Liderii occidentali se pregătesc pentru perspectiva ca Vladimir Putin să folosească "orice mijloace care i-au mai rămas", inclusiv ameninţări nucleare şi atacuri cibernetice, ca răspuns la contraofensiva ucraineană preconizată, relatează The Guardian, potrivit news.ro.
Oficiali britanici prezenţi la reuniunea din Japonia a miniştrilor de externe din G7 au declarat că se aşteaptă ca Rusia să riposteze, iar Occidentul "trebuie să fie pregătit" pentru tactici extreme, în încercarea ruşilor de a menţine cu cuceririle de pe teritoriul ucrainean.
La Moscova pare să existe o recunoaştere a faptului că forţele ruse s-ar putea afla în curând în defensivă în Ucraina, după ce propria ofensivă de iarnă pare să nu fi avut rezultatele scontate. Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat luna trecută că Moscova este pregătită de contraofensiva ucraineană, avertizând că ţara sa va folosi de "absolut orice armă" dacă Kievul va încerca să recucerească Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.
Retorica nucleară a Rusiei i-a unit pe miniştrii G7, care au emis o declaraţie după reuniunea lor de două ore, de ieri, în care au condamnat ameninţările ca fiind "inacceptabile" şi au criticat planul lui Putin de a desfăşura arme nucleare tactice în Belarus.
Oficialii de la G7 au declarat că în cadrul discuţiilor a avut loc un "schimb deschis de opinii" cu privire la abordarea conflictului ucrainean, inclusiv cu privire la "perspectivele viitoare" de a pune capăt războiului. Premierul britanic Rishi Sunak crede că în cele din urmă asta se va întâmpla în jurul mesei de negocieri. Cu toate acestea, surse din Foreign Office au sugerat că singura modalitate de a rezolva în cele din urmă conflictul ar fi ca Putin să îşi retragă trupele din Crimeea şi ca Occidentul să ofere Kievului mijloacele necesare pentru a atinge acest obiectiv, scrie The Guardian.
În ciuda presiunilor din partea Ucrainei şi a altor voci, inclusiv a fostului prim-ministru britanic Boris Johnson, de a creşte sprijinul militar - prin furnizarea de mai multe tancuri, dar şi de avioane de luptă - Marea Britanie consideră că oferă ceea ce Kievul are nevoie acum. În plus, sursele The Guardian au declarat că Londra a intrat deja în "fondul pentru zile negre".
Un grup transatlantic format din foşti diplomaţi de rang înalt şi consilieri militari la nivel înalt a declarat ieri că războiul din Ucraina este pe cale să intre într-un blocaj de durată, dacă Occidentul nu se implică "până la capăt" şi nu-şi măreşte nivelul de sprijin militar. Grupul a afirmat că "declaraţiile de sprijin neclintit" nu sunt suficiente şi că "acţiunile încă nu se potrivesc cu retorica", într-o reflectare a evaluărilor militare din capitalele europene şi de la Washington.