Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, au lansat şi au găzduit în comun joi prima reuniune a Consiliului de facilitare la nivel înalt, exercitându-şi rolul conducător în activitatea cadrului global de colaborare reprezentat de Acceleratorul accesului la instrumentele de combatere a COVID-19 (ACT-A), pentru a accelera crearea şi punerea la dispoziţia populaţiei a unor vaccinuri, teste şi tratamente vizând COVID-19, precum şi pentru a îmbunătăţi sistemele de sănătate, informează executivul european într-un comunicat de presă, conform Agerpres.
Obiectivele primei reuniuni a Consiliului au fost ajustarea planului conceput pentru ca Acceleratorul-ACT să devină o soluţie mondială primordială menită să pună capăt crizei şi să redreseze sistemele de sănătate şi creşterea economică mondială, colaborarea la crearea premiselor economice şi investiţionale pentru a finanţa integral Acceleratorul-ACT şi mobilizarea liderilor politici şi a sprijinului internaţional pentru o alocare echitabilă la nivel mondial.
"Lansarea de astăzi (joi - n.r.) a Consiliului de facilitare ne apropie de obiectivul nostru pe plan mondial: acces la vaccinuri, teste şi tratamente care vizează noul coronavirus pentru toţi cei care au nevoie de ele, oriunde s-ar afla. (...) Cu ajutorul Norvegiei şi al Africii de Sud, în calitatea lor de preşedinte al nordului, respectiv, sudului planetei, precum şi al expertizei OMS şi a partenerilor noştri internaţionali, nicio ţară sau regiune nu va fi lăsată în urmă în această luptă", a declarat şefa executivului european.
La rândul său, directorul general al OMS a amintit că "aproape 5 000 de vieţi se pierd în fiecare zi din cauza COVID-19 şi se estimează că anul acesta economia mondială se va contracta cu mii de miliarde de dolari. (...) Acceleratorul ACT este cel mai bun mod de a asigura un acces echitabil la vaccinuri, mijloace de diagnostic şi tratament, dar în prezent se confruntă cu un deficit de finanţare de 35 miliarde de dolari. Finanţarea integrală a Acceleratorului ACT ar scurta pandemia şi ar răscumpăra rapid aceste investiţii pe măsură ce economia globală se va redresa".
În cadrul primei sale reuniuni, Consiliul a adoptat o declaraţie politică prin care se evidenţiază rolul esenţial al colaborării la nivel mondial în înfrângerea virusului. Ea evidenţiază importanţa testării, tratării, vaccinării şi a îmbunătăţirii sistemelor de sănătate pentru a înfrânge pandemia. Declaraţia menţionează, de asemenea, progresele înregistrate şi face apel la alocarea de resurse suplimentare pentru îndeplinirea misiunii.Consiliul de facilitare este compus din guverne şi parteneri neguvernamentali (BMGF, Wellcome Trust). El este coprezidat de Norvegia şi de Africa de Sud, asigurând un echilibru geografic.
Detaliile finale cu privire la situaţia investiţiilor şi la planul ACT-A vor fi definitivate la 17 septembrie, iar ulterior, la 30 septembrie, se va desfăşura evenimentul ACT-A la nivel înalt, în cadrul Adunării Generale a ONU.
Lansat la sfârşitul lunii aprilie 2020, Acceleratorul accesului la instrumentele de combatere a COVID-19 (ACT-A) reuneşte guverne, oameni de ştiinţă, întreprinderi, societatea civilă şi filantropi, precum şi organizaţii sanitare de nivel mondial (Fundaţia Bill şi Melinda Gates, CEPI, FIND, Gavi, Fondul Global, Unitaid, Wellcome, OMS, Banca Mondială şi Facilitatea de finanţare globală).