SUPLIMENT EDUCAŢIA - NU PREDAI FĂRĂ SĂ ÎNVEŢI "Pandemia ne-a ajutat să ne dăm seama că putem învăţa diferit"

Ziarul BURSA #Companii / 13 septembrie 2022

"Pandemia ne-a ajutat să ne dăm seama că putem învăţa diferit"

(Interviu cu Delia Dragomir, Manager Eucom)

Interesul pentru învăţarea limbilor străine este în creştere în ţara noastră. Eucom este un important furnizor de cursuri de limbi străine pentru sectorul corporate din România, iar afacerea este 100% românească, co-fondatorii Delia şi Silviu Dragomir punând bazele companiei în 2002, pentru a răspunde nevoilor şi provocărilor firmelor aflate în plină expansiune şi integrare în mediul de afaceri globalizat.

Reporter: Interesul pentru limbi străine este evident în ultimii ani. Pandemia a influenţat tendinţele legate de acest aspect?

Delia Dragomir: Da, consider că pandemia a accelerat procesul de digitalizare, astfel că mulţi oameni au avut noi oportunităţi de a lucra de la distanţă, ceea ce le-a permis să colaboreze cu companii care nu se află neapărat la noi în ţară. Tocmai de aceea, nevoia de a stăpâni cel puţin o limbă străină s-a accentuat.

Reporter: Ce proiecte aveţi în derulare în acest moment?

Delia Dragomir: Dintre proiectele recente ţin să menţionez programul de cursuri gratuite organizate pentru refugiaţii ucraineni şi noua colaborare cu asociaţia non profit Narada, prin care organizăm cursuri de limba engleză pentru copii, disponibile în mod gratuit pe platforma lor. De asemenea, unul dintre ţelurile noastre pe termen lung este să ne extindem pe plan internaţional, deja având potenţiali clienţi din ţările vecine.

Reporter: Cursurile de limba engleză şi română organizate gratuit pentru refugiaţii ucraineni i-au ajutat să se integreze mai rapid?

Delia Dragomir: Acest proiect a avut un dublu scop - pe lângă cel de a le facilita ucrainenilor adăpostiţi în România integrarea la noi în ţară, am vrut să venim şi în sprijinul celor care au experienţă în acest domeniu şi îşi doresc să-şi continue activitatea profesională în România, iar în acest sens am cooptat-o în echipa noastră pe Maryna, ucraineană care s-a mutat în România în luna martie şi care a fost trainerul de engleză pentru acest proiect. Pe lângă ea, am cooptat şi alţi traineri ucraineni care acum sunt parte din echipa Eucom şi lucrează alături de noi pentru diverse proiecte.

Anul acesta, pe parcursul a trei luni, am oferit cursuri gratuite de limba română şi engleză pentru refugiaţii ucraineni de pe teritoriul României. S-au înscris peste 200 de persoane la cursuri, formându-se 5 grupe de limba română şi 6 grupe de limba engleză. Cele 11 grupe formate au avut alocate un total de 220 de sesiuni, iar investiţia companiei Eucom în acest proiect se ridică la suma de 20.000 de euro. Ne bucurăm că am putut contribui în acest fel.

Reporter: Cursurile pot fi organizate oriunde în ţară?

Delia Dragomir: Da, cursurile noastre pot fi organizate oriunde ţară, mai ales că noi organizăm şi cursuri online, fapt care s-a acceptuat în perioada pandemiei. Am avut şi avem cursanţi din toate colţurile ţările, iar în continuare organizăm cursuri atât online, cât şi fizic, la sediul clientului.

Reporter: Câţi specialişti în limbi străine se găsesc în echipa dumneavoastră?

Delia Dragomir: Echipa noastră număra peste 100 de oameni, o parte dintre aceştia sunt în zona organizaţională/administrativă a activităţii, iar marea majoritate sunt vorbitori de limbi străine, traineri şi evaluatori, care implementează programele contractate şi aduc valoare partenerilor noştri. Numărul de ore alocat diferă în funcţie de disponibilitatea şi capacitatea de muncă a fiecăruia. Business-ul nostru este un business de volum, ceea ce înseamnă că ai posibilitatea să decizi cât de mult îţi doreşti şi poţi să te implici. În acest moment acoperim peste 33 de limbi străine, în special în serviciul de language assessment, unde ne sunt solicitate cele mai diverse limbi străine.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre stilurile de predare, astfel încât cursanţii să acumuleze cât mai mult într-un timp cât mai scurt?

Delia Dragomir: La Eucom personalizăm fiecare curs în parte, astfel încât să răspundă nevoilor pe care le au participanţii. Ne preocupăm să înţelegem cât mai bine încă de la început obiectivele şi nevoile care există. Vedem ce nivel au participanţii, ce dorinţe, în ce mediu lucrează, asfel încât, prin cursurile noastre, să le oferim exact ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta pe plan personal şi profesional. Pornind de aici construim cel mai potrivit program. Avem un stil de a preda diversificat şi adaptat nevoilor adulţilor. Spre exemplu, la cursuri primesc drept "temă" mini-exerciţii pe care le pot face în pauza de prânz de la birou sau înainte de a pleca la lucru. Numim asta micro learning şi am observat că acest stil, de a împărţi procesul de învăţare în calupuri mici, ajută adulţii. Pentru că poate fi descurajant să ştii că trebuie să aloci, să spunem, două ore de studiu neîntrerupt. Însă dacă împarţi acele două ore pe intervale mai mici, întinse pe mai multe zile, studiul devine mai accesibil, pentru că se poate face în mici reprize, între alte activităţi mai presante. Avem tot soiul de astfel de tactici prin care ajutăm adulţii să includă în programul lor aglomerat şi studiul unei limbi. Folosim peste 200 de manuale, platforme, jocuri si activitati interactive iar cursurile sunt personalizate în funcţie de specificul industriei şi obiectivele cursanţilor.

Reporter: Consideraţi că este folositor să fie îmbinată şcoala online cu cea offline?

Delia Dragomir: În contextul metodelor de predare inovative pe care le avem, precum Agile Learning, care îmbină cu succes factorul uman cu partea digitală, mizăm pe un astfel de mix între online şi offline. Această digitalizare accelerată prin prisma pandemiei a fost totuşi benefică, facilitând anumite progrese legate de platformele noastre de predare şi mai ales în procesul de evaluare.

Reporter: Poate fi considerată pandemia o şansă pentru învăţământul autohton?

Delia Dragomir: Pandemia ne-a ajutat să ne dăm seama că putem învăţa diferit, putem învăţa de oriunde şi ne putem folosi de resurse altele decât cele tradiţionale, aşadar consider că o îmbinare a celor două stiluri de învăţământ e un pas spre o generaţie nouă de tineri curioşi şi descurcăreţi.

Reporter: Cum decurge colaborarea cu organizaţia Narada?

Delia Dragomir: Urmăresc de ceva vreme, de la distanţă, activitatea organizaţiei Narada şi am toată admiraţia pentru munca depusă de echipă. Noi, la Eucom, împărtăşim aceleasi valori - prin munca noastră ne dorim să influenţăm pozitiv viaţa oamenilor. Cursurile noastre de limbi străine sprijină o mulţime de persoane să se dezvolte profesional, să se simtă mai siguri pe ei atunci când vorbesc într-o altă limbă decât cea nativă, să prindă încredere în ei şi în ceea ce le rezervă vitorul. Să ţintească cu încredere cât mai sus, atât pe plan profesional cât şi personal si să aibă încredere să isi urmeze visurile, chiar dacă uneori acele visuri ne poartă pe meleaguri străine. De aceea ne bucurBm să ne continuăm misiunea de a aduce un plus valoare în viaţa oamenilor contribuind la munca pe care Narada o face deja de ani de zile. Prin cursurile pe care le punem la dispozitie gratuit pe platforma NaradiX, oferim acces la educatie unor tineri care au nevoie de asta. Sperăm ca această contribuţie să fie un pilon de sprijin pentru ei şi să îi ajute să îşi urmeze cele mai îndrăzneţe visuri.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la finalul acestui an ?

Delia Dragomir: Misiunea noastră pe termen lung este să susţinem 1.000.000 de oameni să avanseze în carieră şi să le creăm o experienţă plăcută de învăţare.

Reporter: Ce lipseşte în acest moment pentru o îmbunătăţire a procesului de educaţie: personal calificat, dotări, o strategie pe termen lung?

Delia Dragomir: Cei mai buni profesori sunt cei care te provoacă, cei care îţi dau de lucru (şi individual), cei care te conduc în acest proces, care te scot din zona de comfort, cei care îţi descoperă tăriile şi slabiciunile şi ştiu cum să jongleze cu ele. Orice om este bun pe una dintre abilităţi, în detrimental altora. Unii vorbesc mai bine, altii scriu, altii înţeleg un discurs, însă overall ai nevoie de toate abilităţile aduse la un anumit nivel. În asta constă măiestria unui professor în a te înţelege pe tine, cursantul, şi a te ghida în tot acest proces.

Reporter: Vă mulţumim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb