ONU: Franţa solicită o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate

F.D.
Internaţional / 20 septembrie 2023

ONU: Franţa solicită o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate

Tensiunile dintre Armenia şi Azerbaidjan şi-au făcut simţită prezenţa marţi, în marja Adunării Generale a Naţiunilor Unite, Franţa solicitând o reuniune "de urgenţă" a Consiliului de Securitate pentru a lua act de ofensiva "ilegală" şi "nejustificată" desfăşurată de Baku în Nagorno-Karabah, relatează Agerpres.

Armenia şi Azerbaidjan au purtat două războaie pentru suveranitatea acestui teritoriu muntos, populat în principal de armeni, dar recunoscut internaţional ca parte a Azerbaidjanului.

La trei ani de la ultima confruntare armată, Azerbaidjanul a lansat marţi o operaţiune militară în această enclavă şi a cerut predarea adversarului.

"Solicităm o întâlnire de urgenţă având în vedere gravitatea responsabilităţii pe care tocmai şi-a asumat-o Azerbaidjan", a declarat ministrul francez de externe Catherine Colonna la New York, unde participă la Adunarea Generală a ONU.

Reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate pentru Nagorno-Karabah ar putea avea loc în zilele următoare, au declarat două surse diplomatice pentru AFP, menţionând ziua de joi.

Paris speră să obţină o condamnare cât mai unanimă.

În timp ce Armenia acuză de luni de zile Azerbaidjanul de provocări care ar putea duce la un nou război, europenii au fost totuşi reticenţi în a impune sancţiuni, mai ales că Baku beneficiază de sprijinul Turciei şi a încheiat un acord cu Uniunea Europeană pentru furnizarea de gaze. Aliat istoric al Franţei, Armenia, sub influenţa Rusiei, a stârnit la rândul ei o oarecare suspiciune.

Erevan a câştigat primul război în 1994, Baku pe cel din 2020, cu o încetare a focului negociată de Rusia, care, totuşi, nu a dus la încheierea unui tratat de pace.

Până luni, la Washington, ca şi la Paris sau Bruxelles, existau speranţe pentru o soluţie paşnică. Luni, Statele Unite au salutat chiar "un pas important înainte", Baku autorizând trecerea convoaielor umanitare prin Lachin, dar şi pe drumul Aghdam, o propunere a diplomaţiei americane. Washingtonul a văzut în aceasta un gest de bunăvoinţă din partea Azerbaidjanului.

SUA şi-au schimbat radical tonul marţi, considerând inacceptabilă ofensiva azeră, care subminează perspectivele păcii între cele două ţări. În privat, oficialii americani nu şi-au ascuns frustrarea, în timp ce secretarul de stat Antony Blinken a fost personal puternic implicat în acest dosar de luni de zile. Şeful diplomaţiei americane, care a găzduit două întâlniri de pace în ultimele luni cu omologii săi armean şi azer, s-a întâlnit marţi cu cele două părţi şi urma să aibă, de asemenea, contacte cu Ankara.

"Incidentul de peste noapte este deosebit de şocant şi deosebit de periculos" într-o regiune care include Rusia, Iran şi Turcia, a declarat un înalt oficial american sub protecţia anonimatului.

Ofensiva azeră pare să fi fost pregătită, dar atât Franţa, cât şi SUA şi Italia au fost active marţi în încercarea de a se reveni la o cale diplomatică.

Antony Blinken şi preşedintele francez Emmanuel Macron au discutat cu premierul armean Nikol Paşinian. Şeful diplomaţiei italiene Antonio Tajani, care a cerut Azerbaidjanului să "înceteze imediat acţiunile militare", a vorbit separat la New York cu omologii săi azer Jeyhun Bayramov şi armean Ararat Mirzoyan, cărora le-a propus medierea Romei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Economiei mondiale actuale, numai razboaiele "ajuta"

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb