Oferta Transilvania Broker, încheiată cu succes

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 octombrie 2017

Oferta Transilvania Broker, încheiată cu succes

Acţionarii au obţinut 9 milioane de lei, pentru un pachet de 25% din societate

Gabriel Login: "Listarea a venit ca urmare a dorinţei colaboratorilor noştri de a face parte din conducerea societăţii"

Dragoş Mesaroş, "Goldring": "Sunt multe societăţi româneşti de dimensiuni mici pentru care există potenţial pe piaţa de capital"

Oferta publică iniţială secundară de vânzare pentru titlurile Transilvania Broker de Asigurare (TBK) a fost finalizată cu succes ieri, în doar a doua zi de la lansare, subscrierile pentru acţiunile intermediarului de asigurări, la preţul maxim, fiind de circa 271%.

Preţul final al ofertei publice TBK este de 15,5 lei/acţiune, maximul intervalului din ofertă, însă investitorilor li se va aplica discountul de 7% aferent primelor două zile de subscrieri, până la 14,415 lei/acţiune.

Astfel, cei doi proprietari ai societăţii, au obţinut, pentru cele 625.000 de acţiuni scoase la vânzare, reprezentând 25% din companie, 9 milioane de lei.

Gabriel Login, acţionarul majoritar al companiei ne-a transmis că decizia de a se lista la BVB a venit ca urmare a dorinţei exprimate de colaboratorii brokerului de asigurare de a face parte din conducerea companiei.

Domnia sa ne-a spus: "Ştiam că există un mare interes pentru acţiunile noastre, în primul rând din partea colaboratorilor. Noi avem cam 1.500 de colaboratori în ţară şi, de-a lungul timpului, foarte mulţi şi-au exprimat intenţia de a fi mai aproape de societate, iar listarea la bursă era singura modalitate corectă pentru ca aceştia să facă parte din conducerea companiei. Ei sunt cei care au venit cu opţiunea de a ni se alătura. Cu siguranţă sunt printre primii care au subscris şi, probabil, reprezintă o mare parte din cei 25%. Totuşi, nu ne aşteptam ca după jumătate de zi toate acţiunile să fie subscrise".

De asemenea, Gabriel Login a punctat că, pentru anul 2017, estimează un profit cel puţin similar cu cel din 2016, de trei milioane de lei, rata de distribuţie a dividendului urmând să fie de circa 90%. Domnul Login a adăugat: "Probabil, în opt sau zece luni de acum încolo, vom distribui dividendele aferente atât anului 2016 cât şi pe cele aferente anului 2017".

Acţionarul majoritar a mai spus că o parte din banii obţinuţi din listare vor fi dirijaţi către proiectele avute în dezvoltare de către companie, precizând: "Cu siguranţă, dacă vor fi oportunităţi pe piaţa de capital, le vom folosi, pentru că am văzut că poate fi accesată".

Potrivit domnului Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii Goldring, intermediarul ofertei, au existat 725 de ordine lansate la preţul maxim din ofertă ce cumulează 1.691.550 de acţiuni, în total, fiind 815 de ordine de subscriere, însumând 1.699.940 de titluri.

Directorul de tranzacţionare de la Goldring a mai punctat: "Este a treia societate pe care reuşim să o listăm cu succes după AAGES (AAG) pe Piaţa Principală şi Life is Hard (LIH) pe AeRO. Sigur că sunt companii de dimensiuni mai mici, dar ne-am bucura ca să apară mult mai multe astfel societăţi la bursă. Poate că atunci piaţa de capital ar fi mai apreciată de populaţie. Sunt multe societăţi româneşti profitablile, de dimensiuni mici, care dau şi dividende, pentru care există potenţial pe piaţa de capital".

În anul 2016, Transilvania Broker se situa pe locul al treilea în clasamentul brokerilor de asigurare, cu o valoare a primelor intermediate de 360,17 milioane de lei, pe primele două poziţii situându-se Safety Broker de Asigurare, cu o valoare a primelor de 477,77 milioane de lei şi Marsh-Broker de Asigurare cu prime intermediate în valoare de 390,43 milioane de lei, conform prospectului ofertei.

Cota de piaţă a societăţii a crescut în ultimii trei ani, de la 3,92% în 2014, la 5,8% în 2016, în timp ce valoarea pe ansamblu a pieţei a urcat de la 7,82 miliarde de lei în 2014, la 9,39 miliarde de lei în anul 2016.

Profitul net pentru anul 2016 a fost de 3,05 milioane de lei, sub cel din 2015, de 3,26 milioane de lei, şi peste cel din 2014, de 1,34 milioane de lei.

În 2014 şi 2015, compania a distribuit, sub formă de dividend, 100%, respectiv 99,23%, din rezultatul obţinut.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Va rog corectati i pe cei de la Profit .ro compania Transilvania Broker nu este prima companie de asigurari listata la BVB. Prima a fost ARDAF CLUJ

    Cred ca sunt prea tineri redactorii de la Profit.ro 

    1. Ardaf nu a fost broker de asigurari , a fost chiar companie de asigurari ... mare diferenta ...

      Doar denumirea ii contine titulatura de Broker. Nu negociaza polite pt altii ci incheie contracte pt ei. Nu sunt intermediari. Este tot o companie de asigurari.

      sunt intermediari ...

      nu acorda despagubiri, deci

      nu sunt asiguratori !!! 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb