Ocuparea posturilor de conducere de către femei promovează dezvoltarea rurală

A.F.
Companii / 8 martie

Ocuparea posturilor de conducere de către femei promovează dezvoltarea rurală

Lumea se confruntă în prezent cu o criză alimentară din ce în ce mai acută, caracterizată de preţuri ridicate şi intensificarea foametei, iar potrivit Băncii Mondiale securitatea alimentară şi nutriţională figurează în 2024 printre cele opt provocări globale care trebuie abordate la scară largă, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, pentru a asigura securitatea alimentară pe termen lung, ţările trebuie să deschidă calea în transformarea sistemelor alimentare şi, împreună cu schimbările tehnologice şi politice, imensul potenţial se ascunde în îmbunătăţirea producţiei la fermele conduse de femei. Motivarea fermierelor pentru a obţine acces egal la resurse şi oportunităţi în agricultură ar putea creşte producţia alimentară cu 10-15%, ceea ce înseamnă că s-ar putea oferi hrană pentru încă 100-150 de milioane de oameni din întreaga lume, după precizările Naţiunilor Unite.

Rolul femeilor în agricultură este esenţial - ele sunt adesea forţa motrice a comunităţilor, o forţă care permite ca întregi sate să existe. Potrivit datelor publice, în România se înregistrează cea mai mare proporţie de muncă depusă de femei din toate ţările membre UE. Totodată, în România se înregistrează şi cea mai mare participare a femeilor în muncă fără forme legale, fenomen vizibil şi în agricultură. Când vine vorba de femeile din mediul rural, acestea nu beneficiază, de obicei, de toate avantajele disponibile femeilor din oraşe: acces la învăţământul superior, servicii medicale de calitate, finanţe şi aşa mai departe. Situaţia este asemănătoare în multe părţi ale lumii, astfel încât asigurarea de drepturi şi şanse egale pentru femeile din mediul rural reprezintă o provocare globală. Însă, chiar şi cu aceste beneficii în situaţii rare, lipsa de încredere în sine, de parteneriate şi de sprijin pentru îndrumare reprezintă un obstacol major pentru femei.

De aceea, este important să susţinem şi să dezvoltăm participarea femeilor în posturi de conducere în agricultură, să creăm oportunităţi de acces la noi cunoştinţe, să atragem finanţare pentru dezvoltarea afacerilor. Sprijinul nu ar trebui să se limiteze la oferirea de ajutor, componentul educativ fiind unul semnificativ. Oferirea de bani nu este suficientă, este necesar să se înveţe cum să se stabilească obiectivul şi fezabilitatea afacerii, cum să se calculeze şi să se aloce corect resursele, să se arate modalităţi de dezvoltare. Nu este suficient să se ofere cunoştinţele, ci este necesar să se "încarce", să se cultive încrederea în propria persoană şi să se ofere motivaţie. Procesul de a crea femei de afaceri de succes în agricultură este destul de complex. Unele, îl pot gestiona singure. Însă, majoritatea au nevoie de ajutor. În cele din urmă, chiar şi o fermă de succes condusă de o femeie din mediul rural este un element cheie pentru bunăstarea mai multor familii: a întregii comunităţii.

Poveştile de succes ale fermelor conduse de femei, în România, au legătură adesea cu programul TalentA pe care compania Corteva Agriscience de cercetare şi dezvoltare în agricultura internaţională îl derulează din anul 2020. Acesta are un impact semnificativ asupra femeilor din agricultură, prin oferirea de cursuri specializate şi oportunităţi de networking, dar şi prin sprijinirea la nivel financiar a proiectelor menite să îmbunătăţească securitatea alimentară. Astfel, cu sprijinul acestui program, Iris Maria Roşculeţ din judeţul Ialomiţa, desfăşoară proiectul "Serele Dulci", care vizează cultivarea unei culturi mixte de roşii şi struguri într-o seră de înaltă performanţă, urmărind nu doar oportunităţile de afaceri, ci şi sustenabilitatea şi dezvoltarea comunităţii. Maria Boldurescu reprezintă rezistenţa şi sustenabilitatea prin proiectul său "Grădina Bee Paradise" din Călăraşi, Republica Moldova, care are ca obiectiv conservarea resurselor de apă şi îmbunătăţirea biodiversităţii, prin promovarea celor mai bune practici pentru a diminua efectul provocărilor de mediu. O altă poveste inspiratoare este oferită de Alexandra Buliga şi proiectul său "Punem Agricultura pe Picioare", care se axează pe incluzivitate, prin adaptarea echipamentelor agricole pentru persoanele cu dizabilităţii motorii, în judeţul Neamţ. Există multe alte exemple care demonstrează că fermierele pot îmbunătăţi vieţile unor întregi comunităţii, dacă beneficiază de suficiente resurse şi inspiraţie. "TalentA ne oferă încrederea că putem reuşi şi că facem parte dintr-o comunitate în dezvoltare, în care agricultura şi agrobusinessul nu mai sunt dominate preponderent de către bărbaţi. Femeile îşi doresc şi pot excela în diferite sectoare ale agriculturii. Gândirea creativă, în afara limitelor convenţionale, ne ajută să reuşim şi să inovăm", spune Alexandra.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, noi, la Corteva Agriscience, celebrăm rezistenţa, inovarea şi dedicarea femeilor în agricultură. Contribuţiile lor dau formă peisajului agricol şi, totodată, inspiră generaţiile viitoare. Corteva încurajează femeile din agricultură să profite de oportunităţi precum TalentA, care promovează o comunitate a motivaţiei şi a dezvoltării generaţiilor viitoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb