OCTOMBRIE FINANCIAR  Apatie la BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 noiembrie 2022

 Apatie la BVB

Acţionarii Banca Transilvania au aprobat ca instituţia să emită obligaţiuni în valoare de un miliard de euro

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au intrat, în octombrie, într-o mişcare laterală, ce reflectă indecizia instalată în rândul investitorilor. Indicele BET, care cuprinde cele mai lichide 20 de titluri ale pieţei noastre, a urcat cu 1,53%, la 10.803 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 1,73%, până la 2.039 de puncte. Sunt varianţii cu mult mai reduse decât cele din ultimele două luni când, în ton cu dinamica pieţelor internaţionale, indicii de la BVB sufereau căderi masive, coborând sub minimele stabilite în martie imediat după invazia Rusiei în Ucraina.

Raliuri pentru principalii indici ai pieţelor vestice

În Statele Unite, investitorii au stat cu ochii pe raportările companiilor pentru trimestrul al treilea, care au fost mixte. Dezamăgirile au venit din zona tehnologiei unde, titluri precum Microsoft, Amazon, Alphabet (compania mamă a Google) sau Meta (fostul Facebook) au publicat rezultate sub aşteptări, iar managementul a atenţionat pieţele privind scăderea veniturilor şi a profiturilor în viitorul apropiat. În schimb, investitorii au preferat companiile din sectoarele mai defensive, fapt vizibil în evoluţia indicelui Dow Jones. Inflaţia s-a ridicat la 8,2%, în septembrie, sub cea din luna anterioară, dar uşor peste aşteptările analiştilor. În ansamblu, în octombrie, indicele S&P 500 a urcat cu 8%, Nasdaq Composite cu 4%, iar Dow Jones cu 13,9%, mişcări care totuşi, deocamdată, nu sunt decât raliuri în trend descendent.

În ton cu dinamica din Statele Unite, în Europa, indicii au avut creşteri în octombrie. Indicele STOXX 600 s-a apreciat cu 6,3%, în timp ce la Frankfurt indicele DAX 30 a urcat cu 9,4%, iar la Londra FTSE 100 a urcat cu 2,9%. Totuşi, coşurile de acţiuni se află cu mult sub maximele de la începutul anului, iar analiştii vad un risc ridicat ca Europa să intre în recesiune economică, anul viitor.

Apreciere de 1,28% pentru BET-XT, în timp ce BETAeRO a urcat cu 0,81%

Creşterile pieţelor internaţionale nu s-au văzut şi la Bucureşti unde indicii au avut aprecieri mult mai modeste. Indicele BET-XT, ce include cele mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, a urcat în octombrie cu 1,28%, la 955 de puncte, în timp ce indicele BETAeRO, al companiilor reprezentative din Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, s-a apreciat cu 0,81%, până la 836 de puncte.

Între elementele care pot să explice diferenţa de performanţă dintre acţiunile de la BVB şi cele internaţionale se numără faptul că la noi sezonul raportărilor financiare abia a început, astfel încât investitorii aşteaptă să vadă cum se prezintă companiile pentru a lua o decizie de investiţie sau apropierea de zona conflictului din Ucraina, ce induce incertitudini suplimentare.

În aceste condiţii, acţiunile companiilor din BET au încheiat luna octombrie cu evoluţii mixte. Titlurile TeraPlast (TRP) au urcat luna trecută cu 9,87%, la 0,512 lei, datorită datorită câtorva zile de creşteri susţinute la începutul lunii, apărute pe fondul unor volume ridicate, ceea ce sugerează prezenţa în piaţă a investitorilor instituţionali. Totuşi, pe termen lung, acţiunile producătorului de materiale de construcţii se află pe un trend descendent, ce a debutat la finele anului trecut.

Titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 8,13%, până la 0,452 lei, acţiunile producătorului de petrol şi gaze având astfel a doua cea mai bună evoluţie din indicele BET, luna trecută. Dinamica apare în condiţiile în care, pentru primele nouă luni ale anului, OMV Petrom a raportat un profit net consolidat de aproape 9,2 miliarde de lei, de peste cinci ori mai mare faţă de cel din perioada ianuarie-septembrie 2021, în vreme ce veniturile au urcat cu 160%, pe fondul scumpirilor puternice ale preţului energiei.

Fără motive fundamentale evidente, acţiunile Alro Slatina (ALR) s-au apreciat cu 8,05%, luna trecută, până la 1,41 de lei, totuşi pe volume reduse. Pe termen lung, titlurile producătorului de aluminiu se află pe un trend descendent, compania fiind afectată de preţurile ridicate ale energiei. La capitolul creşteri s-au mai remarcat acţiunile dezvoltatorului imobiliar One United Properties (ONE), ce s-au apreciat cu 5,84% luna trecută şi titlurile Electrica, care au urcat cu 5,84%. Acţiunile Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au avut un avans cu 3,1%, în octombrie, până la 33,3 lei, titlurile operatorului pieţei noastre de capital urcând până la maximul ultimilor cinci ani. De menţionat că, în mare, toate aceste evoluţii au fost însoţite de volume relativ reduse, ceea ce diminuează din semnificaţia mişcărilor preţurilor.

În zona scăderilor, acţiunile MedLife (M) au coborât cu 7,77%, la 16,38 de lei, tot pe volume reduse, în timp ce titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au depreciat cu 5,41%, până la 40,2 lei. Acţiunile Romgaz (SNG) au avut un declin de 4,13%, la 38,35 de lei.

Discounturi de tranzacţionare situate între 59% pentru SIF Oltenia şi 42% în cazul Evergent Investments

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a avut un avans de 0,81% luna trecută, până la 47.633 puncte, cea mai redusă creştere dintre coşurile de acţiuni ale Pieţei Reglementate de la BVB. Titlurile FP au urcat cu 1,71%, la 1,78 de lei, în timp ce dinamica acţiunilor SIF s-a situat între o scădere de 0,29% pentru SIF Oltenia (SIF5) şi 7,39% în cazul Transilvania Investments (TRANSI), societate care derulează un program de răscumpărăre de titluri proprii.

La finalul lunii octombrie, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 59% pentru SIF Oltenia (SIF5) şi 42,4% în cazul Evergent Investments, în timp ce FP avea un dis­count de 33,9%, mai mare decât obiectivul celor de la Franklin Templeton, administratorul Fondului, de sub 15%.

Luna trecută, BCR a listat o nouă emisiune de obligaţiuni la BVB, în valoare de 334 milioane de lei. Titlurile, cu valoarea nominală de 500.000 lei/unitate, au scadenţa în 2028 şi o rată a dobânzii fixă de 9,57% pe an. De asemenea, Raiffeisen Bank a listat a doua emisiune de obligaţiuni sustenabile, în valoare de 325,5 milioane de lei. Obligaţiunile, cu dobânda anuală de 9,404%, au maturitatea în 2027.

Tot în octombrie, acţionarii Banca Transilvania (TLV) au aprobat ca instituţia să emită, într-o perioadă de zece ani, obligaţiuni în valoare de cel mult un miliard de euro, prin mai multe emisiuni separate. Titlurile vor fi destinate investitorilor instituţionali - locali şi internaţionali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb