Liberalizarea pieţelor reprezintă un lucru pozitiv pe termen lung pentru sectorul muncii şi pentru salariaţii pe plan global, reiese dintr-un raport publicat ieri de Organizaţia Mondială a Comerţului şi Biroul Internaţional al Muncii. "Liberalizarea pieţelor este asociată atât cu reducerea, cât şi cu creşterea numărului de locuri de muncă", afirmă cele două instituţii în acest raport intitulat "Comerţ şi muncă: o provocare pentru cercetarea politică".
"Pe termen lung însă, majorarea eficacităţii datorită liberalizării pieţelor va avea consecinţe pozitive pentru sectorul muncii, chiar dacă este vorba de numărul de salariaţi, al locurilor de muncă sau despre o combinaţie a celor două", estimează realizatorii acestui studiu, lung de 123 de pagini. Aceştia subliniază că "majorările salariale pot duce la modificări ale repartiţiei efectelor negative asupra anumitor lucrători". În consecinţă, raportul cere guvernelor să îşi protejeze lucrătorii ale căror slujbe sunt cele mai ameninţate.
"Atunci când liberalizarea pieţelor are efecte negative asupra anumitor segmente ale mâinii de lucru, politicile legate de sectorul muncii şi cele sociale sunt necesare pentru împărţirea justă a câştigurilor", a sugerat raportul. Studiul face apel în principal pentru "întărirea aptitudinii statelor în curs de dezvoltare să conceapă şi să pună în aplicare astfel de programe", care le-ar permite să "absoarbă mai bine impactul social al reformelor economice, contribuind în acelaşi timp la întărirea încrederii populare în aceste reforme", reiese din acest raport.