Ofensiva ucraineană continuă spre Donbas şi Lugansk

I.GHE.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 septembrie 2022

Sursa foto: facebook / Volodimir Zelensky, autori: Kostiantyn Liberov, Vlada Liberova, Arsen Petrov, David Guttenfelder, Peter Jordan, Marian Kushnir.

Sursa foto: facebook / Volodimir Zelensky, autori: Kostiantyn Liberov, Vlada Liberova, Arsen Petrov, David Guttenfelder, Peter Jordan, Marian Kushnir.

Contraofensiva ucraineană continuă spre republicile separatiste Donbas şi Lugansk, urmărind extinderea teritoriului eliberat de forţele de ocupaţie ruse. Un oficial pro-rus instalat de Moscova în regiunea Harkov a declarat ieri că forţele Ucrainei au depăşit numeric pe cele ruse şi pro-ruse de opt ori în timpul contraofensivei-fulger făcute de Kiev în regiune, potrivit Reuters. Vitali Gancev a declarat la postul de televiziune de stat Rusia-24 că forţele ucrainene au capturat aşezările anterior controlate de ruşi în nordul regiunii, spărgând linia frontului spre graniţa cu Rusia şi că "aproape 5000" de civili au fost evacuaţi, în prealabil, în Rusia. Gancev a spus că "situaţia devine mai dificilă la fiecare oră", adăugând că graniţa cu regiunea Belgorod a Rusiei a fost închisă.

Cu toate victoriile Ucrainei în partea de est a teritoriului său, autorităţile de la Berlin au respins solicitările regimului de la Kiev pentru furnizarea de tancuri de luptă. Christine Lambrecht, ministrul german al Apărării, a declarat: "Nicio ţară occidentală nu a livrat, până acum, vehicule de luptă sau tancuri de luptă. Am fost de acord cu partenerii noştri ca Germania să nu ia unilateral o astfel de decizie".

Pe fondul înaintării rapide a forţelor armate ucrainene şi a pierderii a peste 3000 kilometri pătraţi de teritoriu pe care forţele Federaţiei Ruse îl ocupaseră din 24 februarie 2022 şi până la jumătatea lunii august, Kremlinul a suspendat referendumurile de anexare a teritoriilor separatiste. Strategii politici cu legături cu Kremlinul care pregătesc referendumurile pentru anexare au fost aparent rechemaţi în Rusia din regiunea parţial ocupată a Zaporojie din sudul Ucrainei şi din Harkov, aflat în nord-est, unde forţele ucrainene au reuşit să recapete teritoriul în ultima săptămână.

"Toată lumea a plecat naibii de acolo. Au primit ordine să meargă acasă", spune o sursă anonimă citată de site-ul Meduza, ale cărui informaţii sunt preluate de site-ul The Moscow Times.

Strategii referendumurilor rămân în regiunea ocupată a Hersonului, un centru agricol din sudul Ucrainei pe care trupele ruseşti l-au capturat în martie, potrivit Meduza.

Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, a propus săptămâna trecută să se ţină referendumuri aşteptate pentru anexarea teritoriilor pe 4 noiembrie, de Ziua Naţională a Unităţii în Rusia. Autorităţile instalate de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina ar fi urmat să anunţe referendumurile cel mai devreme săptămâna viitoare, potrivit planurilor iniţiale de dinainte de suspendare.

"Nimeni nu mai vorbeşte despre referendumurile din luna noiembrie", au afirmat surse ruse pentru site-ul Meduza.

În tot acest context, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un discurs dur ca răspuns la atacurile armatei ruse asupra mai multor centrale electrice care au lăsat regiunile Doneţk şi Harkov fără energie, acţiune menită să întârzie continuarea contraofensivei ucrainene.

"Încă credeţi că ne puteţi speria, înfrânge, să ne faceţi să facem concesii? Chiar prin întunericul impenetrabil, Ucraina şi lumea civilizată în mod clar văd aceste atacuri teroriste. Lovituri de rachetă intenţionate şi cinice asupra infrastructurii civile esenţiale. Şi nu infrastructură militară. Regiunile Harkov şi Doneţk au fost tăiate. În Zaporojie, Dnipropetrovsk şi Sumî există probleme parţial cu furnizarea de energie. Încă credeţi că suntem «un singur popor»? Încă credeţi că ne puteţi speria, înfrânge, să ne faceţi să facem concesii? Chiar nu aţi înţeles nimic? Nu aţi înţeles cine suntem? Pentru ce suntem? Despre ce vorbim? Uitaţi-vă la buzele mele: Fără gaz sau fără voi? Fără voi Fără lumină sau fără voi? Fără voi Fără apă sau fără voi? Fără voi Fără mâncare sau fără voi? Fără voi Frigul, foamea, întunericul şi setea nu sunt la fel de înfricoşătoare şi mortale pentru noi aşa cum sunt "prietenia şi frăţia" voastră. Însă istoria va punte totul la locul lui. Iar noi vom avea gaz, lumină, apă şi mâncare...şi fără voi!", le-a transmis Volodimir Zelenski liderilor de la Moscova.

Autorităţile de la Kiev au precizat că, ieri, 814 localităţi din diferite regiuni ale Ucrainei au rămas fără alimentare cu energie electrică din cauza distrugerii reţelelor şi punctelor de transformare în urma bombardamentelor ruseşti menite să îngreuneze continuarea contraofensivei ucrainene.

Referitor la situaţia actuală, autorităţile de la Kremlin au declarat că Rusia îşi va atinge obiectivele "operaţiunii sale militare speciale" în Ucraina. Tacticile occidentale de "blitzkrieg economic" au eşuat, a declarat ieri preşedintele rus Vladimir Putin, vorbind la o reuniune pe teme economice, informează CNN.

"Rusia face faţă cu încredere presiunii externe şi, de fapt, am putea spune, agresiunii financiare şi tehnologice din partea unor ţări. Tacticile de blitzkrieg economic, atacul brusc pe care se bazau, nu au funcţionat - acest lucru este deja evident pentru toată lumea, şi pentru ei de asemenea", a declarat Vladimir Putin, referindu-se la sancţiunile introduse de Occident după agresiunea Rusiei în Ucraina.

Preşedintele Federaţiei Ruse a precizat că recesiunea bruscă a economiei a fost evitată datorită "măsurilor de protecţie eficiente" care au fost implementate cu promptitudine de guvernul de la Kremlin.

"De asemenea, inflaţia s-a stabilizat rapid. După ce a atins un vârf de 17,8% în aprilie, a scăzut la 14,1% astăzi, pe 5 septembrie. Există toate motivele să ne aşteptăm ca până la sfârşitul anului inflaţia să fie de aproximativ 12% ", a mai spus Vladimir Putin, care a precizat că economia începe să crească, iar companiile revin la activitatea obişnuită.

La rândul său, Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a ameninţat din nou Ucraina pe Telegram.

"Zelenski a declarat că nu se va angaja în dialog cu cei care înaintează ultimatumuri. Actualele «ultimatumuri» sunt o joacă de copii în faţa cerinţelor viitorului. Iar el le cunoaşte: capitularea totală a regimului de la Kiev în condiţiile Rusiei", a spus Dmitri Medvedev, referitor la mesajul transmis ieri de preşedintele ucrainean, Volodimir Zlenski.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că "nu vedem nicio perspectivă de discuţii şi nici motive" pentru a purta negocieri de pace. El a precizat că nu au loc discuţii nici despre posibila demilitarizare a centralei nucleare din Zaporojie - una dintre recomandările cheie ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) în urma vizitei sale la centrală.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Slava Ukraina!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb