Actualizare 08:55 Oltchim şi-a redus pierderile cu aproape 22%
Combinatul Oltchim Râmnicu-Vâlcea (simbol: OLT), aflat în insolvenţă din ianuarie 2013, şi-a redus cu 21,89% pierderile nete în primul semestru, la 115,248 milioane lei, de la 147,556 milioane lei în perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport remis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
În acelaşi timp, veniturile din vânzarea bunurilor au crescut cu 29,87%, de la 208,693 la 271,039 milioane lei. Totodată, cheltuielile salariale s-au diminuat cu 23,44%, de la 80,276 la 61,454 milioane lei, se mai arată în informaţiile financiare consolidate aferente primului semestru.
În mai 2013, compania anunţa concedierea a 900 de angajaţi: 600 din Râmnicu-Vâlcea şi 300 de la Divizia Petrochimică Bradu, de lângă Piteşti.
---
În conturile combinatului chimic Oltchim ar fi intrat 1,5 milioane de euro, împrumutul acordat de societatea RCS&RDS, ne-au spus surse apropiate situaţiei. "Cu aceşti bani şi cu materia primă care va sosi de la Bulrom va fi redeschisă, în septembrie, secţia de oxoalcooli", mai spun sursele noastre.
Creditorii Oltchim au aprobat, recent, contractarea unui credit de 15 milioane de euro de la consorţiul de companii chineze interesat să preia combinatul vâlcean, precum şi asocierea în participaţiune cu RCS&RDS, după cum ne-a declarat, la începutul lunii iulie, avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului.
Domnia sa ne-a precizat, la vremea respectivă, că Oltchim va primi de la RCS&RDS suma de 1,5 milioane de euro şi, în schimb, va şi încheiat un acord de asociere în participaţiune cu compania ca să poată fi majorată producţia combinatului. RCS&RDS îşi va recupera banii din încasările Oltchim, conform avocatului.
De asemenea, Alro şi Bulrom, care sunt clienţii societăţii, au acceptat să plătească în avans pentru produsele achiziţionate în perioada următoare. "În total, în afară de împrumutul de la consorţiul de companii chineze, am reuşit să mai atragem încă aproximativ 9 milioane de euro", a subliniat Gheorghe Piperea.
Sursele noastre afirmă că nu au fost perfectate, până acum, contractele de împrumut, lucru aşteptat, însă, pentru perioada următoare.
Ieri, conducerea Oltchim a anunţat, pe Bursa de Valori Bucureşti, că licitaţia pentru vânzarea Oltchim va fi reluată pe 15 decembrie, iar ofertele investitorilor sunt aşteptate până pe 12 decembrie.
Privatizarea Oltchim a fost amânată de patru ori până acum. De Oltchim sunt interesate companiile chineze Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum, omul de afaceri Ştefan Vuza, dar, mai nou şi proprietarul Uzinelor Sodice Govora (USG) - Ciech Chemical, potrivit declaraţiilor recente ale lui Bogdan Stănescu, administratorul special al societăţii vâlcene.
Oltchim se află în insolvenţă de mai bine de un an.