OCDE: Deficitul de capital al băncilor europene - 84 miliarde euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 ianuarie 2014

OCDE: Deficitul de capital al băncilor europene - 84 miliarde euro

Băncile europene au un deficit de capital total de aproximativ 84 de miliarde euro (115 miliarde dolari), potrivit unui studiu al Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OCDE), preluat de publicaţia germană WirtschaftsWoche.

Conform analizei, cel mai ridicat nivel al deficitului de capital, de 31,5 miliarde euro, este înregistrat de banca franceză "Credit Agricole", în timp ce grupurile germane "Deutsche Bank" şi "Commerzbank" au un necesar de 19 miliarde de euro, respectiv 7,7 miliarde de euro.

Deşi a folosit o metodă diferită de calcul al deficitului de capital, OCDE estimează că Banca Centrală Europeană (BCE) va ajunge la aceleaşi concluzii după derularea testelor de stres din acest an.

Reprezentanţii OCDE, "Credit Agricole", "Commerzbank" şi "Deutsche Bank" nu au comentat informaţia din WirtschaftsWoche.

Luna aceasta, doi profesori universitari din SUA şi Germania, citaţi de agenţia Reuters, afirmau că marile bănci din Europa ar putea avea un deficit de capital de aproape 770 de miliarde euro, dacă ar fi evaluate obiectiv în testele de stres ale BCE, iar în unele cazuri ar fi necesar sprijinul financiar al statelor. Potrivit analizei, 109 bănci din zona euro ar avea nevoie de 767 de miliarde euro pentru a-şi aduce capitalul la un nivel considerat sigur de către Banca Angliei. BCE va evalua, în total, 128 de bănci.

"Bilanţurile contabile ale băncilor nu sunt suficient de transparente pentru noi ca să putem face ceea ce va face Banca Centrală Europeană", au afirmat autorii, adăugând, însă, că estimările lor privind deficitele de capital, pe care le consideră obiective, pot furniza un mecanism "valoros de apărare împotriva oricărui efort politic de reducere a eficacităţii testelor calităţii activelor".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb