SUPLIMENT EDUCAŢIA - NU PREDAI FĂRĂ SĂ ÎNVEŢI "Întreaga piaţă editorială traversează o nouă criză"

Ziarul BURSA #Companii / 13 septembrie 2022

Sursa foto: facebook / Editura Corint

Sursa foto: facebook / Editura Corint

(Interviu cu Cristian Greşanu, director al Grupului Editorial Corint)

Timp de doi ani, activitatea editurilor s-a mutat în online, reuşind să-şi păstreze cititorii aproape, ba chiar să ajungă la un public nefidelizat până atunci, ne-a spus Cristian Greşanu, director al Grupului Editorial Corint. Acesta ne-a precizat, în cadrul unui interviu, că întreaga piaţă editorială traversează o nouă criză, tocmai când abia începea să-şi revină din precedenta.

Reporter: Cât de mult a fost afectată piaţa cărţii de evenimentele din ultimii doi ani?

Cristian Greşanu: Ne-am adaptat cu toţii nesperat de bine la noua realitate. Timp de doi ani, activitatea editurilor s-a mutat în online, reuşind să-şi păstreze cititorii aproape, ba chiar să ajungă la un public nefidelizat până atunci.

Reporter: Predarea online a dus la o creştere a rolului cărţii şcolare şi al materialelor auxiliare sau dimpotrivă?

Cristian Greşanu: S-a simţit poate chiar mai mult decât înainte nevoia de manuale şi auxiliare atractive şi actuale, racordate în primul rând la nevoile elevilor. În lipsa unei interacţiuni fizice cu profesorul la clasă, elevii s-au bazat mai mult pe manuale şi auxiliare, astfel că pentru ei rolul cărţii şcolare chiar a crescut semnificativ.

Reporter: Cu ce probleme s-a confruntat editura dumneavoastră în perioada crizei sanitare?

Cristian Greşanu: În primul rând, a trebuit să ne dezbărăm de vechile obiceiuri şi să ne adaptăm din mers la noile metode de lucru, în speţă la programul hibrid. Deşi am suferit iniţial, în timp ne-am dat seama şi de avantaje: cheltuieli mai mici, angajaţi mai motivaţi şi mai fericiţi, reducerea riscurilor legate de pandemia Covid.

În al doilea rând, închiderea librăriilor care activau fizic, în spaţiul real, ne-a diminuat vânzările, creşterile din online neputând compensa, per ansamblu, pierderile. A fost dificil din punct de vedere financiar. Ne-am ajustat din mers planurile de tipar şi am învăţat să devenim mai cumpătaţi, mai prudenţi.

Reporter: Ce strategie aţi abordat ca să treceţi mai uşor peste criză?

Cristian Greşanu: În timpul pandemiei am virat puternic spre online, trend pe care ne străduim să îl menţinem şi astăzi. Totodată, ne-am revizuit şi adaptat planurile pe termen scurt şi mediu, am limitat anumite cheltuieli şi am încercat să luăm mai bine pulsul pieţei de carte.

Reporter: Trec editurile printr-o perioadă de criză?

Cristian Greşanu: Întreaga piaţă editorială traversează o nouă criză, tocmai când abia începea să-şi revină din precedenta. Dacă în timpul pandemiei criza a fost provocată de restricţiile impuse de autorităţi şi de starea permanentă de panică în care se aflau oamenii din cauza unui virus necunoscut, în prezent problemele sunt de altă natură, însă efectele sunt similare. Astăzi, ne confruntăm cu un început de criză economică globală şi cu toţii sperăm să nu fie ca în 2008-2010, dar analiştii ne cam atenţionează că poate fi chiar mai rău. La problemele cauzate de proximitatea războiului şi de creşterea galopantă a inflaţiei, industria de carte se mai confruntă şi cu o foarte mare criză de materie primă esenţială pentru noi - hârtia. Cum China a sistat exporturile către Europa, iar Uniunea Europeană a blocat importurile din Rusia, România mai are foarte puţine surse de aprovizionare, în cantităţi mici şi la preţuri exorbitante. Consecinţa este, desigur, creşterea mare a preţului de vânzare, care s-a observat la lucrările publicate în 2022. Sperăm ca situaţia să se stabilizeze şi publicul cititor să aibă acces, în grila unor preţuri rezonabile, la cărţile îndrăgite.

Reporter: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă o editură, inclusiv una care tipăreşte manuale?

Cristian Greşanu: Una dintre cele mai importante şi dificile probleme cu care ne confruntăm este lipsa resursei umane, a personalului calificat. În edituri lucrează profesionişti de nişă, cu specializări complexe: redactori, tehnoredactori, graficieni etc. Aceste meserii, în general, nu se învaţă într-un loc anume, într-o facultate, sunt necesari ani buni de experienţă şi multă muncă pentru a obţine rezultate pozitive.

O altă problemă cu care ne confruntăm anual ca editură care tipăreşte manuale este timpul extrem de scurt pe care îl prevede ministerul de la anunţul licitaţiei până la predarea manualelor. De asemenea, preţul de achiziţie pentru manual este unul dintre cele mai mici din UE. Statul plăteşte efectiv foarte puţin pentru această muncă enormă pe care editurile o fac, de multe ori la limita sau sub limita costurilor de producţie.

Reporter: Care a fost evoluţia preţurilor?

Cristian Greşanu: Preţurile au continuat să crească de-a lungul anului curent, pe fondul presiunilor externe: inflaţia, criza hârtiei, costurile crescute de tipar, criza energetică etc.

Reporter: Valul de scumpiri din ultimul an v-a afectat?

Cristian Greşanu: Inevitabil. Valul de scumpiri a dus la scăderea tot mai mare a puterii de cumpărare şi a nivelului de trai ale populaţiei, care se traduc, în general, în diminuarea vânzărilor. În acelaşi timp, creşterea galopantă a costurilor de producţie ne-a forţat să majorăm preţul de vânzare, cu riscurile inerente. Însă avem mare încredere în cititori, care cu siguranţă vor continua să cumpere titlurile bine alese de echipa noastră de profesionişti.

Reporter: Cum a evoluat activitatea companiei dumneavoastră în ultima perioadă?

Cristian Greşanu: Am continuat să publicăm volume de interes pentru publicul larg, precum şi volume de nişă, pentru un public informat şi deja fidelizat, ba chiar am făcut eforturi de expansiune, în direcţia demarării unei noi colecţii pe nişa de parenting, Corint pentru părinţi, care va avea lansarea oficială luna aceasta, mai precis pe 24 septembrie.

Reporter: Ce estimari aveţi pentru 2022?

Cristian Greşanu: Încasările vor fi comparabile cu anul 2021, probabil cu o uşoară creştere, în condiţiile unei explozii a costurilor.

Reporter: Ce proiecte aveţi în derulare (v-au fost afectate proiectele prevăzute de pandemie)?

Cristian Greşanu: Continuăm serialele "Cărţile care au făcut filmele" şi "Clubul de lectură, conversaţie şi distracţie powered by Corint Junior" realizate împreună cu librăriile Cărtureşti, precum şi colaborarea cu History Channel. Avem, de asemenea, o colaborare nouă cu platforma Veridica şi căutăm în permanenţă noi modalităţi de a genera discuţii şi contact permanent cu cartea în spaţiul public. Luna aceasta vom demara un Club de Istorie, moderat de jurnalistul Marian Voicu, precum şi noua colecţie Corint pentru părinţi, prin care sperăm să aducem plus valoare pe piaţa cărţilor de parenting.

Reporter: Mulţumim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb