PREŢURILE - DIN NOU ÎN CREŞTERE Miniştrii energiei din UE au convenit să mai lucreze la pachetul de măsuri avansat de Comisie

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 13 septembrie 2022

Sursă foto: Facebook / European Commission

Sursă foto: Facebook / European Commission

Întâlnirea oficialilor UE de vineri urma să pună pe roate pachetul de măsuri schiţat de Comisia Europeană pentru a forţa scăderea preţurilor din energie, dar au lipsit rezultatele palpabile.

Toate ţările UE sunt de acord că blocul comunitar trebuie să ia măsuri pentru a reduce creşterea preţurilor din energie, dar summitul de urgenţă de vineri al miniştrilor energiei s-a împotmolit în detaliile modului în care aceste politici vor funcţiona, relatează Politico.

Pachetul de măsuri viza impozitarea profiturilor excepţionale ale producătorilor care nu utilizează gaze naturale scumpe pentru a genera energie electrică şi o recuperare paralelă a profitului de la companiile de combustibili fosili care au câştiguri record în această perioadă, coordonarea unei reduceri a consumului de energie la nivelul întregului bloc comunitar, furnizarea de "instrumente de lichiditate de urgenţă" pentru a ajuta firmele energetice să suporte costurile colaterale ridicate pentru a tranzacţiona pe bursele de energie.

Miniştri energiei din statele membre şi-au exprimat sprijinul de principiu pentru plafonarea preţului gazelor naturale într-o anumită formă, dar au existat discuţii dacă un astfel de plafon se va aplica tuturor importurilor sau doar celor din Rusia, cum dorea preşedinta CE, Ursula von der Leyen.

Au existat, de asemenea, dezacorduri cu privire la modul de reducere a cererii de energie. Comisia doreşte ca acest lucru să fie obligatoriu, dar nu toate ţările sunt de acord.

O cerere de relaxare a regulilor privind ajutoarele de stat până la sfârşitul anului 2023 a figurat, de asemenea, în solicitările miniştrilor - ceea ce ar permite guvernelor să salveze firmele aflate în dificultate.

Pe lângă plafonarea preţurilor la nivel mondial, miniştrii au abordat şi o altă idee care nu a fost propusă la începutul acestei săptămâni de von der Leyen. Astfel, s-a solicitat trimiterea unui semnal de încredere pe piaţa energiei electrice prin activarea unei mecanism de frânare a creşterii automate a preţurilor angro din energie.

Plafonarea preţurilor doar pentru gazul rusesc nu are suport larg

Ministrul italian pentru tranziţia ecologică, Roberto Cingolani, a declarat că 15 ţări sunt în favoarea unei plafonări a preţurilor în domeniul tuturor gazele naturale, doar trei insistând asupra unui plafon specific Rusiei şi alţi opt miniştri sunt fie împotrivă, fie neutri, fie îngrijoraţi de impactul economic.

"Nu vom fi de acord cu plafonarea preţurilor gazului rusesc", a declarat ministrul belgian al energiei, Tinne Van der Straeten, afirmând că un plafon doar pentru gazul rusesc nu are "valoare adăugată". Un purtător de cuvânt al ministrului de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a afirmat că "o plafonare a preţului la gazul rusesc este absurdă".

În ciuda acestor diferenţe, ministrul francez al energiei, AgnPs Pannier-Runacher, sublinia că există "o dorinţă comună de a merge mai departe". "Este un mesaj puternic transmis pieţelor pentru a evita tranzacţiile financiare de pe piaţa gazelor naturale care par a fi mai degrabă jocuri de noroc".

Obiectivul a rămas acela de reuni propuneri legislative concrete până în momentul în care von der Leyen îşi va susţine discursul anual privind starea Uniunii Europene.

Preţurile şi-au reluat creşterea

Lipsa de decizie şi discuţiile interminabile s-au reflectat şi asupra cotaţiilor enegiei electrice, după cum rezultă din datele energyineu.com.

Pentru livrările din 12 septembrie preţurile au fost de 435 euro/Mwh în România, 416 în Franţa, 408 în Germania, 435 în Bulgaria, 436 în Ungaria, 152 în Polonia, 175 euro în Spania şi Portugalia, etc.

Asta în condiţiile în care, pentru livrările din 9 septembrie, înainte de întâlnirea miniştrilor energiei din UE, aveam cotaţii de 305 euro în România şi Bulgaria, 345 în Germania, 347 în Franţa, 139 în Polonia, 159 în Spania, 384 în Ungaria, etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb