OPINII Acţionarii, victime colaterale, în suspendarea tranzacţionării SIF Moldova

MIHAI IORDACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 februarie 2016

Acţionarii, victime colaterale, în suspendarea tranzacţionării SIF Moldova

Acţiunile SIF2 Moldova au fost suspendate, vineri, de la tranzacţionare. Uitându-mă pe cotaţii, cum fac de obicei, am constatat că SIF2 nu se tranzacţiona, nici luni. Am întrebat despre ce este vorba şi mi s-a răspuns că sunt suspendate 45 zile. Anterior, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital a contestat măsura consolidării valorii nominale a acţiunilor, de la 0,1 lei, la 2,5 lei.

Am înţeles că există o prevedere pentru suspendarea de la tranzacţionare, într-un regulament ASF. Dacă este aşa, consider că este o mare prostie.

Nu am intrat în extaz şi nici nu am plâns de recenta hotărâre a acţionarilor SIF Moldova privind consolidarea acţiunilor şi, personal, consider că are mai multe dezavantaje decât avantaje, dar respect total decizia acţionarilor interesaţi, care au aprobat măsura cu o majoritate zdrobitoare.

Dar, suspendarea tranzacţiilor afectează toţi deţinătorii de acţiuni SIF2, precum şi pe toţi care are dori să investească. Sunt persoane care pot avea o nevoie urgentă de o sumă oarecare de bani şi singura soluţie poate fi vânzarea unor acţiuni SIF2 de care dispun, tot aşa cum pot fi investitori care ar dori să-şi plaseze nişte disponibilităţi în acţiuni SIF2. De asemenea, ar putea fi atraşi de dividendul prognozat, ţinând seama de profitul realizat, care ar aduce un câştig substanţial, faţă de depozitele bancare, cu dobânzi practic negative, ţinând cont de impozitul pe dobânzi şi valoarea comisioanelor. Suspendarea tranzacţiilor cu acţiuni SIF2 Moldova le taie această oportunitate.

Consider că ASF ar trebui de urgenţă să permită reluarea tranzacţiilor. Altfel, s-ar putea să fie acţionată în judecată, fie de către persoane fizice, acţionare la SIF2 Moldova, care nu au posibilitatea de a vinde acţiuni şi care sunt forţate să apeleze la credite, fie de unii acţionari care, neputând profita de preţul scăzut al acţiunilor, sunt împiedicaţi să realizeze profituri.

Dacă aş fi în locul domnului Mişu Negriţoiu sau al celorlalţi membri ai ASF, aş decide imediat abrogarea acelei prevederi care a făcut şi face posibilă sistarea tranzacţiilor cu acţiuni SIF2 Moldova.

NOTA: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Acționarii sunt victimele deciziei hazardate ale conducerii șif. Tot consiliul ar trebui demis. Știa și trebuia sa prevină acest dezastru. Consolidarea e o mare minciuna. Răscumpărarea de acțiuni un jaf.

    Hotararea s-a luat in Adunarea generala cu 99,99% din voturi. Beze va plati cheltuieli de judecata. Sau stapanul lui, are de unde, deocamdata.

    1. Cocos, si tu si altii vanturati asta cu 99% ca pe sfintele moaste. De fapt, a fost o prezenta cam de 30%, si din aia au votat 99%. Oamenii lui Ceocea, etc

      Asa ca mai usor cu aia 99%. De fapt s-a votat cu 29% din total. Daca tie ti se pare ca asta mai e legitim... 

      Cine te opreste sa nu votezi ?Pentru ca oameni ca voi nu voteaza in aga ei pot sa faca ce vor.Cat despre cvorum a fost de 30.671% (315.753.613 actiuni)din nr. total de actiuni cu drept de vot (1.029.484.548 actiuni)

      Asa ca daca ar vota toti actionarii nu sar ajunge in situatia asta 

    Piata poate sa scada si cu 50% in aceasta perioada !

    Cine plateste ? 

    Ceocea ? 

    ASF ? 

    BVB ? 

    AIPC ? 

    Sigur cei trei vor zice ca AIPC e de vina !

    Sa se tranzactioneze pe ATS in aceasta perioada drepturile rezultate la AGA ! 

    1. ASF-ul nu se implica in niciun fel desi ar trebui sa-i protejeze pe investitori. Se implica insa Coparu&co, cei care mosesc aceasta operatiune si care vor raspunde direct pentru implicarea lor. Totul se coace la foc mic si nu prea mai sunt locuri la sectorul delatiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb