Oligarii ruşi şi ucraineni vor să îşi extindă investiţiile în proprietăţi londoneze, în încercarea de a-şi proteja averile de sancţiunile internaţionale, potrivit companiilor imobiliare, potrivit Financial Times, citat de surse din presă.
Compania de consultanţă JLL estimează că ieşirile de capital din Rusia ar putea creşte de patru ori comparativ cu nivelul înregistrat anul trecut.
"Ruşii şi ucrainenii bogaţi au identificat, de la începutul anului, plasamente sigure pentru conservarea averilor", a declarat Adam Challis, director pentru cercetări în domeniul imobiliar la JLL.
Cumpărătorii ruşi au cheltuit anul trecut circa 180 de milioane de lire sterline pe piaţa imobiliară londoneză, potrivit estimărilor companiei imobiliare Savills, iar mulţi agenţi anticipează că sumele investite în 2014 vor fi mult mai mari.
"Mulţi clienţi ruşi cu care am colaborat în ultimii doi ani şi care doar se gândeau să cumpere proprietăţi în Londra şi-au accelerat planurile", a spus Roarie Scarisbrick, director la agenţia imobiliară Property Vision.
Challis a arătat că Trezoreria britanică a fost surprinsă de numărul mare de proprietăţi achiziţionate prin intermediul unor vehicule de investiţii.
În pofida măsurilor recente de înăsprire a taxelor adoptate de ministrul de Finanţe George Osborne, mulţi est-europeni cumpără încă proprietăţi în Londra prin intermediul unor companii, pentru a-şi proteja identitatea, potrivit agenţilor imobiliari.
Utilizarea unor companii offshore face ca activele imobiliare să nu poată fi vizate de sancţiunile internaţionale.
"Am asistat la o creştere a numărului de cumpărători ruşi şi est-europeni în general. Ruşii în special sunt îngrijoraţi că o escaladare a sancţiunilor i-ar putea afecta", a declarat Charles McDowell, agent imobiliar specializat în colaborarea cu cumpărători bogaţi.
Michael Morris, partner la firma de avocatură Collas Crill din Channel Islands, a explicat că persoanele foarte bogate preferă să cumpere prin intermediul unor firme întrucât nu vor ca numele lor să figureze în registrul cadastral, care este public, astfel că oricine poate să afle unde au casele.
Premierul britanic David Cameron vrea să elimine această "perdea a secretomaniei" care ascunde corupţia şi evaziunea fiscală, guvernul anunţând detalii referitoare la înfiinţarea unui nou registru public pentru companii.
Noile reguli au menirea să oblige companiile britanice să dezvăluie numele proprietarilor, dar analiştii sunt sceptici că măsura va fi eficientă.
Soluţia nu va fi complet eficientă întrucât aceia care vor dori cu adevărat să îşi ascundă identitatea o vor face prin companii offshore, consideră Gavin Hayman, director la organizaţia anticorupţie Global Witness.
George Osborne a lansat în 2012 o campanie de descurajare a achiziţiilor de proprietăţi imobiliare prin intermediul firmelor, introducând o taxă pe clădirile deţinute în acest mod. Măsura a avut mare succes, fiind colectată o sumă de cinci ori mai mare decât cea estimată.
În bugetul din 2014, ministrul de Finanţe a înăsprit regulile fiscale pentru clădirile deţinute prin companii.
"Modificarea legislaţiei fiscale porneşte de la ideea că astfel de structuri au rolul să evite taxele. Cu toate acestea, există şi alte motive, cum ar fi dorinţa de protejare a identităţii proprietarilor. Este cazul, frecvent, al investitorilor din Rusia şi Europa de Est", a spus Richard White, director al firmei britanice de consultanţă în domeniul imobiliar KPMG.
Ruşii şi est-europenii sunt interesaţi în mod special să cumpere proprietăţi pe Bishops Avenue în Highgate, nordul Londrei, cunoscută ca "aleea miliardarilor".
Jeremy Gee, director la agenţia Glentree, caută în prezent case în această zonă, pentru "doi cumpărători serioşi" care vor sosi la Londra din Ucraina, cu intenţia să îşi instaleze rapid familiile acolo.