ZIARUL BURSA

13 septembrie 2022
Ediţia din 19.10.2024
După creşterea preţurilor urmează creşterea şomajului

După creşterea preţurilor urmează creşterea şomajului

Ben MadadiMacroeconomie / 13 septembrie 2022

Ben Madadi

Dobânzile mari vor începe să lovească în sectorul privat 

Cei care urmăriţi evoluţiile din pieţele internaţionale ştiţi despre recenta creştere a do­bânzii cheie a Băncii Centrale Europene (BCE) şi despre pachetele de măsuri pentru ameliorarea efectelor scumpirii energiei în Germania şi Marea Britanie. Analiştii se aşteaptă ca, în câteva luni, Bank of England (BoE) să majoreze dobânda de politică monetară până la 4%.

Ilustraţie de MAKE

ASF, MUCLES Ancheta privind SIF 5 Oltenia, blocată de ASF şi de fondurile de investiţii

Nicu TranduPiaţa de Capital / 13 septembrie 2022

Verificările efectuate de Consiliul Concurenţei privind o eventuală concentrare economică ilegală şi preluare abuzivă a SIF Oltenia, aspecte reclamate de fosta conducere a societăţii de investiţii financiare într-o plângere depusă în 6 ianuarie 2020 şi pentru care s-au solicitat primele clarificări în 23 iulie 2020, nu au fost finalizate nici la 2 ani şi 8 luni de la primirea sesizării iniţiale.

O retragere elastică

Cătălin AvramescuEditorial / 13 septembrie 2022

Cătălin Avramescu

După bătălia de la Stalingrad, când trupele regimului naţional-socialist din Berlin au mâncat o bătaie istorică, presa germană a început să fie inundată de expresii stranii. Erau produse de laboratoarele propagandei lui Goebbels. "Retragere elastică". "Scurtarea liniei frontului". "Apărare strategică". Simple etichete prin care se urmărea mascarea dezastrului.

Sursa foto: Instagram / @theroyalfamily

Turneu regal îndoliat

I.Ghe.Internaţional / 13 septembrie 2022

Regele Charles al III-lea vizitează, conform protocolului, Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor Prima oprire a fost ieri, în Scoţia, unde a avut loc o parte din evenimentele legate de întregul ceremonial privind funeraliile mamei sale, regina Elisabeta a II-a 

Regele Charles al III-lea şi-a început ieri turneul în Marea Britanie, primul popas fiind Edinburgh, în Scoţia. În prealabil, regele Charles al III-lea a fost la Westminster Hall unde a primit mesajele de condoleanţe pentru moartea reginei Elisabeta a II-a, din partea Camerei Comunelor şi Camerei Lorzilor.

"Şcoala românească este în avarie"

SUPLIMENT EDUCAŢIA - NU PREDAI FĂRĂ SĂ ÎNVEŢI "Şcoala românească este în avarie"

Companii / 13 septembrie 2022

Interviu cu Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" 

Reporter: Care sunt concluziile la care aţi ajuns după doi ani şcolari desfăşuraţi în condiţii deosebite?

Marius Nistor: Este clar că avem nevoie de investiţii, atât în baza materială, cât şi în resursa umană. Nu poţi să ceri colegilor să predea online fără să organizezi cursuri de formare prin care să-i pregăteşti.

Ministrul Educaţiei - prins între reforme, contestatari şi neajunsurile din teren

SUPLIMENT EDUCAŢIA - NU PREDAI FĂRĂ SĂ ÎNVEŢI Ministrul Educaţiei - prins între reforme, contestatari şi neajunsurile din teren

Companii / 13 septembrie 2022

Ministrul Educaţiei a avut o vară fierbinte. Dezbaterera publică pe Legile Educaţiei a consumat foarte multă energie, iar o parte din aceasta nu a fost una pozitivă. Ministrul Sorin Cîmpeanu este ameninţat cu o moţiune simplă de cenzură în Parlament, dar şi cu o petiţie care cere demiterea sa şi care a strâns zeci de mii de semnături. În acelaşi timp, problemele din teren sunt cele deja cunoscute, iar toaletele din cadrul şcolilor l-au adus în "vizorul" premierului Nicolae Ciucă.

Sursa foto: facebook / Editura Corint

SUPLIMENT EDUCAŢIA - NU PREDAI FĂRĂ SĂ ÎNVEŢI "Întreaga piaţă editorială traversează o nouă criză"

Companii / 13 septembrie 2022

(Interviu cu Cristian Greşanu, director al Grupului Editorial Corint) 

Reporter: Cât de mult a fost afectată piaţa cărţii de evenimentele din ultimii doi ani?

Cristian Greşanu: Ne-am adaptat cu toţii nesperat de bine la noua realitate. Timp de doi ani, activitatea editurilor s-a mutat în online, reuşind să-şi păstreze cititorii aproape, ba chiar să ajungă la un public nefidelizat până atunci.

"Pandemia ne-a ajutat să ne dăm seama că putem învăţa diferit"

SUPLIMENT EDUCAŢIA - NU PREDAI FĂRĂ SĂ ÎNVEŢI "Pandemia ne-a ajutat să ne dăm seama că putem învăţa diferit"

Companii / 13 septembrie 2022

(Interviu cu Delia Dragomir, Manager Eucom)  

Reporter: Interesul pentru limbi străine este evident în ultimii ani. Pandemia a influenţat tendinţele legate de acest aspect?

Delia Dragomir: Da, consider că pandemia a accelerat procesul de digitalizare, astfel că mulţi oameni au avut noi oportunităţi de a lucra de la distanţă, ceea ce le-a permis să colaboreze cu companii care nu se află neapărat la noi în ţară. Tocmai de aceea, nevoia de a stăpâni cel puţin o limbă străină s-a accentuat.

Echipa Fundaţiei OTP Bank România

SUPLIMENT EDUCAŢIA - NU PREDAI FĂRĂ SĂ ÎNVEŢI / REPREZENTANŢII FUNDAŢIEI OTP BANK ROMÂNIA: Educaţia financiară în învăţământul primar şi gimnazial nu este suficientă

Bănci-Asigurări / 13 septembrie 2022

Reporter: Care sunt provocările cu care se confruntă sistemul educaţional în ceea ce priveşte formarea tinerilor din punct de vedere financiar?

Fundaţia OTP Bank România: Una dintre cele mai importante provocări referitoare la problematica educaţiei financiare în şcoli a fost tocmai lipsa de preocupare şi interes pentru acest subiect din partea celor chemaţi să o facă.

"În mediul universitar nu avem nici măcar o lege care să recunoască învăţarea online"

SUPLIMENT EDUCAŢIA - NU PREDAI FĂRĂ SĂ ÎNVEŢI "În mediul universitar nu avem nici măcar o lege care să recunoască învăţarea online"

Companii / 13 septembrie 2022

(Interviu cu Andreea Sava, Coordonator programe de educaţie Asociaţia Ţine de Noi)  

Reporter: După doi ani de pandemie, care este cea mai mare nemulţumire pe care sectorul educatiei o are?

Andreea Sava: Cu siguranţă, toţi actorii implicaţi în sectorul educaţiei au fost afectaţi de pandemia din ultimii doi ani. Cadrele didactice s-au confruntat cu lispa instruirii pentru sistemul digital şi în consecinţă cu dificultăţi în menţinerea contactului cu toţi elevii, iar ulterior adaptarea la ce înseamnă sistemul de învăţământ post- pandemic.

"Regresul actului educaţional din această perioadă se va vedea în piaţa muncii"

SUPLIMENT EDUCAŢIA - NU PREDAI FĂRĂ SĂ ÎNVEŢI "Regresul actului educaţional din această perioadă se va vedea în piaţa muncii"

Companii / 13 septembrie 2022

(Interviu cu Andrei Niculescu, Directorul General al Editurii NICULESCU) 

Reporter: Cât de mult a fost afectată piaţa cărţii de evenimentele din ultimii doi ani?

Andrei Niculescu: Anul 2020 a fost un an de şoc, în care fiecare editură a făcut tot ce a putut să supravieţuiască. Închiderea librăriilor fizice a avut ca efect dezvoltarea pieţei de carte online, însă tranziţia nu a fost imediată şi s-a făcut în etape, dat fiind că librăriile online sunt de peste zece ori mai puţine decât cele fizice.

"Educaţia financiară este calea spre bunăstare economică"

SUPLIMENT EDUCAŢIA - NU PREDAI FĂRĂ SĂ ÎNVEŢI "Educaţia financiară este calea spre bunăstare economică"

Bănci-Asigurări / 13 septembrie 2022

(Interviu cu Gabriela Folcuţ, Directorul Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor) 

Reporter: Care sunt cele mai mari neajunsuri ale sistemului de învăţământ în ceea ce priveşte educaţia financiară? Se implică sistemul educaţional în formarea tinerilor din punct de vedere financiar?

Gabriela Folcuţ: La nivelul societăţii româneşti, educaţia financiară a fost privită ca o ramură sofisticată şi inaccesibilă a educaţiei.

Sursa foto: facebook / Volodimir Zelensky, autori: Kostiantyn Liberov, Vlada Liberova, Arsen Petrov, David Guttenfelder, Peter Jordan, Marian Kushnir.

Ofensiva ucraineană continuă spre Donbas şi Lugansk

I.GHE.Internaţional / 13 septembrie 2022

Contraofensiva ucraineană continuă spre republicile separatiste Donbas şi Lugansk, urmărind extinderea teritoriului eliberat de forţele de ocupaţie ruse. Un oficial pro-rus instalat de Moscova în regiunea Harkov a declarat ieri că forţele Ucrainei au depăşit numeric pe cele ruse şi pro-ruse de opt ori în timpul contraofensivei-fulger făcute de Kiev în regiune, potrivit Reuters.

"Buzăului i-au lipsit, mulţi ani, liniile directoare ale dezvoltării"

"Buzăului i-au lipsit, mulţi ani, liniile directoare ale dezvoltării"

ANA FELEACompanii / 13 septembrie 2022

(Interviu cu Raluca Bobescu, architectul şef al Municipiului Buzău)  

"Sper ca Buzăul să devină un oraş complex din punct de vedere funcţional, cu infrastructură rutieră, feroviară, de ce nu şi aeriană, un oraş deschis către ţară, poate şi dincolo de graniţe"

Reporter: Cum apreciaţi modul în care se dezvoltă municipiul Buzău?

Raluca Bobescu: Încercăm, alături de domnul primar, Constantin Toma, să dezvoltăm un oraş coerent, care să acopere şi nevoile cetăţenilor, dar mai ales să aibă o serie de reguli, pe care cu toţii suntem obligaţi să le respectăm, dacă ne dorim pentru noi, pentru copiii noştri, o viaţă mai bună.

"Educaţia nu îndrăzneşte să facă paşi decisivi către un viitor digital"

SUPLIMENT EDUCAŢIA - NU PREDAI FĂRĂ SĂ ÎNVEŢI "Educaţia nu îndrăzneşte să facă paşi decisivi către un viitor digital"

Companii / 13 septembrie 2022

(Interviu cu Evelina Necula, Co-Founder & CMO Kinderpedia) 

"Elevii au fost primii care s-au adaptat la noul mod de lucru, atunci când contextul pandemic a impus trecerea în online"

"Un raport recent al Băncii Mondiale, UNESCO, UNICEF califică criza provocată de pandemia COVID-19 în educaţie drept cea mai gravă din istorie"

Reporter: Care sunt concluziile trase după doi ani şcolari desfăşuraţi în mare parte online?

Evelina Necula: Ultimii doi ani ne-au demonstrat că educaţia din România este pregătită pentru un viitor digital, dar nu îndrăzneşte să facă paşi decisivi în direcţia aceasta.

"În sectorul învăţământului, probabil că cel mai mult lipseşte încrederea în sistemul educaţional"

SUPLIMENT EDUCAŢIA - NU PREDAI FĂRĂ SĂ ÎNVEŢI "În sectorul învăţământului, probabil că cel mai mult lipseşte încrederea în sistemul educaţional"

Companii / 13 septembrie 2022

(Interviu cu Costel Negricea, rectorul Unversităţii Româno-Amerciane) 

"Nu este nimic rău că tinerii aleg să studieze (şi) în străinătate, experienţa internaţională şi oportunităţile oferite sunt extrem de valoroase"

Reporter: Care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă sistemul de educaţie după un întreg an şcolar desfăşurat în pandemie?

Costel Negricea: Există mai multe provocări generate de perioada de pandemie, dar voi menţiona doar câteva dintre acestea. Una dintre provocări este legată de faptul că lipsa de interacţiune directă, în campus, i-a făcut atât pe unii studenţi, cât şi pe o parte dintre colegi să fie ceva mai puţin flexibili în partea de inter-relaţionare.

Dosarul atentatelor din Bruxelles a ajuns în instanţă

Dosarul atentatelor din Bruxelles a ajuns în instanţă

I.GHE.Internaţional / 13 septembrie 2022

Procesul privind atentatelor teroriste care au avut loc în 22 martie 2016 în capitala Belgiei, a început ieri la Bruxelles, cu audierea preliminară, procedură în cadrul căreia, se stabileşte lista martorilor şi ordinea audierii acestora şi în care vor fi selectaţi, până pe 10 octombrie, doisprezece juraţi, urmând ca procesul să debuteze efectiv în 13 octombrie când va fi citit rechizitoriul întocmit de procurori.

"Companiile cu afaceri în SUA se vor descurca mai bine decât cele expuse masiv în Europa"

GOLDMAN SACHS: "Companiile cu afaceri în SUA se vor descurca mai bine decât cele expuse masiv în Europa"

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 13 septembrie 2022

"Piaţa de acţiuni americană oferă un randament ajustat la risc mai bun decât pieţele europene, afectate de recesiune" Echipa de la Goldman se aşteaptă ca S&P 500 să termine anul la 4.300 de puncte, cu 5,7% peste închiderea de vineri 

Firmele americane care îşi desfăşoară cea mai mare parte a afacerilor în Statele Unite se vor descurca mai bine decât cele expuse masiv în Europa, unde o recesiune este aproape garantată, potrivit strategilor Goldman Sachs, scrie Bloomberg.

Creştere pentru pieţele europene

Creştere pentru pieţele europene

A.I.Internaţional / 13 septembrie 2022

Bursele sunt în aşteptarea raportului privind inflaţia, ce va fi publicat astăzi  

Pieţele europene au fost în creştere în prima sesiune de trazacţionare a săptâmânii, în aşteptarea datelor privind inflaţia din Statele Unite, conform CNBC.

Tranzacţii de numai 47,5 milioane de lei

BVB Tranzacţii de numai 47,5 milioane de lei

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 13 septembrie 2022

Închideri mixte pentru indici  

Valoarea schimburilor derulate în prima şedinţă de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la 47,5 milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului, de circa 93 milioane de lei, în condiţiile în care prin piaţa "deals" nu a fost derulat nicio tranzacţie.

Sursa foto: Twitter / Renovite

CNBC: "JPMorgan cumpără startup-ul de plăţi Renovite, să facă faţă ameninţărilor din partea fintech-urilor"

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 13 septembrie 2022

"Achiziţia este ultima dintr-un şir de tranzacţii în zona fintech încheiate în ultimii ani de bancă; de la finalul lui 2020, JPMorgan a cumpărat cel puţin cinci startup-uri", conform trustului american de presă  

JPMorgan Chase este pe cale să achiziţioneze startup-ul de plăţi Renovite, pentru a se apăra de ameninţările din partea firmelor fintech, inclusiv Stripe şi Block, scrie CNBC.

Apetit redus pentru oferta Fidelis

Apetit redus pentru oferta Fidelis

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 13 septembrie 2022

Subscrierile abia au depăşit o treime din suma strânsă în oferta precedentă Operaţiunea se va încheia vineri  

Subscrierile ultimei oferte de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei se ridicau ieri, la ora 13:30, la circa 438 milioane de lei, doar o treime din suma totală strânsă în ultima operaţiune de acest fel derulată de Ministerul Finanţelor în primăvară.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 13 Septembrie 2022

MACRO NEWSLETTER 13 Septembrie 2022

Macroeconomie / 13 septembrie 2022

Producţia industrială din Franţa a scăzut cu o rată anuală de 1,2% în iulie 2022, după o creştere de 1% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 1,6%, după un avans de 1,2% în luna anterioară.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo