OCTAVIAN BĂDESCU, ANTREPRENOR ŞI CANDIDAT INDEPENDENT LA PMB:  "Criza nu a fost provocată de virus, ci de deciziile politice"

A consemnat ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Politică / 15 iunie 2020

"Criza nu a fost provocată de virus, ci de deciziile politice"

Încă de la începutul pandemiei de coronavirus, când majoritatea ţărilor lumii au început să ia măsuri restrictive, oamenii s-au împărţit în două categorii - cei care au susţinut izolarea completă la domiciliu, respectiv cei care au militat pentru continuarea activităţii economice şi responsabilizarea populaţiei. Din a doua categorie face parte antreprenorul român Octavian Bădescu. În martie, după instaurarea stării de urgenţă, el a adresat o scrisoare Guvernului României în care a avertizat asupra pericolului acestei măsuri.

Reporter: Cum a luat naştere ideea mişcării #hailatreaba? V-aţi inspirat de afară, aţi văzut în alte ţări iniţiative similare?

Octavian Bădescu: Iniţiativa #hailatreaba a apărut în mediul online ca urmare a reacţiilor exagerate ale politicienilor la problematica "coronavirus", ca reacţie la narativul care gradual se dovedeşte a fi fost extrem de păgubos - "#stamacasa".

De aici mi-a venit ideea şi l-am creat împreună cu un prieten, fără nicio inspiraţie externă, pur şi simplu din frustrare faţă de ceea ce observam în jurul meu a fi promovat peste tot şi din dorinţa de a stopa, de a limita măcar, o evoluţie pe care o anticipam, una care se dovedeşte pe zi ce trece a fi fost nefavorabilă marii majorităţi a populaţiei, care ajunge mai saracă şi mai puţin liberă.

Ulterior au apărut mişcări de protest în America şi în alte ţări, unele chiar consistente, au realizat şi alţii pericolul.

Reporter: Cine s-a alăturat acestei mişcări? Care au fost reacţiile oamenilor?

Octavian Bădescu: Am fost plăcut surprins să constat că, în mai puţin de o săptămână, grupul crescuse organic la peste 500 membri, semn că nu eram singurul care gândeam astfel. Peste 1.000 persoane sunt la acest moment active în acest grup creat pe Facebook, în general oameni iubitori de libertate individuală şi cu respect pentru proprietatea privată.

Atenţie, vorbesc de oameni responsabili, în acelaşi timp, care nu au nevoie de factorul politic să le decidă fiecare aspect al vieţii lor şi să intervină în drepturi şi libertăţi greu câştigate, cu sânge.

Realitatea este că există o saturaţie în societate în raport cu acest intervenţionism politic etatist exacerbat şi cineva trebuia să facă primul pas şi să ia un steag de pe jos; un steag din ce în ce mai adesea mototolit şi călcat în picioare - acela al libertăţii individuale şi economice, al respectului pentru proprietatea privată, pentru limitarea puterii politicienilor, pentru eficienţa utilizării resurselor publice şi pentru piaţa liberă.

Reporter: Aţi adresat o scrisoare Guvernului României, în care aţi solicitat repornirea rapidă a economiei. Aţi primit vreun răspuns? V-a contactat cineva din partea autorităţilor?

Octavian Bădescu: Da, am trimis-o încă din martie, scrisoarea fiind semnată de peste 1.200 de persoane, printre care şi Gabriel Biriş, Radu Nechita şi alţii, solicitând renunţarea la starea de urgenţă şi avertizând asupra pericolelor mai mari generate de o astfel de abordare. Au semnat peste 10% dintre cei care au văzut-o, ceea ce este un procent încurajator dat fiind contextul. Mi-a întărit convingerea că în România sunt mult mai mulţi iubitori de libertate decât sunt reprezentaţi la nivel politic, unde de fapt nu sunt reprezentaţi deloc. Dispersia acestui mesaj către mase mari de oameni, aici e dificultatea, altminteri suportul popular ar exista, dar politicul actual nu are interes să îl promoveze.

Nu a fost luată în discuţie, guvernanţii şi-au văzut de treabă şi intervenţiile lor au produs pagube.

Reporter: Criticaţi statul că a gestionat greşit criza provocată de pandemie. Ce aţi fi făcut diferit?

Octavian Bădescu: Nu doar că a gestionat greşit, ci a fost chiar la originea ei. Nu vorbesc despre virus, ci despre reacţia politicului care reprezintă vremelnic statul la astfel de provocări. S-a acţionat panicard, mimetic, ineficient, generator de pagube uriaşe, afectând libertatea şi proprietatea.

Dacă ar fi depins de mine, aş fi acţionat doar punctual, discret preventiv, în conformitate cu respectarea anumitor principii de bun simt, întrucât nu eram nici pe departe ameninţaţi cu dispariţia speciei, reacţia a fost complet disproporţionată, însă nu e simplu de demonstrat şi nu mai avem ce face, doar să luăm aminte.

Cel puţin principial vorbind, ca administraţie centrală, pot decide să închid graniţe (ca intrări), însă nu pot decide să închid oraşe care au primari, alte comunităţi mici cu realităţi şi caracteristici specifice, nu pot decide unilateral şi administrativ să închid afaceri private sau familii. Pot decide cum gestionez propriile spitale, nu pe ale altora, deşi şi aici, plătitorii de taxe şi impozite care nu au beneficiat de servicii între timp se pot considera, pe bună dreptate, prejudiciaţi. Nu poate stabili puterea politică priorităţile fiecăruia. Tot ceea ce s-a întâmplat, cu tot cu declaraţiile acelea penibile, cu amenzi, cu alerte, a fost evident abuziv, revoltător, dictatorial, lipsit de respect. Victimele - bolnavii cronici care nu au mai primit îngrijiri medicale sau familiile rămase complet fără venituri - nu le socoteşte nimeni. A miza pe responsabilitate individuală şi pe rezolvări punctuale ar fi fost mult mai puţin costisitor. Din păcate, noi nedreptăţi se petrec şi acum, în numele măsurilor economice care de fapt iau de la unii pentru a da altora, redistribuie câte puţin de la cei mulţi, mai mult la cei puţini, dar aleşi. Am avut şi avem de-a face cu cea mai amplă realocare arbitrară de capital din 1947 încoace, chiar dacă fără ameninţarea tancurilor ruseşti.

Reporter: Vorbiţi-ne puţin despre afacerea dumneavoastră. A avut de suferit în ultimele luni? Cum aţi modificat prognoza pentru 2020? Ieşiţi pe minus sau doar cu profit mai mic?

Octavian Bădescu: Da, atât în plan personal, cât şi ca afacere, şi consultanţii imobiliari au avut de suferit într-o măsură similară domeniului "HoReCa", tranzacţiile s-au diminuat până la extincţie o perioadă. În particular, noi, ca model de business modular, flexibil, low-cost, suntem avantajaţi pe termen mediu şi lung, însă nu aceasta este important şi nu ne dorim astfel de evoluţii. Acum suntem la început, continuăm să investim şi implicit aşteptăm profit în viitor.

Dar marea majoritate a companiilor mici şi mijlocii au fost şi sunt major afectate, nu ca urmare a deciziilor lor nefericite, ci ca urmare a unei intervenţii administrative.

Oameni şi companii suntem decapitalizati de către deciziile politicienilor cei mai risipitori şi aceasta este inacceptabil şi a constituit un factor decisiv în a lua personal atitudine.

Reporter: Ce sfat le daţi antreprenorilor care, în perioada aceasta, suferă din cauza crizei provocată de pandemia de coronavirus?

Octavian Bădescu: Criza nu a fost provocată de virus, ci de deciziile politice. Prin urmare, cred că nu ne rămâne decât să luăm atitudine printr-o implicare mai activă în societate, în structuri asociative, în zona social-politică.

Această "decapitalizare de catifea" practicată într-o relativă linişte de către stat pe "principiul broaştei fierte" şi cel al "jumulirii gâştei - cât mai multe pene cu cât mai puţine ţipete" este extrem de periculoasă pentru noi ca indivizi şi pentru urmaşii noştri.

Expansiunea statului - "etatovirusul" este cel mai periculos flagel al lumii de azi.

Calitatea decidenţilor politici scade permanent, implicit a deciziilor, în timp ce bugetele lor cresc, statele cu deficite bugetare cronice şi conducerile lor politice având un monopol, inclusiv al forţei, pe unitatea de suprafaţă, marcând permanent deficite. Această combinaţie reprezintă un cocktail foarte periculos, în opinia mea e necesară o implicare mai mare a societăţii în reechilibrarea acestor disfuncţionalităţi ale actualei forme a democraţiei.

Reporter: Luna trecută, anunţaţi că vă doriţi să candidaţi la Primăria Capitalei. De ce? Ce vreţi să schimbaţi, care sunt principalele dumneavoastră proiecte/principii de guvernare locală?

Octavian Bădescu: În gestionarea resurselor publice avem de-a face cu nişte realităţi, despre care nimeni nu vorbeşte răspicat, deşi ele reprezintă elefantul din sufragerie.

Pe de-o parte Bucureştiul produce mult mai mulţi bani decât îi sunt realocaţi, surplusul fiind consumat de către alte unităţi admistrativ-teritoriale ineficiente şi de către instituţiile administraţiei centrale.

Reforma începe în momentul în care cel prejudiciat îşi cere o parte semnificativă din banii care i se cuvin şi totodată administrarea acestora şi aceasta am de gând să fac în numele bucureştenilor.

Pe de altă parte, costurile actuale ale administraţiilor din Bucureşti, ale tuturor structurilor din subordine, raportat la serviciile livrate, la calitatea lor, la numărul de clienţi, la suprafaţă, la alte oraşe din lume - sunt prea mari.

Reforma se produce şi atunci când analizezi exact pe unde se scurg banii şi astupi gradual găurile. Adică iei fiecare funcţiune şi structură în parte, îi analizezi necesitatea şi eficienţa şi începi optimizarea inclusiv prin reducere de costuri, prin plafonări de bugete, de subvenţii şi prin reorientări ale acestora direct către beneficiarii care au o reală nevoie.

Inclusiv la astfel de reaşezări este chemat un Primar General să determine. Sistemul este extrem de resursofag, în el intră bani de la contribuabili şi pe cealaltă parte nu prea ies servicii publice conform posibilităţilor, întrucât majoritatea resurselor au fost consumate în interior, chiar de către sistem. Este inacceptabil - spre exemplu - că din 100 de lei alocaţi asistenţei sociale să ajungă la beneficiarul direct doar 25.

Aceasta este problema şi nu doar a acestui oraş, ci a României şi nu numai.

Întregul sistem are o problemă şi avem nevoie de schimbare şi eu îmi voi asuma generarea acestei schimbări a lui, pentru a obţine rezultate mult mai bune, pe scurt - servicii mai bune la costuri mai mici.

Primăria este în fond o instituţie care prestează servicii publice bucureştenilor, iar subsemnatul chiar în sectorul serviciilor am activat în ultimii 20 de ani, din care un an chiar "la stat", unde am înţeles fenomenele.

Pe scurt, planul meu este focalizat pe 5 aspecte:

- reducerea cheltuielilor,

- eficientizarea alocării resurselor,

- fără datorii şi deficite,

- transparenţa bugetelor,

- implicarea cetăţeanului în decizii.

Reporter: Candidaturile independente nu au avut, până acum, mare succes în România. Credeţi că acum bucureştenii sunt pregătiţi să aleagă un primar care nu este înregimentat politic?

Octavian Bădescu: Înclin să cred că s-au săturat atât de PSD, cât şi de PNL/USR+, de partide în general şi pe bună dreptate.

Realitatea este că, încă din toamna trecută, am fost contactat de câteva formaţiuni politice pentru a fi candidatul acestora la P.M.B, iar în această primăvară se profila chiar o formulă prin care să fiu parte integrantă a unui proiect, în care mai mulţi oameni cu viziuni asemănătoare, din diferite partide să candideze pe o singură lista comună. În cele din urmă am ajuns la concluzia că e mai potrivit, atât în contextul obiectivelor proiectului meu, cât şi implicit în interesul bucureştenilor, să candidez ca independent.

În contextul politic dat, a fi liber şi independent cred că poate fi un avantaj, nu la candidatură mă refer, ci ulterior, în demersurile pe care le vom avea de întreprins împreună cu cei care vor fi aleşi din ceea ce va genera rezultatul alegerilor.

Pe abordările pe care le propun scrie "eficientizare" în interesul plătitorului de taxe şi impozite care nu are beneficii mari din legături cu reţelele de partid. Am un avantaj - nu depind de nimeni şi nu sunt dator nimănui, nu am dependenţe de partid.

E momentul unor schimbări cu adevărat!

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. acuma ce vrei sa dam foc la tara sa faca unii bulioane????acuma voi aveti destul...relax.

    1. Sunt de acord, patronii si directorii la treaba, la munca de jos, cu microbuzul, 40 de insi pe 20 de locuri, si cu masti de 2 lei. La treaba, hai, nu mai stati acasa mai payro ilor mai, fiti un exemplu ptr tara !

    Nu stiu ce hram poarta acest cetatean. Asa ca nu ma reped sa dau in el. Da, m-am plictisit de PNL, de PSD dar si de mincinosii incompetenti numiti USR.

    Vreau numai sa ii spun acestui cetatean ca principala problema a unor tari precum Suedia este ca bolnavii non-Covid s-au imbolnavit si au murit cu miile in spitale in care au intrat si suspecti sau asimptomatici avand noul coronavirus. 

    In fapt, primele cazuri problema in sistemul sanitar nu au fost in Suceava ci undeva in Bucuresti la un cabinet privat de dializa. Au murit acei bolnavi din cauza ca s-au imbolnavit cu virusul luat din clinica. 

    Una dintre cele mai fericite decizii luate de Romania a fost separarea spitalelor. Problema pe care aceasta decizie o creeaza este faptul ca Romania nu are suficient de multe clinici/spitale ca sa le poti departaja. Ar fi existat o posibilitate dar Romania nu avea bani pentru asa ceva. Dar ar fi putut apela la starea de urgenta si la nationalizarea temporara a spitalelor private. 

    Deci, Romania, in loc sa contracteze la preturi exorbitante spatiu de spital de la privat pentru bolnavii cronici non-covid acolo unde era nevoie, ar fi putut impune preturi comparabile cu cele de stat decontate de Casa de Asigurari. Ar fi dedicat spitalul X, de stat, pentru Covid, apoi spitalul Y pentru suport-Covid. Iar in regiunea respectiva, paturile care ar fi fost in acest fel dedicate Covid, ar fi fost recuperate prin nationalizarea fortata de la privat, contra cost, folosind standardele de plata ale Casei de Asigurari. Astfel s-ar fi asigurat si serviciile medicale pentru bolnavii non-Covid.

    Insa, ce sa vezi, cand ministrul sanatatii era colaborator la spitalele private? Si cand tot PNL este corupt de spitalele private? Cum ar fi putut PNL decide o astfel de masura in ajutorul bolnavilor romani? Pai nu a facut-o. GHINION, ar spune un presedinte escroc pe care il are Romania Proasta (adica aia care nu este PRECAUTA). 

    1. Mauri foarte periculoase preopui- tu mai ”anonimule”.

      ”nationali zare”? Serios? Cat de demult trebuie sa fi terminat ”Stafen Gheorghiu” ca sa vii cu asemenea ineptii?” 

      Ai auzit de dreptul la proprietate? ai auzit de inalienabilitatea dreptului la proprietate? Ah- scuzati- in URSS inca nu s-a transmis vestea. Cum nu s-a auzit nici de imixtiunea in politicile fiecarui privat.

      Cat despre ”frica de COVID”- este o caracteristica a celor de la 70 de ani in sus (si- pe alocuri- a celor care au 2 clase si nu reusesc sa inteleaga niste fenomene) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb