OMS cere ţărilor să asigure un acces egalitar la vaccinurile anti-COVID-19 şi măsuri împotriva noilor tulpini

A.B.
Internaţional / 7 ianuarie 2021

OMS cere ţărilor să asigure un acces egalitar la vaccinurile anti-COVID-19 şi măsuri împotriva noilor tulpini

Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al OMS, a cerut joi o anumită flexibilitate în administrarea vaccinului dezvoltat de Pfizer-BioNTech, pentru a putea ajunge la cât mai multe persoane, şi să fie sporite măsurile împotriva noilor mutaţii ale coronavirusului, relatează EFE şi Agerpres.

Potrivit lui Hans Kluge, perioada de administrarea între doze poate fi mai flexibilă decât cea prescrisă iniţial de producător şi a reamintit că grupul strategic de experţi în materie de imunizare al OMS a recomandat o perioadă de întârziere de între 21 şi 28 de zile pentru cea de-a doua doză.

Totuşi, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat să nu se aştepte mai mult de 42 de zile pentru administrarea celei de-al doua doze, deoarece în prescrierea şi posologia vaccinului se arată că eficacitatea sa specifică se bazează pe un studiu în care inocularea s-a realizat la o diferenţă de între 19 şi 42 de zile.

"Nu putem lăsa nicio ţară şi nicio comunitate în urmă", a spus Kluge, care a considerat "vital" ca lucrătorii sanitari şi cei din categoriile de risc să aibă acces prioritar la vaccin. Responsabilul OMS a calificat drept "promiţătoare" lansarea campaniei de vaccinare în Europa şi a subliniat importanţa ca ţările membre să contribuie la asigurarea unui acces egalitar la vaccinuri.

OMS-Europa, cu sediul la Copenhaga, insistă şi asupra dublării eforturilor pentru a controla noua mutaţie a coronavirusului apărută în Marea Britanie, pentru capacitatea sa mai mare de contagiere, deşi evidenţele arată că noua tulpină nu este mai severă iar vaccinurile vor fi eficiente împotriva sa.

"Nimic nu arată deocamdată că vaccinul nu va funcţiona împotriva noilor mutaţii, dimpotrivă există evidenţe că va fi eficient", a declarat la o videoconferinţă expertul OMS, Siddhartha Datta. El a evidenţiat totuşi necesitatea de a realiza mai multe cercetări şi de a supraveghea îndeaproape evoluţia mutaţiei detectate în Marea Britanie şi a celorlalte variante.

La rândul său, Hans Kluge a cerut ţărilor să facă "tot posibilul" pentru a reduce transmiterea şi a spori controlul pentru a identifica noile variate ale coronavirusului.

Responsabilul OMS-Europa a avertizat că omenirea se află într-un "punct de cotitură" în ce priveşte pandemia şi a făcut apel la unitate în lupta împotriva coronavirusului pentru a face faţă unei situaţii "alarmante".

Doar în regiunea Europei s-au înregistrat peste 26 de milioane de cazuri şi peste 580.000 de decese, iar multe ţări s-au confruntat cu o mortalitate ridicată.

Deşi unele ţări au constatat o stabilizare şi chiar o scădere a curbei contagierilor, în peste un sfert dintre statele membre incidenţa infectărilor rămâne ridicată, iar sistemele sanitare sunt suprasaturate, avertizează OMS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb