OpenAI a respins vineri o ofertă de preluare în valoare de 97,4 miliarde de dolari din partea unui consorţiu condus de miliardarul Elon Musk, afirmând că startupul nu este de vânzare şi că orice ofertă viitoare ar fi lipsită de sinceritate, transmite Reuters.
Această abordare nesolicitată este cea mai recentă încercare a lui Musk de a împiedica OpenAI, compania pe care a cofondat-o alături de CEO-ul Sam Altman, dar pe care a părăsit-o ulterior, să devină o entitate cu scop lucrativ, în contextul în care startupul caută mai mult capital pentru a rămâne lider în cursa inteligenţei artificiale.
"OpenAI nu este de vânzare, iar consiliul de administraţie a respins în unanimitate ultima tentativă a domnului Musk de a-şi destabiliza concurenţa. Orice posibilă reorganizare a OpenAI va consolida misiunea noastră non-profit de a asigura că AGI (inteligenţa generală artificială) aduce beneficii întregii omeniri", a declarat OpenAI pe platforma X, citându-l pe preşedintele consiliului, Bret Taylor.
În replică, avocatul lui Musk, Marc Toberoff, a afirmat că OpenAI încearcă să vândă controlul asupra entităţii sale cu scop lucrativ şi că această decizie "va îmbogăţi anumiţi membri ai consiliului în loc să servească scopul caritabil al organizaţiei."
Conflictul dintre Musk şi OpenAI continuă
În decembrie, OpenAI şi-a prezentat planurile de restructurare, anunţând că va crea o corporaţie de beneficii publice pentru a facilita atragerea unui capital mai mare decât şi-ar fi imaginat anterior şi pentru a elimina restricţiile impuse de actuala sa structură non-profit.
Luni, Altman a respins public oferta consorţiului cu un simplu "nu, mulţumesc" pe X, determinându-l pe Musk să reacţioneze numindu-l "escroc". Marţi, Altman a declarat pentru site-ul de ştiri Axios că OpenAI nu este de vânzare.
Miercuri, avocaţii lui Musk au depus în instanţă un document prin care anunţau că consorţiul - care include şi compania de AI a lui Musk, xAI - va retrage oferta pentru braţul non-profit al OpenAI dacă acesta renunţă la planurile de transformare într-o entitate cu scop lucrativ.
"Acum două zile, aţi depus o pledoarie în instanţă, adăugând noi condiţii la propunerea iniţială. Ca urmare a acestui demers, a devenit evident că 'oferta' clienţilor dumneavoastră nu este, de fapt, o ofertă reală," a declarat consiliul OpenAI într-o scrisoare semnată de avocatul William Savitt şi trimisă vineri lui Toberoff.
Printre ceilalţi investitori din consorţiul condus de Musk se numără Valor Equity Partners, Baron Capital şi influentul agent de la Hollywood, Ari Emanuel.
O dispută de lungă durată
Altman şi Musk sunt în conflict de ani de zile. După plecarea lui Musk din OpenAI în 2019, startupul a creat o divizie cu scop lucrativ care a atras miliarde de dolari în finanţare, provocând acuzaţii din partea lui Musk că firma a încălcat misiunea sa iniţială, punând profitul mai presus de binele public.
În august anul trecut, Musk l-a dat în judecată pe Altman, pe OpenAI şi pe cel mai mare investitor al companiei, Microsoft, acuzându-i de încălcarea contractului. În noiembrie, Musk a cerut unei instanţe federale să blocheze tranziţia OpenAI către o structură cu scop lucrativ, însă lupta legală dintre cele două părţi continuă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2025, 14:10)
Elon Musk, un fel de Gigi Becali din România.