OPINII Aţi economisi într-o monedă BRICS?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 aprilie 2023

Aţi economisi într-o monedă BRICS?

De la o vreme se vorbeşte tot mai mult despre dedolarizare. Începutul l-au făcut ruşii, când au cerut ca plata gazului lor să se facă în ruble.

Cumpărătorii din zona occidentală au protestat mai întâi demn, apoi au început să mai lase din pretenţii de vreme ce resursele de gaz erau puţine şi mai scumpe. Asta până la sabotajul Nord Stream, care a tăiat pe termen lung fluxul de gaze spre Germania.

Apoi am avut discuţiile ruso-chineze şi plăţile bilaterale, un sistem tot mai extins în ultima vreme în rândul statelor care nu intră în sfera de influenţă a SUA.

Adăugaţi la asta retragerile ordonate de pe titlurile de stat americane începute de chinezi de ceva vreme, cumpărările de aur pe care mai multe bănci centrale le operează accelerat (cu China şi Rusia printre principalii jucători).

Un posibil anunţ legat de o viitoare monedă BRICS la următoarea reuniune din vară a organizaţiei pare tot mai probabil.

Ce formă ar putea adopta aceasta? În mod sigur nu va fi o predare necondiţionată pe altarul monedei chinezeşti, deşi ruşii şi chinezii tranzacţionează deja în yuani. Ar putea fi însă un coş în care să intre atât aurul, cât şi monedele naţionale ale statelor care sunt interesate de noua monedă.

Cu Rusia, China, Brazilia, India, Africa de Sud, mai multe alte state africane şi asiatice printre participanţi, noua monedă nu va avea doar o mai mare acoperire în cerere decât cele din lumea occidentală, ci şi o mai bună acoperire în mărfuri. Sigur, dolarul va rămâne o monedă căutată pentru tranzacţiile statelor Nato, dar cererea de dolari se va reduce simţitor şi de aici şi excesele bugetare ale SUA.

Când nu mai poţi tipări bani la fel ca înainte exportând criza în toate ţările lumii, parcă eşti tentat să mai respecţi nişte constrângeri bugetare, cu deficite mai mici, cheltuieli nesăbuite pentru apărare temperate.

Şi poate se va schimba ceva şi în modul în care s-a produs dereglementarea pieţelor, un efect şi al expansiunii monetare până la urmă.

Să ne gândim că aşa cum comunismul din părţile noastre de lume purta în el germenii autodistrugerii (egalitarismul forţat reducea motivaţia muncii, competitivitatea, stimula furtul din bunurile statului), aşa şi capitalismul occidental a început să poarte în el germenii autodistrugerii prin dereglementarea agresivă şi subţierea rezultată a clasei mijlocii (încercaţi să plătiţi din buzunar o intervenţie medicală în SUA sau să luaţi o diplomă fără credite împovărătoare).

Comunismul a putut continua din loc în loc altoit pe religie (chibuţurile evreieşti, comunităţile Amish) sau pe mentalitatea asitatică tip stup (comunismul chinez, vietnamez la începuturi devenite ulterior un soi de comunism altoit pe economie de piaţă), iar capitalismul occidental ar putea supravieţui la rândul său cu o componentă socială mai pronunţată.

Libertarienii l-ar putea pune însă pe butuci în ritmul în care s-a mers din anii 2000, aşa că revenirea SUA la o politică bugetară şi fiscală mai echilibrată şi echitabilă, odată cu pierderea statutului dolarului de moneda ultradominantă de rezervă, închiderea robinetului global cu dolari deci, ar putea avea şi efecte bune în timp. Până atunci însă, aţi investi/economisi într-o monedă BRICS?

Aşa cum bitcoinul avea o poveste în spate care a reprezentat unul dintre cârligele de marketing până la spargerea bulei (teama de hiperinflaţie), alternativa BRICS la dolar ar beneficia de o aură la fel de interesantă, de dizidenţă monetară, de monedă a mărfurilor importante şi, de ce nu, de revanşă faţă de efectele Bretton Woods.

Un coş care să conţină şi aurul ar fi ingredientul care ar dilata masiv cererea, unul foarte greu de contracarat de filosofia "fiat money" care s-a bazat până acum pe lipsa de alternative.

Una peste alta, eu aş alege un astfel de plasament, pentru o parte din economii, dacă aş avea un canal rezonabil prin care să pot achiziţiona aşa ceva.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. sa lasam dezinformarea!

    vedeti ciclitatea aurului in dolari in raport cu dxy! 

    stimdestul de clar ca valutele se intaresc si slabesc in grame aur! 

    valutele guvernelor corupte nu se mai intaresc nominal la raportul trecut cu aur; asta inseamna jefuirea in avans a populatiei prin forme de credit ce nu intorc creditul / banii / fiatul in economie ci il externalizeaza - fuge din piata respectiva. 

    in lunga istorie a dolarului se vede cum se umfla relativ cu aurul si cum se desumfla. 

    Ca investitor contrarian - sa nu se repete minunea intaririi dolarului in grame aur pe long. 

    Plus ca si imobiliarele in usa dau semne clare de intarire in aur pe long. 

    s c cret 

    1. cred ca nu se va intarii o hartie in raport cu un metal pretios,cresterile si descresterile sunt orchestrate de marii speculatori care manipuleaza tot incepand de la actiuni,petrol,mat prime altele si inclusiv dolar,crestere la 5 lei intr o luna si descrestere de 10 % in doua,asta e speculatie,ca vorbim de economia SUA nu Congo,unde e stabilitate!

      daca actualizez valoarea marfurilor care pleca din China,la valoarea la care se vand in SUA si occident,PIB ul chinei e mai mare decat al SUA,numai ca smecherii sunt tot mai bogati facand un profit masiv din specularea marfurilor chinezesti,statul ia taxe vamale de pana la 50%,si mai mai smecher,si apoi ne laudam ca PIBul e mare,dar preturile sunt de cel putin doua,trei ori mai scumpe decat in China,logic ca cifra de afaceri a SUA este de cel putin doua trei ori mai mare,DAR NUMAI DIN PRETURILE MARI,puterea de cumparare nu e reflectata de pibul unflat! 

      O moneda BRICS ar valora cat guvernele tarilor care o nasesc. Un guvern bolnav nu poate genera o moneda sanatoasa, asa cum dictatura nu poate aduce fericire.

      Am importat niste marfa din China. Nici intr-un caz nu se poate ce spui pt ca pretul final in US sau RO , include transport containerizat pe mare care nu-i chiar ieftin, taxe vamale, transport din port la destinatie, si adaos comercial, sau adaosuri comerciale dc trec prin 2-3 distribuitori. De aceea e dublu pretul.

      Si aurul tocmai a facut azi daily lower low, petrolul la fel , ceea ce inseamna ca s cet s-ar putea sa aiba dreptate cel putin pe termen scurt trendul pare sa se fi schimbat.

      SA. 

      poate de curand,dar acum 15 ani se cumpara mp gresie cu un dolar cea buna si se vindea cu 20 lei mp,adica de 5 ori,au facut un imperiu pe aceste materiale,veneau garnituri de tren din port,in Targoviste!

      pe piata e plin de speculatori,ce au facut sume pe care le poti scrie cu exponenti ai lui 10,care daca actioneaza concertat si la pont,inverseaza si sensul de curgere al Dunarii la puterea pe care o au! 

      dar cand printul de euro si usd va avea din ce in ce m,ai putina cautare,(lovitura cea mare initiala o poate da arabia Saudita cu vanzare petrol in moneda nationala),puterea de cumparare in SUA si EU va scadea si va creste in tarile cu resurse,ca acelea au o valoare intrinseca,restul o valoare relativa in functie de moneda,momentul in care le exprimi!

      Vor veni vremuri grele pt Europa si SUA,iar nereformarea acestei structuri parazitare si comuniste numiTE Parlamentul European si Consiliul Europei,care mai mult incurca lucrurile cu Doreii lor va duce la prabusirea sandramalei europene,in care votul RO,BG,HU este egal cu al Germaniei,Frantei,Olandei! 

      o "hartie" se intareste atunci cand isi PLATESTE DATORIILE EXTERNE si COTA INTERNA PRIN: productivitate mai mare ca speculatia!!! - aceasta ciclitate a demonstrat mereu si mereu intarirea valutelor in aur!

      Foamea pe termen scurt - mediu a fiecarei generatii plateste creditarea trecuta si intareste moneda prezenta sau viitoare! 

      Un exemplu bun este RON-ul actual circulat daca te duci pe fir o sa ii vezi intaritura in grame aur prin 2000 si cv... exact in minimul Romaniei de plata Datorii Trecute si trecere pe alte parteneriate economice; exact cand sa iasa contul curent semiliberalizat la liberalizare; exact dupa capitulare generatiei si presiunea de fuga din tara (vezi can s-au deschis granitele si spre europa). Valutele se intaresc ciclic cu suferinta! 

      Cand valutele se intaresc - viata devine scumpa si cere in fata alta forma noua de credit ca sa poata dilua / completa "scumpirea si lipsurile" din piata respectiva. 

      Vezi cate grame 1 RON in 2005? Dar in 98? 

      Vezi cate Grame aur 1 MP teren /casa in 2000 dar in 2008? 

      Vezi cate grame aur BVB ul in 2003-2004-2005-2006-2007 - ce anunta bula din satelit si crasul in formare. Sunt Sigur ca banca centrala a romaniei era constienta de bula din piata - ce argument am? Am vazut viteza cu care cumpara tonele de aur de la populatia ce ceda in piata /isi amaneta /vindea - fie ca sa speculeze fie cocosata de scumpirea pietei exact dupa atingerea RONului ca maxim de tare in grame aur si prabusirea lui /diluarea - fapt ce a dat boo scumpire in BVB in grame aur si Imobiliare per MP /KG in aur! 

      Populatia de pe Teritoriul Romanieie a mai platit distractia creditarii in: 82-98 - 32-47 ca si albie depresiva a generatiei... a mai avut inca 2 prin 1800 si cv una pe la inceput si alta pe la final. 

      Sunt momente in piata cand avem: prea mult credit / fiaturi si prea putin aur /argint la purtator... sunt momente in care avem prea mult aur si argint la purtator si prea putin credit/fiaturi si bunuri de consum -firme-afaceri-cerere noua-capacitati noi productie...etc... 

      Repatia celor doua perechi te anunta ce si cum. 

      Ca exemplu vezi Aur international in Dolari intre 32 si 47 (adica aur ieftin in dolar =dolari tari in aur) si simultan relatia monedei /monedelor Romanesti circulata/e in piata in raport cu Dolarul - bunurile de consum (vezi zerurile din coada la ele) si raportul cosului de consum.  

      Dolarul era tare in lei... lei /zeroruri multe cumpara un dolar... si dolari putini cumpara 1 muncitor pe luna = aia este plata datoriei a generatiei. idem si in 90! 

      Asa ca nu te lasa pacalit de "aruncarea dollarilor" din mana! 

      Ci intreaba-te intotdeauna: "Unde urmeaza sa se ascunda VALOAREA" caci ea nu dispare ci doar migreaza in diferite forme /active! 

      Alte exemplu: inainte de MARE CRIZA ECONOMICA din 30; Leutii + productie + capacitatile + creditul ... pe teritoriul romanesc se tinea foarte bine; pana prin 1915 a fost boom real de productivitate -varful in scadere a fost cu marea unire 1918 unde semnalele de scadere productivitate si randamente deja se vedeau in piata -dar efectul creditarii trecute pe productivitate (varful trecut) a dat cu lag efectul fiaturilor ca forma de avutie in piata pana in 1929 ... cu tot cu W1 ce a fost rapid uitat - valul generatiilor arata clar CRASH.... crash declansat cand mai mult CREDIT BALON si PRODUCTIVITATE REALA IN CRASH a rupt cocoasa dromaderului in 1929... de aici pana in 1947... multe tari legate au stat ...mers mai acut spre deflatie. Romania A simtit cel ma grav deflatia... cautarea PIBului GNPului vechi va va arata valea plangerii... Valea plangerii de care a profitat Comunismul...exact in maxima suferinta loveste alta forma de "revolutie"..ce doar s-a asezat peste o generatie ca pondere i economie tanara si productiva... unde mai pui ca peste ea avea anticipata o alta generatie productiva care sa loveasca in fata... si de aici noul boom economi si credit. Dupa 72 -80 se inverseaza iar relatia... aici nu stim exact daca voit la ordinul IMF sau rateurile valurilor de generatii prin nasteri puhoii de copii + batranet si boom consum ce a exagerat inflatia.... simultan si prabusirea/ renuntarea oamenilor de a mai muncii - a fi productivi... se vede tot in istoricul pibului ....(de preferat cel in dolari)..... si ajunge ir in 90 cu zerouri in coada si cate bunuri (ex 123....12345....12367....sa doar 1..2) in cap in cos consum in raport cu venitul net nominal. 

      Unde populatia "proasta" isi vand casele si terenurile pe covrigei si cipsuri..sau televizoare noi... in loc sa faca NOI credit PRODUCTIV si sa serveasca urmatoarea generatie cu cele noi dorite... 

      Creditul are doua forme: Fie Productiv - Fie Speculativ! Asa cum fiecare generatie are: impulsuri fie productive fie speculative! -cele doua comportamente vor balansa periodic si va rezulta in expresia de intarire sau diluare a valutelor in aur. 

      s c cret 

      daca aurul face crash inseamna ca bunurile se scumpesc in aur! deci stimuleaza productivitatea reala internationala mai mult ca speculatia!

      Omanii pot da nou boom de comert international ... unde fiecare isi masaora castigurile in grame aur sau argine (in functie de BRICS care vor sa se apere in aur pe ce ofera ca servicii si bunuri international). 

      Bula AURULUI in DOLARI nu e long.... daca inversezi graficul o sa vezi ca acazut fiecare bula de aur cu fiecare depresie si chin economic real..... vezi anii 30... vezi.... 80 spre 90.... vezi prezent.... este normal sa se schimbe politicile monetare pe glob... ca sa inverseze relatia... si este normal ca unele sa isi formeze iar o cortina de fier.... asa s-a repetat la fiecare desumflare a bulei de aur in dolari.  

      s c cret 

      Vor veni vremuri grele pt Europa din cauza resurselor de energie.

      Pe vremea lui nea Nicu,un dolar cred ca era cel putin 5 de acum!

      Inafara de masini,preturile in marci au devenit preturi in eur! 

      O singura explicatie,supraindatorarea statului si populatiei si inflatia care trebuie sa netezeasca de la toti ce au tiparit statele! 

      Primul lantisor de Au l am luat in 90 cu 2000 lei,dolarul se vindea cu pana la 100 lei! 

      Acum cu aprecierea dolarului fata de aur,de 25 de dolaricumpri unul de argint cel mult de 5 grame! 

      Hartia e hartie,5 g de aur 18 karate valoreaza 1500 lei adica 300 dolari!

      Rau s a devalorizat aurul fata de dolar!!!!! 

      dar gold to copper ratio ce iti spune?

      long boom cupru!

      s c cret 

    Vom fi lăsați să facem asta?!

    Yuanul nu te lasă nici măcar China sa-l cumperi, e super controlat. Exista Bank of China in Romania, doar pe București, pentru firme. Nici nu poți avea cont pe PF. 

    Pe scurt răspunsul e: da! 

    1. poti cumpara actiuni la shanghai si asa vei fi long yuan

      problema e cu legislatia, cand ti-e lume mai draga baga partidul niste taxe cum a facut cu tencent si alibaba si se duce totul 

    Nu as economisi. Dar nici in doalri euro, lei etc. Toate sunt printate la infinit.

    1. Si care-i problema, de fapt? Conteaza cat de libere sunt lasate cantitatile create nu ca sunt create.

    BRICS au nevoie de dolari, ca nu fac comert doar intre ele si cu terti. Iar odata ce faci comert cu gigantul care este SUA, dolarul ramane puternic.

    In plus, tarile BRICS au perspective negre comparativ cu SUA. Cererea de obligatiuni guvernamentale va fi tot fata de SUA, inclusiv din tarile BRICS. Si ei stiu unde e mai sigur sa-ti tii banii. Economiile BRICS pot fi puternice in unele momente, dar fundamentele nu sunt bune. Sa faca moneda legata de aur si voi lua in considerare investitia in ea. Dar, ghici ce, si tarile astea vor sa creeze bani la infinit :) 

    1. cand toate tarile brics isi vor achita datoriile / imprumuturile/ creditele in dolari , doar atunci poate yuan sau rubla ar fi o solutie la economisire... pana atunci ... IN DOLLAR I TRUST :))

    BRICS vor să aibă acces la pășune, comerț global, fragi și mure, fără dolari, or dezvoltarea comerțului global înseamnă creșterea cererii pentru dolar.

    Cu cât lovesc mai tare statele BRICS în dolar cu atât învață mai ușor efectul de bumerang. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb