Oferta de răscumpărare a "Petrom", refuzată de acţionari

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 martie 2011

Acţionarii OMV Petrom (SNP) care au depus cereri de retragere din acţionariatul companiei, prin programul de răscumpărare a titlurilor inves-titorilor care s-au opus operaţiunii de separare a activităţii de marketing, au renunţat la operaţiune, întrucât preţul oferit era sub cotaţia bursieră.

Astfel, 23 din cei 28 de acţionari care au anunţat că vor să iasă din acţionariatul OMV Petrom, prin planul de răscumpărare, au revocat cererea, iar ceilalţi cinci şi-au lichidat participaţii până la data indisponibilizării, 14 martie, potrivit unui comunicat al companiei petroliere citat de Mediafax.

În consecinţă, compania nu are de răscumpărat nicio acţiune.

OMV Petrom a anunţat, la 24 februarie, un preţ brut de răscumpărare de 0,352 lei pe acţiune, sub preţul pieţei. Titlurile companiei au închis sesiunea bursieră de marţi la un preţ de 0,383 lei. OMV Petrom este cea mai mare companie românească lis-tată la Bursa de Valori Bucureşti, cu o capitalizare de 21,69 miliarde lei.

Preţul brut pentru acţiunile OMV Petrom a fost stabilit de un expert autorizat independent, respectiv compania de audit PricewaterhouseCoopers Management Consultants.

AIPC a solicitat CNVM şi BVB să oblige OMV Petrom să publice raportul de evaluare prin care s-a stabilit preţul de retragere, deoarece vrea să afle factorii luaţi în calcul la realizarea evaluării. Totodată, Asociaţia investitorilor a propus ca acelaşi raport de analiză al PwC să fie utilizat şi la oferta secundară prin care statul vrea să vândă 9,84% din titlurile OMV Petrom.

Investitorii care au votat în AGA din august împotriva operaţiunii de desprindere a activităţii de marketing şi transferul unei părţi din patrimoniul companiei către OMV Petrom Marketing au putut depune, până la 3 septembrie, cererile de retragere din acţionariat.

Lista acţionarilor cuprinde atât persoane fizice cât şi companii, printre care SIF Muntenia şi SSIF Broker. Directorul general al SSIF Broker, Grigore Chiş, a declarat la data publicării preţului de răscumpărare că firma pe care o conduce a vândut deja acţiunile pe care le deţinea la OMV Petrom, anticipând un preţ mai redus din evaluare decât cel de la bursă.

OMV Petrom este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV, care deţine 51,01% din acţiuni. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,6% din titluri, iar Fondul Proprietatea 20,1% din capital.

Ministerul Economiei va vinde pe bursă 9,84% din capitalul companiei şi aşteaptă, miercuri, ofertele din partea societăţilor de servicii de investiţii financiare şi a băncilor interesate să intermedieze oferta publică secundară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb