ONU spune că schimbările climatice sunt "scăpate de sub control"

S.B.
Internaţional / 7 iulie 2023

ONU spune că schimbările climatice sunt "scăpate de sub control"

Secretarul general al ONU spune că "schimbările climatice sunt scăpate de sub control", după ce o analiză neoficială a datelor a arătat că temperaturile medii ale lumii timp de şapte zile, până miercuri, au adus cea mai caldă săptămână pe Pământ de când se efectuează înregistrări meteorologice profesioniste, informează news.ro.

"Dacă persistăm în amânarea măsurilor cheie care sunt necesare, cred că trecem la o situaţie catastrofală, aşa cum demonstrează ultimele două recorduri de temperatură", a spus Antonio Guterres, referindu-se la recordurile mondiale de temperatură doborâte luni şi marţi.

Temperatura medie globală a aerului a fost de 17,18 grade Celsius marţi, conform datelor colectate de Centrele Naţionale pentru Predicţia Mediului din SUA (NCEP), depăşind recordul de 17,01 grade Celsius atins luni.

Pentru perioada de şapte zile care s-a terminat miercuri, temperatura medie zilnică a fost cu 0,04 grade Celsius mai mare decât orice altă săptămână din cei 44 de ani de evidenţă, potrivit datelor platformei Climate Reanalyzer a Universităţii din Maine.

Măsurătorile au arătat că temperatura medie a Pământului, miercuri, a rămas la maximul record de 17,18 C.

Platforma Climate Reanalyzer foloseşte datele din sistemul de prognoză climatică NCEP, care furnizează date bazate pe citiri la suprafaţă a temperaturilor, dar şi din baloane meteo, coroborate cu observaţii prin satelit. Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a SUA (NOAA), ale cărei cifre sunt considerate standardul de aur în datele climatice, a declarat însă joi că nu poate valida cifrele, care deocamdată rămân neoficiale. NOAA monitorizează temperaturile globale şi înregistrează datele lunar şi anual, nu zilnic.

"Recunoaştem că ne aflăm într-o perioadă caldă din cauza schimbărilor climatice şi, în combinaţie cu fenomenul El Niño şi condiţiile de vară, observăm temperaturi record la suprafaţă în multe locaţii de pe tot globul", a spus NOAA.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă sunt de acord că datele, fie ele şi neoficiale, indică faptul că schimbările climatice ajung pe un teritoriu neexplorat, iar căldura excesivă rezultată din încălzirea globală antropică, combinată cu revenirea El Niño, va duce la şi mai multe temperaturi record.

ONU a confirmat marţi revenirea El Niño, un model meteorologic sporadic. Ultimul El Niño major a fost în 2016, care rămâne cel mai cald an înregistrat.

Există o probabilitate foarte mare ca luna iulie să fie cea mai caldă înregistrată vreodată, "vreodată" însemnând de la perioada interglaciară încoace, adică din ultimii aproximativ 120.000 de ani, spune dr. Karsten Haustein, de la Universitatea din Leipzig.

Diferite părţi ale lumii s-au confruntat cu valuri de căldură, iar joi, serviciul UE de monitorizare a climei a declarat că lumea a trecut prin cea mai fierbinte lună iunie înregistrată vreodată.

Sudul SUA se află sub o cupolă de căldură intensă în ultimele săptămâni. În unele părţi ale Chinei, un val de căldură persistent a continuat, cu temperaturi depăşind 35 de grade Celsius. În general, unul dintre cei mai mari contributori la recordurile de căldură din această săptămână este iarna excepţional de blândă din Antarctica. Părţi ale continentului şi oceanului din apropiere au fost cu 10-20 de grade Celsius mai mari decât mediile din 1979 până în 2000.

"Temperaturile au fost neobişnuite deasupra oceanului şi mai ales în jurul Antarcticii în această săptămână, deoarece fronturile de vânt deasupra Oceanului Sudic sunt puternice, împingând aerul cald mai departe, spre sud", a spus Raghu Murtugudde, profesor de ştiinţe atmosferice la Universitatea din Maryland.

Chari Vijayaraghavan, un explorator polar care a vizitat în mod regulat Arctica şi Antarctica în ultimii 10 ani, spune că încălzirea globală este evidentă la ambii poli şi ameninţă fauna sălbatică a regiunilor, provoacând topirea gheţii, ceea ce ridică nivelul mării. Acest fenomen ar putea duce la creşterea riscurilor de răspândire a bolilor, cum ar fi gripa aviară în Antarctica, ceea ce ar avea consecinţe devastatoare pentru pinguini şi alte animale din regiune.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ONU care lupta din greu sa legalizeze pedofilia,

    nu mai este credibile si inca m-am exprimat civilizat 

    Da ce pana acum au fost ținute sub control schimbările climatice? Dacă da, sa ne spună cum. Le pasa doar de controlul oamenilo rdincolo de limita suportabila. Dacă vine o ploaie de meteoriți, ce poate face ONU?

    De 30 de ani masinile sunt dotate cu "catalizatoare' din ce in ce mai performante, de ani buni s-au oprit termocentralele, combinatele chimice au fost retehnologizate, toti poluatorii au fost siliti sa -si reduca emisiile de poluanti, animalele care emana carbon pe fund au fost decimate, mijloacele de incalzire ale populatiei au fost si sunt in vizo rsa fie interzise.

    De zeci de ani lupta cu bioxidul de carbon este principala preocupare a Comisiei europene, a administratiei .. si a ONU si populatia a suferit in urma acesto ractiuni fel de fel de neplaceri.  

    Si ONU, dupa zeci de ani de la declansarea luptei si de lupta, ne spune astazi " că schimbările climatice sunt "scăpate de sub control" 

    Domnule Antonio Guterres,  

    Este foate clar totul. Linia de actiune pe care s-a mers si se merge in domeniul acesta este gresita. 

    Este cert ca "reducerea emisiilo rde carbon" a gazelo r"cu efect de sera" si altele de acest fel nu au avut si nu vo ravea niciun efect asupra incalziri globale si toti, americani, europeni, rusi, chinezi, si... japonezi vom arde in viitorii ani si vom muri de sete.

    Evident ca nu si miliaradarii lumii care pedaleaza pe acest drum sustinand far niciun temei in continuare "decarbonificarea" si alte cretinisme"  

    Ce control visează ONU? Aceste schimbări climatice sunt ciclice, determinate de inversările axei terestre, imposibil de controlat.

    1. Am uitat sa menționez că mai degrabă acest control are legătură cu marea resetare, decât cu condițiile climatice.

    Alta sperietoare.Ne vaccinam și scăpăm.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb