OPEC - în cumpănă

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 februarie 2004

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis, în seara zilei de marţi, să-şi diminueze cu un milion de barili/zi cotele de producţie, în-ce-pînd cu luna aprilie. Totodată, OPEC a hotărît să renunţe, începînd cu data de 1 martie, la surplusul de 1,5 milioane de barili/zi, pe care îl livra peste cotele oficiale. Anunţul a dus la creşterea cu 3,2% a cotaţiilor petrolului brut în ziua respectivă (la peste 34 de dolari/baril pe piaţa SUA), fapt care i-a determinat pe unii reprezentanţi ai cartelului "să se mai gîndeas-că". Astfel, OPEC ar putea să se răzgîndească în privinţa reducerii programate pentru 1 aprilie, dacă preţurile vor urca foarte mult. "Vom urmări cum reacţionează pieţele", a declarat delegatul libian la reuniunea OPEC, Abdulhasid Mahmoud Ziltni, adăugînd că, pînă la finele lunii martie, piaţa va confirma dacă decizia luată de OPEC este una bună.

Un alt oficial al cartelului, Ali al-Naimi, ministrul saudit al ţiţeiului, afirmă că, în situaţia în care preţul petrolului va ajunge la cote neacceptabile, OPEC va livra mai mult ţiţei pe piaţă, în trimestrul al doilea.

Agenţia Internaţională a Energiei şi-a modificat în creş-tere, pentru a patra lună consecutiv, previziunile legate de cererea de petrol pentru anul în curs, arătînd că, datorită creş-terii puternice a economiei Chinei, consumul mondial va spori cu 1,4 milioane de barili/zi.

Amintim că, în 2003, pe piaţa petrolului din New York, preţul mediu al petrolului a înregistrat cel mai mare nivel din ultimii douăzeci de ani. Acesta şi-a continuat ascensiunea şi în 2004.

Obiectivul OPEC pentru preţul petrolului este de 22-28 dolari/baril, însă cartelul consideră normal şi un preţ de 35 de dolari/baril, în condiţiile în care dolarul este tot mai slab în comparaţie cu euro. În luna ianuarie, OPEC a livrat pe piaţă circa 26 milioane de barili de petrol/zi, respectiv o treime din producţia mondială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb