OMV şi-ar putea creşte participaţia la Petrom prin achiziţia de drepturi preferenţiale acordate altor acţionari prin majorarea de capital de 600 milioane de euro, potrivit unei prezentări făcute joi de grupul austriac de petrol şi gaze, anunţă Mediafax.
Participaţia OMV la Petrom va rămâne la 51% dacă majorarea de capital va fi subscrisă integral de către acţionari. Creşterea participaţiei grupului la Petrom ar putea avea loc dacă grupul va decide să cumpere drepturi preferenţiale de la acţionari, se arată în prezentare.
OMV intenţionează să continue strategia de reducere a costurilor, din cauza cererii scăzute de energie şi a profitabilităţii mai mici din ultimii ani, şi să economisească 200 de milioane de euro până în 2012. Acestea se vor adăuga programului de economii de 300 de milioane de euro aflat în stadiu avansat în 2010.
OMV intenţionează astfel să îmbunătăţească profitabilitatea, în special în cazul Petrom.
Ca obiective strategice pentru Petrom, până în 2015, OMV intenţionează ca regiunea caspică să devină principalul său centru de explorare şi producţie.
De asemenea, activităţile de explorare şi servicii de producţie vor fi integrate complet în Petrom Exploration &Production.
În domeniul rafinării şi producţiei, OMV vrea ca, până în 2015, ţiţeiul folosit să provină integral de pe piaţa locală.
Pentru rafinăria Petrobrazi, OMV preconizează finalizarea restructurării, menţinerea unei poziţii puternice pe piaţă, cu o strategie de marketing axată pe două branduri.
La Petrobrazi sunt prevăzute investiţii de 750 milioane de euro în intervalul 2010-2014, din care 400 de milioane de euro pentru modernizare, până în 2013.
Planul iniţial prevedea investiţii pentru modernizare în valoare de 1,5 miliarde euro.
Investiţiile în domeniul siguranţei şi al depozitelor se vor ridica la 350 milioane euro.
Rafinăria Arpechim urmează să fie înstrăinată sau închisă până în 2012, se mai arată în prezentare.
Petrom a renunţat la operaţiunile în domeniul petrochimiei ale Arpechim în primul trimestru al acestui an.
Pe segmentul gazelor, Petrom vizează creşterea volumului vânzărilor în România şi ţările învecinate, precum şi o cotă de 10% pe piaţa românească a energiei.
OMV Petrom este cea mai mare companie românească listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are un capital social de 5,664 miliarde lei, divizat în 56,644 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.
Compania este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,11%.