OMS recomandă continuarea imunizărilor cu vaccinul împotriva Covid-19 al AstraZeneca

A.B.
Internaţional / 17 martie 2021

OMS recomandă continuarea imunizărilor cu vaccinul împotriva Covid-19 al AstraZeneca

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a afirmat miercuri că imunizările cu vaccinul împotriva Covid-19 realizat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford trebuie să continue, în timp ce organizaţia efectuează o evaluare a siguranţei acestuia, transmite CNBC şi News.ro.

Cele mai recente recomandări din partea organismului global de sănătate publică vin după ce o serie de ţări europene au anunţat că vor suspenda utilizarea vaccinului din cauza îngrijorării că ar putea fi legat de cazurile raportate de aparişie a unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate.

Comitetul consultativ al OMS pentru siguranţa vaccinurilor a examinat datele disponibile cu privire la vaccin.

Miercuri, OMS a emis un comunicat în care afirmă că "vaccinarea împotriva Covid-19 nu va reduce bolile sau decesele din alte cauze".

"Se ştie că evenimentele tromboembolice apar frecvent. Tromboembolismul venos este a treia cea mai frecventă boală cardiovasculară la nivel global ", afirmă OMS.

Potrivit organizaţiei, deşi este o procedură de rutină pentru ţări să semnaleze potenţiale evenimente adverse după imunizare, în special în campaniile de vaccinare în masă, "acest lucru nu înseamnă neapărat că evenimentele sunt legate de vaccinarea în sine".

Cu toate acestea, "este o bună practică să le cercetăm. De asemenea, arată că sistemul de supraveghere funcţionează şi că există controale eficiente".

OMS este în legătură permanentă cu Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi cu autorităţile de reglementare din întreaga lume pentru cele mai recente informaţii despre siguranţa vaccinului Covid-19, a adăugat comunicatul.

OMS arată că va comunica imediat concluziile către public odată ce evaluarea sa va fi finalizată.

"În acest moment, OMS consideră că beneficiile vaccinului AstraZeneca depăşesc riscurile sale şi recomandă continuarea vaccinărilor", adăugă comunicatul.

Suedia, Lituania şi Letonia au devenit marţi ultimele ţări care au suspendat utilizarea vaccinului Oxford-AstraZeneca din cauză îngrijorărilor lor privind cheagurile de sânge, urmând exemplul Germaniei, Franţei, Spaniei, Italiei şi Irlandei, printre alte naţiuni europene.

Peste o duzină de ţări europene au întrerupt temporar utilizarea vaccinului.

Emer Cooke, directorul executiv al EMA, a declarat marţi, într-un briefing de presă, că evaluarea siguranţei vaccinului este "un proces continuu", dar a spus că într-un program de vaccinare în masă a milioane de oameni nu este un fapt neaşteptat să primească unele rapoarte despre evenimente adverse.

Experţii reuniţi de EMA au fost însărcinaţi, a spus Cook, să decidă dacă există o legătură de cauzalitate între câteva evenimente adverse care implică cheaguri de sânge şi vaccin.

"Acest lucru necesită o analiză foarte detaliată a tuturor datelor", a spus Cooke.

"În prezent, nu există niciun indiciu că vaccinarea a provocat aceste evenimente", a reiterat ea, adăugând că beneficiile cruciale pentru sănătate ale programului de vaccinare şi vaccinul AstraZeneca în cadrul acestuia continuă să depăşească riscurile.

"Mii de oameni mor în fiecare zi în întreaga UE ... acestea sunt evenimente tromboembolice foarte rare."

O concluzie a evaluării EMA este aşteptată joi.

Strategia acestor ţări din UE a descumpănit experţii din domeniul sănătăţii şi a determinat îngrijorarea că aceste măsuri ar putea afecta încrederea în vaccin şi ar putea încetini un program de imunizare deja lent în blocul comunitar, în timp ce multe ţări înregistrează o creştere a numărului de infecţii din cauza unor variante noi de coronavirus.

Unii analişti s-au întrebat dacă decizia are o dimensiune politică, având în vedere îndoielile anterioare cu privire la datele studiilor AstraZeneca, eficacitatea la vârsta de peste 65 de ani (s-a dovedit în diferite studii că este extrem de eficace în reducerea cazurilor de Covid-19, a spitalizărilor şi deceselor) şi a disputelor referitoare la aprovizionarea cu vaccin.

Nu toate ţările europene au încetat să folosească vaccinurile. Belgia, Polonia şi Republica Cehă au spus că vor continua să folosească vaccinul, afirmând că beneficiile depăşesc riscurile. Belgia a mers mai departe, ministrul Sănătăţii spunând că întreruperea programului de imunizare ar fi "iresponsabilă".

AstraZeneca şi-a apărat cu fermitate vaccinul, declarând duminică că numărul de cazuri de apariţie a unor cheaguri de sânge după vaccinare a fost mai mic decât s-ar putea aştepta să apară în mod natural.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb