Preşedintele SUA, Barack Obama, a promulgat marţi, la Denver - Colorado, planul de relansare economică în valoare de 787 miliarde de dolari (623,3 miliarde de euro), adoptat săptămâna trecută de Congres. Planul este menit să scoată economia americană, cea mai mare din lume, din recesiune.
Obama a afirmat: "Nu vreau să pretind că ziua de astăzi marchează sfârşitul problemelor noastre economice. Nici că aceasta trebuie să constituie tot ce trebuie să facem pentru relansarea economiei. Dar ziua de astăzi marchează începutul sfârşitului, debutul a ceea ce avem nevoie pentru a crea locuri de muncă pentru americani. Acest plan va permite atribuirea unor baze mai solide economiei noastre".
Potrivit lui Obama, planul va salva sau va crea peste 3,5 milioane de locuri de muncă în doi ani şi va pune bazele unei noi economii cu dezvoltare durabilă.
Planul prevede cheltuieli publice masive în infrastructură, sănătate, dezvoltarea energiilor regenerabile, cu scopul de a redresa economia pe termen lung. Înainte să promulge legea, Obama a vizitat o instalaţie solară, ca să arăte cum vor fi folosiţi banii în favoarea energiilor regenerabile.
Planul promulgat de preşedintele SUA cuprinde facilităţi fiscale de 300 de miliarde de dolari pentru persoane fizice şi juridice, peste 250 de miliarde de dolari sprijin direct pentru statele şi persoanele cu mari probleme financiare, respectiv aproape 200 de miliarde de dolari pentru modernizarea şi îmbunătăţirea infrastructurii. Economia americană, care a pierdut 3,6 milioane de locuri de muncă de la începutul recesiunii, în 2007, este totuşi departe de a se afla la capătul crizei. Rata şomajului din SUA a crescut la 7,6% în decembrie 2008, de la 4,4% în urmă cu doi ani. Mulţi economişti estimează că şomajul din Statele Unite va ajunge la aproximativ 10%.
În baza noului plan, şomerii şi persoanele defavorizate vor beneficia, printre altele, de un regim de alocaţii de şomaj mai generoase, un ajutor sporit în materie de alimentaţie şi acces la îngrijirea sănătăţii.