"Oltchim" vrea să prelungească o linie de credit şi să împrumute alte 100 de milioane de euro

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 septembrie 2010

"Oltchim" vrea să prelungească o linie de credit şi să împrumute alte 100 de milioane de euro

Compania Oltchim Râm-nicu Vâlcea a anunţat că intenţionează să prelungească cu un an o linie de credit de 72,4 milioane de euro contractată în noimebrie anul trecut de la BCR. De asemenea, compania doreşte să împrumute 100 de milioane de euro. 60% din această sumă ar urma să utilizeze pentru capital de lucru, iar diferenţa pentru finalizarea lucrărilor de revizie, reparaţii şi pentru realizarea proiectelor de modernizare şi investiţii.

Pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor de la finele aces-tei luni figurează şi propunerea acţionarului minoritar al combinatului, compania germană PCC SE, ca preşedintele Consiliului de Adminis-traţie să nu poată îndeplini în acelaşi timp şi funcţia de director general al Oltchim, revocarea lui Constantin Roibu din funcţia de director general al combinatului, precum şi angajarea răspunderii acestuia pentru prejudiciile cauzate societăţii. Acţionarul german doreşte ca numirea adminis-tratorilor Oltchim să se facă prin vot cumulativ.

Acţionarii vor lua în discuţie, totodată, şi propunerile de elaborare a unui nou plan de restructurare a Oltchim sau de modificare a programului de restructurare aprobat de AGA la 6 august 2009 şi propunerea de întocmire a unui buget revizuit pentru 2010, care să vizeze şi revizuirea unor investiţii programate pentru acest an. Administratorii vor prezenta şi un plan de buget de venituri şi cheltuieli pe anul în curs revizuit din cauza întârzierii repornirii activităţii Arpechim. Conducerea Oltchim va prezenta şi o estimare cu privire la impactul repornirii activităţii la Arpechim asupra bugetului Oltchim şi va informa acţionarii cu privire la situaţia datoriilor şi a cheltuielilor companiei.

De asemenea, acţionarii vor fi informaţi de către administratori cu privire la stadiul investigaţiilor declanşate de Comisia Europeană cu privire la măsurile de ajutor de stat în favoarea companiei oltene. Măsurile amintite vizează conversia în acţiuni a datoriei în valoare de 538 milioane lei şi o garanţie de stat care să acopere 80% din împrumutul comercial în valoare de 424 milioane euro. Alte informaţii care vor fi prezentate investitorilor vizează şi garanţia de stat pe care EximBank ar urma să o acorde Oltchim în baza schemei temporare de ajutor de stat, dar şi impactul investigaţiei asupra planurilor de investiţii ale companiei şi asupra activităţii acesteia, se spune în comunicatul companiei.

Acţionarii vor trebui să îşi dea acordul şi cu privire la realizarea unui raport suplimentar la raportul de evaluare a activelor Arpechim, care va fi întocmit de firma SHM Smith Hodgkinson, pentru clarificarea aspectelor ridicate anterior de acţionarul PCC SE. Compania a anunţat că va solicita Ministerului Finanţelor Publice o poziţie oficială cu privire la metoda folosită pentru reevaluarea activelor de la Arpechim preluate de Oltchim.

Acţionarul minoritar PCC SE cere ca Oltchim să prezinte informaţii legate de amenda în valoare de 14,34 milioane de euro aplicată în luna iulie de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, pentru nerestituirea la termen a peste 140.000 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

Investitorilor li se va mai propune, de asemenea, şi vânzarea de către companie a trei terenuri cu o suprafaţă totală de 5.225 metri pătraţi.

Combinatul este controlat de statul român, care deţine, prin Ministerul Economiei, 54,79% din titluri, în timp ce grupul PCC are aproape 12,16% din acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb