Investiţiile străine directe au scăzut cu 41% la nivel global, în primele şase luni ale acestui an, la 470 de miliarde de dolari, cel mai redus nivel după 2005, principalul motiv fiind reforma fiscală a preşedintelui american Donald Trump, potrivit datelor preliminare publicate de agenţia pentru dezvoltare şi comerţ a Naţiunilor Unite, UNCTAD.
Reformele fiscale ale preşedintelui Trump au determinat companiile americane să repatrieze o sumă netă de 2017 miliarde de dolari de la filialele din străinătate, a arătat directorul pentru investiţii al UNCTAD, James Zhan.
În 2017, investiţiile străine directe au scăzut cu 23% la nivel mondial.
"Fluxurile de investiţii sunt influenţate mai mult de politici şi mai puţin de ciclurile economice. Tabloul general este întunecat, perspectivele nu sunt optimiste", a declarat Zhan într-o conferinţă de presă, referindu-se la reforma fiscală din Statele Unite şi la liberalizarea economică din China.
Investiţiile străine directe, care includ preluările corporative transfrontaliere, împrumuturile între companii şi investiţiile în proiecte start-up din străinătate, sunt un indicator al globalizării şi un posibil semnal de dezvoltare a reţelelor de forunizori şi al viitoarelor legături comerciale.
În timp ce companiile americane au retras din investiţiile lor în prima jumătate a acestui an, China a devenit principala destinaţie pentru investiţiile străine directe, cu intrări de 70 de milioane de dolari, cu 6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.