O companie nou-înfiinţată poate ajunge pe ATS-ul Bursei în două săptămâni

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 martie 2010

Anca Dumitru, directorul general al BVB, nu a dat un termen precis pentru funcţionarea sistemului alternativ de tranzacţionare.

Anca Dumitru, directorul general al BVB, nu a dat un termen precis pentru funcţionarea sistemului alternativ de tranzacţionare.

Sistemul alternativ de tran-zacţionare CAN-BVB (Com-panii şi Acţiuni Noi) a fost prezentat oficial, ieri, de către reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti, după ce a fost adus la cunoştinţa brokerilor pe 24 martie, eveniment despre care ziarul "Bursa" a scris la data res-pectivă.

Avantajele pe care acest sistem de tranzacţionare le-ar putea aduce companiilor constau în simplificarea procedurilor de listare şi reguli mai relaxate pentru admiterea la tranzacţionare a companiilor interesate să strângă lichiditate de pe Bursă, cu un capital social de doar câteva sute de mii de euro. În prezent, ca să se listeze pe piaţa reglementată, o companie trebuie să aibă un free-float mai mare de 25%, să fi avut profit net în ultimii doi ani de funcţionare, iar capitalurile proprii din ultimul exerciţiu financiar să fie mai mari de 30 de milioane de euro (pentru categoria întâi), respectiv 2 milioane de euro pentru categoria a doua.

"Pentru ATS nu este nevoie de un prospect de listare, ci doar de un document de prezentare a companiei. Din momentul în care o companie solicită să fie admisă la tranzacţionare pe ATS, ar mai putea dura maxim două săptămâni până când acţiunile sale ar putea fi tranzacţionate efectiv pe ATS", a explicat Anca Dumitru, directorul general al BVB, adăugând: "Pentru a veni pe ATS, o societate nu are nevoie de acordul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, trebuie doar să fie înregistrată la Depozitarul Central şi să îndeplinească o serie de criterii minime".

Bursa mai vrea să aducă pe ATS acţiunile companiilor listate pe o piaţă reglementată din afară sau din România

Sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei va avea o secţiune des-tinată titlurilor companiilor listate pe pieţele reglementate din Uniunea Europeană, dar şi din România.

Sarcina aducerii acestor acţiuni la tranzacţionare pe ATS revine brokerilor activi atât la Bursa de Valori cât şi pe piaţa principală unde sunt trans-ferate titlurile respective. În acest caz, nu este nevoie de acceptul emitentului ale cărui acţiuni sunt tranzacţionate pe ATS, au mai spus, ieri, reprezentanţii BVB. Acest lucru nu exclude posibilitatea ca titlurile unor societăţi cotate la Bursa de Valori Bucureşti să poată fi tranzacţionate şi pe ATS, deşi conducerea BVB spune că nu acesta este scopul creării sistemului alternativ de tranzacţionare.

"Nu am făcut ATS-ul ca să avem două modalităţi de descoperire a preţului pentru o acţiune cotată la BVB şi nici ca să înjumătăţim lichiditatea tranzacţiilor de la Bursă. Teoretic, este posibil ca o acţiune de pe piaţa reglementată de la Bucureşti să poată fi adusă şi pe ATS, însă nu acesta este scopul ATS-ului", a subliniat, ieri, Stere Farmache.

Sistemul alternativ de tranzacţionare va mai avea o secţiune destinată instrumentelor financiare listate pe CAN, precum acţiuni, obligaţiuni şi unităţi de fond.

Blocul de tranzacţionare va fi de un instrument financiar, limita de variaţie zilnică fiind de plus/minus 25%. Dacă nu s-au înregistrat tranzacţii de 30 de zile, Bursa de Valori poate decide să elimine limita de tranzacţionare, la cerere.

Statulul pieţei Rasdaq va fi rezolvat, dar nu prin crearea ATS

ATS-ul Bursei va putea tranzacţiona acţiuni ale companiilor de pe Ras-daq doar dacă acestea solicită în mod expres şi doar după rezolvarea statutului acestei pieţe, a menţionat, ieri, Stere Farmache, subliniind că proiectul ATS nu îşi propune să rezolve problema segmentului Ras-daq.

Acest subiect va fi abordat în cadrul următoarelor şedinţe ale CNVM, reprezentanţii Comisiei precizând, ieri, că se doreşte rezolvarea cât mai repede a statutului aces-tui segment de piaţă.

"Această problemă ne este ca un ghimpe în coaste, motiv pentru care vrem să o rezolvăm cât mai repede", a spus, ieri, comisarul Bogdan Chetreanu, adăugând: "Ras-daq nu este o piaţă reglementată în sensul directivei MiFID şi a legii 247 a pieţei de capital, asta trebuie să se înţeleagă".

CNVM a trimis conducerii BVB câteva observaţii tehnice privind proiectul ATS prezentat de Bursă la care aşteaptă răspuns, au mai spus reprezentanţii CNVM. Conducerea Bursei nu a dat un termen precis pentru funcţionarea sistemului alternativ de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb