Preţurile globale ale materiilor prime alimentare sunt preconizate să rămână scăzute în următorul deceniu, comparativ cu precedentele vârfuri, pe măsură ce ritmul de creştere a cererii în mai multe economii emergente este preconizat să încetinească, iar politicile în domeniul biocombustibililor vor avea un impact limitat asupra pieţelor, se arată în cele mai recente prognoze pe 10 ani publicate ieri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, conform Agerpres.
Raportul, care acoperă perioada 2017-2026, preconizează că o productivitate mai mare va acoperi ritmul scăzut de creştere a consumului, ceea ce va ţine sub control preţurile materiilor prime alimentare. În plus, o diminuare a ritmului de creştere a Chinei cumulată cu o creştere mai mică a populaţiei mondiale şi o expansiune mai puţin viguroasă a biocombustibililor pe bază de produse agricole va contribui, de asemenea, la ţinerea sub control a pieţelor agricole, susţin OECD şi FAO.
"Ultimul deceniu a cunoscut o creştere fără precedent a cererii pentru produse agricole. Pentru majoritatea materiilor prime alimentare, inclusiv cereale, carne, peşte şi uleiuri vegetale, ritmurile de creştere în următorul deceniu se vor reduce la aproape jumătate", se arată în raportul elaborat de OECD şi FAO.
Dacă în ultimul deceniu creşterea populaţiei şi majorarea consumului per capita au contribuit în mod egal la creşterea generală a cererii de materii prime alimentare, în următorii zece ani se vor înregistra creşteri semnificative doar la consumul per capita de produse lactate, zahăr şi uleiuri vegetale.
Pe fondul unor pieţe agricole mai stabile în următorul deceniu, o excepţie notabilă va fi apetitul Indiei pentru produse lactate, fenomen care va face din India cel mai mare producător de lapte, devansând Uniunea Europeană. "Creşterea consumului de lactate este excepţională, rezultatul fiind că produsele lactate vor înregistra cel mai mare ritm de creştere a consumului în rândul materiilor prime alimentare", se arată în raportul OECD şi FAO.