OMV Petrom investeşte 750 de milioane de euro la Petrobrazi

T.B.
Piaţa de Capital / 11 iunie

OMV Petrom investeşte 750 de milioane de euro la Petrobrazi

OMV Petrom, producătorul integrat de energie din sud-estul Europei, va investi circa 750 de milioane de euro la Petrobrazi pentru a transforma rafinăria în primul producător major de combustibili sustenabili din regiune, se arată într-un comunicat al companiei, remis redacţiei.

Compania a luat decizia finală de investiţie pentru construirea unei instalaţii SAF/HVO şi pentru construirea a două instalaţii de producţie de hidrogen verde care va fi utilizat în procesul de obţinere a biocombustibililor, potrivit sursei.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom a declarat potrivit companiei: "Mergem mai departe cu transformarea noastră şi, în plus fata de noi proiecte de energie regenerabila, astăzi am făcut un pas decisiv pentru decarbonarea transportului în România. In total, pana in 2030, ne-am angajat sa alocam 11 miliarde de euro, pentru a transforma compania pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, in Romania si in regiune".

Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare şi Marketing, relatează potrivit comunicatului: "Împreună cu electro-mobilitatea, biocombustibilii sunt răspunsul pentru un transport cu emisii reduse de carbon şi ne aşteptăm la o creştere graduală a cererii pentru aceste produse. Datorită investiţiilor pe care le-am anunţat astăzi, vom putea înlocui importurile cu biocombustibili produşi aici, în România. Pentru a primi noştri, acest lucru înseamnă certitudinea produsului şi mai puţine emisii de carbon. Vrem să fim în viitor prima alegere pentru a vă oferi noştri şi a oferi produse de care au nevoie".

Instalaţia de producţie SAF/HVO

Investiţiile pentru această unitate se ridică la 560 milioane euro. Instalaţia va avea o capacitate de producţie de 250 kt/an de SAF şi HVO, precum şi bio-nafta şi bio-GPL, produse folosite în industria chimică. Flexibilitatea instalaţiei permite ajustarea mixului de produse rezultate în funcţie de cerere pieţei şi mixul de materiale prime disponibile. Instalaţia are un consum anual de ~11 kt de hidrogen, cea mai mare parte urmând a fi asigurată de cele două unităţi noi de producţie hidrogen verde, se arată în comunicat.

Hidrogen verde pentru producţia de carburanţi sustenabili

Investiţiile pentru cele două instalaţii de hidrogen verde sunt estimate la ~190 milioane de euro, din care până la 50 milioane din fonduri europene, prin Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR). OMV Petrom şi Ministerul Energiei au semnat contractul de finanţare la începutul acestui an.

Cele două instalaţii vor avea o capacitate totală de 55 MW. Cantitatea totală anuală de hidrogen verde care va fi produsă a fost estimată la circa 8 kt.

Integrarea hidrogenului verde în procesul de obţinere a biocombustibililor, precum combustibilul sustenabil pentru aviaţie şi biodiesel, va determina o reducere cu cel puţin 70% a emisiilor de CO2 prin comparaţie cu combustibilii convenţionali, se mai arată în comunicat.

Petrobrazi este prima rafinărie din ţară certificată pentru producerea de SAF şi HVO prin co-procesarea materiilor prime de natură biologică.

Pentru a-şi asigura accesul la o sursă sigură de materie primă pentru a produce biocombustibili, OMV Petrom asigură o participare de 50% din "Respiră Verde", lider în colectarea uleiului alimentar în România. "Respiră Verde" colectează până la 10 kt de ulei comestibil utilizat pe an de aprovizionare economică din domenii precum industria ospitalităţii (hoteluri, restaurante) şi retail, conform datelor companiei.

[1] HVO - uleiul vegetal hidrotratat este cunoscut şi sub numele de motorină din surse regenerabile, diesel verde sau biodiesel. Acesta este un combustibil cu emisii reduse de carbon, produs prin prelucrarea lipidelor reziduale regenerabile, informează sursa.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ar fi conduse si ar avea standardele OMV, Romania ar fi chiar un miracol economic. Potential exista, dar suntem condusi de hoti si de prosti.

    1. vezi cum vorbesti, sa nu jignesti alegatorii, oh wa it, conducatorii sunt oglinda poporului..

      f gresit!

      Investim, dar la anul viitor vedem dividende mici. Se termina cu dividendele suplimentare pana i 2028.

      vezi sursa banilor.

      Nu este asa 

      Si daca doar o sa creasca dividendul cu 5-10%, este atat de rau?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb