Omer Tetik: "Nu mă aştept la 'un salt' în profitabilitatea sectorului bancar"

A consemnat VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 noiembrie 2013

Omer Tetik: "Nu mă aştept la 'un salt' în profitabilitatea sectorului bancar"

"Piaţa de capital autohtonă va avea o creştere accelerată dacă va fi accesibilă inclusiv pentru start-up-uri şi IMM-uri"

Interviu cu Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania

Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania, susţine că mediul economic mai puţin prietenos a fost principala provocare cu care instituţia s-a confruntat anul acesta şi se va confrunta în continuare.

Într-un interviu, domnia sa ne-a vorbit despre situaţia sistemului bancar în general şi perspectivele Băncii Transilvania, în particular.

Reporter: Cum apreciaţi rezultatele financiare ale băncii în primele nouă luni ale anului, comparativ cu 2012?

Omer Tetik: Creditarea a crescut la Banca Transilvania cu 5%, procent înregistrat mai ales datorită activităţii din trimestrul al treilea al acestui an. Împrumuturile băncii au fost cu preponderenţă în lei, acordate în special IMM-urilor şi persoanelor fizice.

Profitul brut, pe primele nouă luni, este de aproape 285 milioane lei, mai mare cu 4% faţă de finalul lunii septembrie 2012. A crescut inclusiv numărul de clienţi activi, cu 8%, ajungând la 1,65 milioane.  

Reporter: Care consideraţi că au fost cele mai mari provocări cu care s-a confruntat Banca Transilvania în acest an?

Omer Tetik: Provocarea a fost şi va fi mediul economic actual, mai puţin prietenos. Pentru bancă, au fost două obiective. Pe de o parte, creşterea portofoliului de credite cu 850 milioane lei, în 2013, înregistrat aproape în întregime în perioada iulie - septembrie. Iar pe de altă parte, menţinerea ratei creditelor neperformante la un nivel bun, care nu afectează profitabilitatea băncii.

Reporter: Cum preconizaţi că va evolua rata creditelor neperformante la nivel de sistem anul acesta, faţă de 18,2% anul trecut? Dar creditele neperformante ale BT?

Omer Tetik: Cred că rata creditelor neperformate va creşte, chiar dacă într-un ritm mai lent. Ne aşteptăm ca aceasta să treacă de 20%, pe sistem bancar. La BT, gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizion aferent şi garanţii ipotecare este de 122%. Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 13,22% din portofoliul total de credite, sub media sistemului bancar. Practic, este un rezultat al creşterii portofoliului de credite şi al unei politici proactive de risc management. Iar nivelul este constant în ultimii doi ani. Inclusiv în trimestrul al treilea din acest an am aplicat la bancă aceeaşi politică de provizionare prudentă, adoptată încă de la începutul crizei financiare. Această strategie s-a dovedit a fi adecvată, generând consolidarea stabilităţii financiare a băncii noastre. Creşterea cu 2% a activelor BT în primele nouă luni ale anului a fost în principal determinată de resursele atrase din piaţa locală.

Reporter: Cu ce rezultate financiare vă aşteptaţi să încheiaţi anul 2013?

Omer Tetik: Vom încheia anul cu rezultate pozitive, cu profit mai mare decât cel obţinut în 2012 şi cu active în creştere. Profitul BT pe primele nouă luni provine din bunul mers al activităţii de bază, mai ales din creditare şi din operaţiuni, nemarcând profitul din titluri de stat. Avem premisele necesare pentru realizarea indicatorilor propuşi pentru întregul an 2013, dar şi pentru 2014.

Reporter: Sistemul bancar românesc a înregistrat o pierdere masivă anul trecut. Credeţi că 2013 va fi un alt an de pierderi sau de redresare?

Omer Tetik: Cred şi sper că 2013 este un an de redresare pentru sistemul bancar românesc. Băncile au trecut prin restructurări, schimbări ale modelului de business şi au provizionat prudent creditele neperformante. Dar nu mă aştept la "un salt" în profitabilitatea sectorului bancar, cu toate că băncile au acumulat experienţă prin gestionarea provocărilor aduse de noul context economic.

Reporter: Multe instituţii de credit prezente în România au anunţat restructurări anul acesta, pentru a diminua probabilitatea altor pierderi. Ce planuri de restructurare are Banca Transilvania în vizor?

Omer Tetik: Unul dintre factorii care au determinat creşterea băncii noastre în ultimii ani este tocmai folosirea eficientă a resurselor. La Banca Transilvania, pe termen mediu şi lung, nu credem în beneficiile restructurărilor şi nici nu este nevoie de un asemenea plan. Alocăm timp şi efort pentru a face activitatea mai eficientă, iar produsele, mai accesibile. Prin urmare, traiectoria de creştere va fi menţinută. Iar pentru un business în creştere folosim eficient resursele pe care le avem.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la piaţa autohtonă de capital?

Omer Tetik: Sistemul bancar din România asigură 90% din intermedierile financiare, însă acest lucru nu este un avantaj competitiv.

Responsabilitatea majoră şi riscul sistemic indică nevoia de dezvoltare a pieţelor de capital şi a metodelor alternative de finanţare. Credem că piaţa de capital autohtonă va avea o creştere accelerată dacă va fi accesibilă inclusiv pentru start-up-uri şi IMM-uri.

La Banca Transilvania pregătim terenul pentru anul viitor, pentru listări noi ale companiilor româneşti, împreună cu colegii de la BT Securities. Pe de altă parte, pentru o dezvoltare sănătoasă a pieţei de capital, piaţa de fonduri mutuale trebuie să ajungă la un nivel semnificativ. În acest segment, Banca Transilvania şi BT Asset Management gestionează active de peste 500 milioane euro. Grupul Financiar Banca Transilvania a fost un pionier al pieţei de capital şi este un puternic susţinător al acesteia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. poate ne povesteste domnul tetik si despre activitatea la credit europe bank, unde un credit de o suta de mii de franci ajunge sa coste dublu dupa plata dobanzilor si comisioanelor! de ce ati plecat domnule tetik de la credit europe? verocnica plaxcintescu a uitat s ava intrebe acest lucru...sau nu i s-a dat voie? ce interviu e asta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb