Statele UE care sunt şi membre NATO trebuie să-şi crească mai rapid stocurile de armament, a declarat comisarul european pentru apărare, Andrius Kubilius, ieri, în cadrul conferinţei anuale a Agenţiei Europene pentru Apărare, potrivit site-ului Euractiv. Înaltul oficial a subliniat că Uniunea Europeană va sprijini acest obiectiv cu fonduri suplimentare şi că termenul pentru atingerea noilor ţinte de stocuri a fost devansat pentru 2030, comparativ cu planul iniţial din 2044.
Deşi aceste ţinte nu sunt obligatorii, ele sunt considerate esenţiale pentru pregătirea în eventualitatea unui conflict. "Uniunea Europeană va sprijini aceste eforturi prin fonduri şi planificare strategică", a precizat Andrius Kubilius, care a mai spus că, pentru respectarea noilor termene, este necesar un buget semnificativ mai mare pentru apărare, deşi multe ţări europene se confruntă deja cu constrângeri financiare.
Comisarul european pentru apărare a avansat şi un nou prag privind alocarea de sume pentru cheltuielile militare: în loc de 5% cerut de Donald Trump, Kublilius a spus că statele europene îşi pot permite o alocare de 3% din PIB.
Dorinţa noului comisar european este în acord cu aceea exprimată de companiile din industria europeană de apărare, care au solicitat de mult timp obiective clare şi planuri pe termen lung pentru a justifica investiţiile în linii de producţie şi lanţuri de aprovizionare. De aceea, Uniunea Europeană va propune un "plan de intrare industrială" pentru a stimula achiziţiile comune şi pentru a face proiectele mai atractive pentru industrie.
În acest sens, în cadrul aceleeaşi conferinţe, şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a subliniat importanţa creşterii investiţiilor în apărare, declarând că Europa trebuie să-şi asume o parte echitabilă din responsabilitatea pentru propria securitate. Kallas a susţinut că Uniunea Europeană trebuie să-şi îmbunătăţească capacităţile industriale şi să colaboreze strâns cu NATO şi aliaţii strategici.
"Este momentul să investim mai mult, să acoperim lipsurile din capabilităţile noastre şi să sprijinim industria europeană de apărare," a spus Kallas, potrivit sursei citate.
Kallas a reiterat că, în faţa ameninţărilor globale, Uniunea trebuie să colaboreze cu parteneri precum Regatul Unit şi să menţină o relaţie solidă cu Statele Unite, pe care le consideră un aliat indispensabil. Totodată, ea a făcut apel la utilizarea eficientă a resurselor disponibile, inclusiv a activelor ruseşti îngheţate, pentru a finanţa priorităţile de apărare.
Liderii UE se vor reuni pe 3 februarie pentru a discuta despre finanţarea apărării, inclusiv utilizarea activelor ruseşti îngheţate în valoare de peste 200 miliarde euro.
Opinia Cititorului