Obligaţiunile NemoExpress, pe urmele Vivre Deco

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 octombrie 2022

Obligaţiunile NemoExpress, pe urmele Vivre Deco

După ce compania de curierat şi-a cerut insolvenţa, cumpărătorii au dispărut complet din piaţă, iar cotaţiile la vânzare oferă un discount de peste 50% în acest moment.

Listată în vara anului trecut la BVB, emisiunea de obligaţiuni NemoExpress se închisese prin plasament privat cu un an înainte (iulie 2020), când se atrăseseră de la investitori 1,5 milioane euro cu scadenţa în 29 iunie 2023.

Intermediarul fusese Intercapital Invest, o societate de brokeraj care revenea în atenţia pieţei de capital după ce, în 2017, se închisese transferându-şi clienţii la Tradeville.

Obligaţiunile Nemo ofereau o dobândă fixă de 7% în euro pe an, într-o perioadă în care dobânzile în spaţiul euro oscilau în jurul a 0% sau erau chiar negative.

Totuşi, curieratul era o activitate în mare vogă după pandemie, scadenţa nu era foate lungă (3 ani), ce putea merge prost?

După listare şi până în luna mai a acestui an cotaţiile obligaţiunilor Nemo au oscilat între 103-104% din valoarea nominală, semn că erau considerate, o oportunitate dată fiind dobânda generoasă de 7% la euro.

În iulie avem o lumânare roşie imensă în dreptul volumului şi o scădere spre 100%, pentru ca la începutul lunii octombrie să vină şi declinul care a dus în acest moment valoarea unei obligaţiuni la mai puţin de jumătate din valoarea sa nominală.

La sfârşitul lunii septembrie apărea pe site-ul insolvenţa-azi.ro o veste neliniştitoare pentru investitorii în obligaţiuni Nemo - existau două cereri de executare silită a companiei din partea creditorilor, iar în final aceasta şi-a cerut insolvenţa.

O altă mişcare ce genera nelinişte era cesionarea acţiunilor de către doi din cei trei acţionari (Dan Şerbănescu - deţinere de 51% şi Capital Fleet Services - 39%) către al treilea, Florin Stănilă (deţinere de 10% anterior).

Cum Capital Fleet Services intrase în acţionariat în 2018, când a preluat 39% din acţiunile NemoExpress, cu gânduri mari şi promisiuni de investiţii de milioane de euro, iar în acest moment aceasta era pe lista creditorilor, vestea era foarte proastă.

Putea fi prevăzută situaţia obligaţiunilor Nemo Express? Dacă cineva s-ar fi uitat atent pe raportările către BVB câteva semnale de alarmă puteau fi trase.

Raportul pe semestrul I din 2021 arăta venituri de 65,5 milioane lei şi o pierdere de 2,7 milioane lei. Datoriile erau de 62 milioane lei, iar aici apăreau semnele de întrebare.

Raportarea pe anul 2021 arăta o cifră de afaceri de 137 milioane lei şi o pierdere de 1,9 milioane lei (faţă de profit de 4,2 milioane lei în 2020), la datorii care urcaseră la 64 milioane lei, peste valoarea activelor de 60 milioane lei.

Pierdere, datorii mai mari ca activele, dar dobânzi la obligaţiuni de 7%, foarte generoase, astfel încât prăbuşirea cotaţiilor nu s-a produs decât în momentul când au apărut veşti despre insolvenţă şi nu în momentul în care investitorii au văzut rapoartele companiei (cel privind anul 2021 apăruse în aprilie 2022).

În acest moment (luni ora 11.30), obligaţiunile NemoExpress nu mai au cotaţii la cumpărare, vânzătorii aşteptând în 47,9% (49 obligaţiuni) şi 58% (20 obligaţiuni).

Comparaţia cu Vivre Deco

Traiectoria obligaţiunilor Nemo aminteşte de cea a obligaţiunilor Vivre Deco, listate la rândul lor în acest an şi cu scadenţa în 2025 (valoare de 3,4 milioane euro a emisiunii, dobânda fixă 5,25% în euro) şi 2026 (7 milioane euro valoarea emisiunii, dobânda fixă de 5,5% în euro).

Iniţial, preţurile se plasau tot în jur de 50% din valoarea nominală când au apărut primele veşti îngrijorătoare despre companie, dar acum a dispărut aproape complet oferta la vânzare, în vreme ce cotaţiile la cumpărare sunt la 20% (emisiunea cu scadenţă în 2025) sau 13% (emisiunea cu scadenţă în 2026).

Şi emisiunile Vivre Deco veniseră la bursă în urma unor plasamente private, intermediate de Tradeville, ultimul fiind închis anticipat, cu un grad de suprasubscriere de 65%.

Ce nu a mers bine în acest caz? Compania a avut pierderi de 84 milioane lei în 2021 (faţă de un profit de 7,4 milioane lei în 2020), iar evaluatorul companiei, EY, considera la un moment dat că îndoielile privind capacitatea grupului de a-şi continua activitatea sunt justificate, în condiţiile în care datoriile totale depăşeau activele totale cu 65 milioane lei.

Până la urmă, morala pe care investitorii ar trebui să o desprindă din poveştile amare din jurul emisiunilor de obligaţiuni NemoExpress şi Vivre Deco este că o dobândă mult mai mare decât media pieţei poate ascunde ceva neplăcut din activitatea companiei, iar emisiunile negarantate sunt în sine destul de riscante.

Iar în acest moment, la BVB majoritatea emitenţilor de obligaţiuni nu garantează decât cu imaginea propriului brand şi cu soliditatea afacerii în sine, ceea ce uneori nu e suficient, după cum vedem azi. Să sperăm că nu vom avea şi alte motive de a filosofa pe marginea problemelor altor emitenţi veniţi în urma unor plasamente private la BVB.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Apreciez! Multumesc!

    Fara dvs si mai multi fazani pe bursa .... 

    D-le Dogaru, articol de 10.

    Asta e bvb, locul unde se dai țepe legal, scuze se listează noi eminenți, fac promisiuni in prospecte de te gândești doar la teslele...din dedeman si încă nu e gata circoteca

    motivul pentru care abia pe 17 oct se raporteaza la bursa cererea de insolventa de catre companie? Supravegheaza cineva piata asta?

    1. inainte de supraveghere trebuie dezvoltata. piata obligatiunilor este mult sub actiuni. Si trebuie intarita si calitatea produselor, adica cat mai putine 'chinezarii' negarantate si cat mai multe oferte garantate. Apoi da, se poate vorbi despre supraveghere.

      pe mine domnule moralist. deci intai listezi chinezarii negarantate si pe urma vorbim de supraveghere? imi cer miliarde de scuze ca AM CREZUT ca nu suntem o tara bananiera, ce utopie sa ceri supraveghere pe piata de capital

    Am avut un portofoliu foarte diversificat, poate chiar prea diversificat. De la atata diversificare, ajusesem sa am in portofoliu si VIVRE si NEMO. In zilele de dupa declansarea "operatiunii speciale" am lichidat intreg portofoliul. Privind retrospectiv, "operatiunea speciala" m'a ajutat sa evit pierderi semnificative.

    Trebuia sa se sparga si bula asta a junk bond-urilor candva. Nivelul de complicitate la frauda (sau imbecilitate?) din piata de capital autohtona era evident oricui era dispus sa ia la bani marunti ofertele de plasamente private oferite. Lasa ca the numbers just didn't add up, dar era suficient sa iti pui niste intrebari elementare (Cine si-a cumaparat vreodata ceva de la Vivre?)

     

    Am vazut pe marginea ultimui plasament ca se desfasoara o paruiala de toata jena intre actuali si fosti angajati Tradeville.Miza este cine a dat de fapt teapa,rufele atarnate prin presa.Si mai interesant e ca noua conducere Tradeville l-a pus in CA in vara asta tocmai pe majoritarul de la Vivre deci un scuipat direct in freza clientilor carora le-au dat impreuna teapa.

    De ce o numim teapa?Pentru ca au iscalit si asumat un prospect in care erau descrise niste bugete SF iar la data semnaturii Vivre era deja in groapa!Desigur ca asta a aparut abia la raportare insa un broker aranjor de oferta are balanta lunara nu asteapta raportarile ca un neica nimeni din piata.Asa face un broker due diligence la o listare. 

    Penibila este faza cu conditionarea participarii la alte plasamente de cumpararea de bonduri Vivre.Asta e de fapt miza paruielii din interiorul Tradeville si de aia arunca pisica intre ei.Totusi Tradeville a facut milioane profit plasand junk si nu angajatii de azi sau ieri!

    PS.BRK,Goldring,BT doar isi spala probabil rufele de la listari in familie,nu inseamna ca nu au mizerie cat casa.Deocamadata nu au pocnit cu totul celebrele lor plasamente. 

    1. "De ce o numim teapa?Pentru ca au iscalit si asumat un prospect in care erau descrise niste bugete SF iar la data semnaturii Vivre era deja in groapa!Desigur ca asta a aparut abia la raportare insa un broker aranjor de oferta are balanta lunara nu asteapta raportarile ca un neica nimeni din piata.Asa face un broker due diligence la o listare"

      Si cum ar putea fi facute sa plateasca despagubiri firmele astea ? Ca altfel tepele vor continua ! 

    Măi...cat timp plătesc dobândă asumată și nu dau faliment, ce contează că n-au lichiditate?

    Presupun că oamenii care baga bani in așa ceva știu lichiditatea de ia BVB și nu baga acolo banii de mâncare pe care trebuie să-i scoată. 

    Iar, daca dau faliment, se înscrie lumea la masa credala, ce nu s-a mai întâmplat?

    Sunt vremuri tulburi și toată lumea vrea să iasă din piață cat mai puțin șifonată.  

    După mizeria făcută cu Vivre îmi voi Închide contul la mizerabilii de la Tradeville , ma astept și la alte măgarii din partea lor

    Așa ii puteti face sa plătească pentru porcăriile făcute și pt pierderea investitorilor

    Brokeri sunt destui , câțiva chiar corecți  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb