Apetit redus pentru oferta Fidelis

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 septembrie 2022

Apetit redus pentru oferta Fidelis

Subscrierile abia au depăşit o treime din suma strânsă în oferta precedentă Operaţiunea se va încheia vineri

Subscrierile ultimei oferte de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei se ridicau ieri, la ora 13:30, la circa 438 milioane de lei, doar o treime din suma totală strânsă în ultima operaţiune de acest fel derulată de Ministerul Finanţelor în primăvară.

Oferta, ce a demarat la începutul lunii şi se va încheia la finele acestei săptămâni, este croită în trei tranşe - una în lei şi două în euro.

Pentru cea în lei, cu scadenţa în 2025 şi dobânda anuală de 8%, subscrierile se ridicau la 158 milioane de lei. În cazul tranşelor în euro, cu maturităţi în 2023 şi 2024, pentru care dobânzile anuale sunt de 1,85% şi 2,65%, valoarea ordinelor de cumpărare acumulate în sistem era de 18 milioane de euro (88,3 milioane de lei) şi 39 milioane de euro (191,7 milione de lei).

Prin oferta trecută, ce a fost formată din patru emisiuni, două în lei şi două în euro, valoarea totală a subscrierilor s-a ridicat la circa 1,44 miliarde de lei.

Subscrierile reduse apar în contextul în care în prezent inflaţia este cu mult peste dobânzile oferite. În luna august, Indicele Preţurilor de Consum din ţara noastră a urcat cu o rată anuală de 15,3%, cea mai mare din octombrie 2003, după o creştere de 15% în luna precedentă, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pentru finele acestui an, BNR prognozează o inflaţie de 13,9% (±0,9%), care urmează să ajungă la 7,5% la finalul lui 2023 şi la 2,3% în trimestrul al doilea din 2024. În zona euro, în luna august inflaţia s-a ridicat la 9,1% în dinamică anuală. Banca Centrală Europeană prognozează o inflaţie medie de 5,5% pentru anul viitor şi de 2,3% în 2024.

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. După încheierea ofertei, titlurile vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În procesul de subscriere a titlurilor Fidelis nu se percep comisioane de către intermediari, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi cât şi din câştigurile de capital, sunt neimpozabile.

Aceasta este a noua ofertă de acest tip derulată prin intermediul pieţei de capital de Ministerul Finanţelor începând cu iulie 2020.

Prin intermediul precedentelor opt oferte, Finanţele au atras de la populaţie, cumulat, peste 12,4 miliarde lei (2,5 miliarde euro), conform unui comunicat recent al instituţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb