În ciuda eforturilor de reducere a dependenţei de China pentru materiile prime critice, Europa rămâne puternic dependentă de resursele ţării asiatice, conform unei analize visualcapitalist.com. Aceasta aduce în atenţie proporţia aprovizionării UE cu 12 materii prime provenite din China, utilizate în diverse industrii. Analiza se bazează pe datele Bloomberg, conform cercetărilor Comisiei Europene.
Sursa citată arată că Europa se bazează în proporţie de 100% pe China pentru elementele grele de pământuri rare, care sunt utilizate în tehnologii ce privesc maşinile hibride, fibra optică şi energia nucleară. Totodată, 97% din magneziul consumat în Europa, pentru utilizări care variază de la aliaje aerospaţiale la piese auto, provine din ţara asiatică. Urmează elementele uşoare de pământuri rare (85%), litiul (79%), galiul (71%), scandiul (67%)şi bismutul (65%).
UE se confruntă cu o preocupare presantă cu privire la accesul la materiile prime esenţiale, existând temeri că ţara asiatică s-ar putea folosi ca de o armă de dominaţia asupra acestor resurse. O soluţie propusă în acest context este Legea UE privind materiile prime critice, care a intrat în vigoare în mai 2024, notează sursa citată. Actul normativ prevede ca o cotă de 10% din toate materiile prime critice consumate în UE să fie produse în blocul comunitar. În plus, legea solicită o creştere semnificativă a eforturilor de reciclare, însumând până la 25% din consumul anual din UE. În cele din urmă, acest act normativ stabileşte obiectivul de a reduce dependenţa pentru orice materie primă critică faţă de o singură ţară din afara UE la mai puţin de 65% până în 2030.
• Canada a blocat vânzarea de pământuri rare către China
Ottawa a blocat în iunie 2024, pentru prima dată, vânzarea de pământuri rare din nordul îndepărtat al Canadei unei companii cu sediul în China, lider în acest sector, conform unei surse guvernamentale citate de AFP.
Guvernul federal nu a exclus să intervină din nou pentru a "restrânge investiţiile chineze în sectorul minier canadian", a declarat pentru AFP un responsabil sub protecţia anonimatului, nefiind autorizat să vorbească public despre acest subiect, notează Agerpres.
În urma falimentului sucursalei sale din Canada, compania australiană Vital Metals plănuia să-şi vândă rezervele de minereuri companiei chineze Shenghe Resources, fiind în imposibilitatea de a le procesa. Dar Jonathan Wilkinson, ministrul resurselor naturale, "a intervenit pentru a facilita încheierea unui acord, astfel încât materialele să poată rămâne în Canada", a precizat aceeaşi sursă.
Materialele extrase din mina Nechalacho, din Teritoriile de Nord-Vest, au fost, în consecinţă, vândute cu trei milioane de dolari canadieni (2 milioane de euro) către Saskatchewan Research Council, care construieşte fabrici de procesare.
Ottawa consideră că metalele rare sunt o chestiune de securitate naţională şi constituie un element determinant al strategiei sale de decarbonizare.
Guvernul condus de Justin Trudeau a pus astfel în aplicare restricţii la investiţii şi exporturi, vizând în principal China, care domină în mare măsură sectorul. Pentru a accelera mineritul local şi a construi noi fabrici de baterii au fost alocate miliarde de dolari în stimulente guvernamentale.
Pământurile rare şi alte minereuri strategice precum litiul, cadmiul, nichelul şi cobaltul sunt componente esenţiale ale bateriilor de vehicule electrice, turbinelor eoliene şi ale altor aşa-numite tehnologii verzi.
Canada "ia măsuri pentru a dezvolta sectoare naţionale sigure pentru minereurile esenţiale în vederea reducerii dependenţei acesteia de ţările străine", a subliniat biroul ministrului Wilkinson într-un comunicat, adăugând: "Când este vorba de finanţarea companiilor miniere care operează în Canada, răspunsul nu poate fi pur şi simplu o investiţie din partea întreprinderilor de stat chineze".
Opinia Cititorului