65 de ani, precum şi egalizarea vârstei de pensie la femei şi bărbaţi este necesară", a spus el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb