Cât de avariat va ieşi sentimentul investiţional după războiul din Ucraina?

OPINII Cât de avariat va ieşi sentimentul investiţional după războiul din Ucraina?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Adevărul - prima victimă / 4 martie 2022

Cât de avariat va ieşi sentimentul investiţional după războiul din Ucraina?

După primele două zile de conflict, părea că investitorii trec relativ bine peste momentul tensionat, cel puţin piaţa din SUA ieşise pe verde în ziua atacului aerian, dar lucrurile au început să se nuanţeze pe parcurs şi pagubele colaterale au ieşit la iveală.

Asta fie că vorbim de cererea diminuată din turism (Cipru va avea mari probleme pe termen scurt) sau de piaţa produselor de lux (la Milano este, de asemenea, tristeţe mare), fie că vedem cum gazul natural se apropie de 2.000 de dolari/1.000 mc, un nivel care părea pură fantezie cu un an în urmă, şi cum produsele alimentare riscă să cunoască o explozie de preţuri cum n-am văzut în această generaţie (pe fondul creşterii preţurilor îngrăşămintelor şi a scăderii ofertei din Rusia şi Ucraina).

Să nu uităm că suntem într-o bulă globală a banilor ieftini şi a datoriilor publice tot mai greu de acoperit astfel încât băncile centrale nu îşi mai pot permite să lupte cu inflaţia majorând foarte agresiv dobânzile. Iar excluderea Rusiei din SWIFT poate avea şi efecte adverse dacă între Rusia şi China se pun bazele unui nou sistem monetar, ceea ce ar accelera dedolarizarea.

Până acolo însă, există o realitate greu de contestat-scăderea puterii de cumpărare este iminentă. Preţurile mari din energie, creşterea preţurilor alimentelor, creşterea dobânzilor la credite pun deja presiune pe bugetele familiilor, iar acest fapt se va accentua în perioada următoare. Probabil că vom avea şi o majorare a taxelor şi impozitelor, mai ales că bugetul statului va fi subţiat prin creşterea cheltuielilor militare.

Este firesc să presupunem deci că lumea se va concentra mai mult pe satisfacerea nevoilor de bază şi cheltuielile legate de statut şi stil de viaţă vor fi diminuate. Iar multe companii listate pe asta se şi bazau - pe sumele pe care consumatorii le salvau lună de lună după ce îşi achitau toate obligaţiile faţă de stat, bancă, asociaţiile de proprietari etc. Deci profituri mai mici, PER-uri mai mari, cotaţii mai mici şi dividende mai mici.

În plus pentru România, apropierea de zonele de conflict nu este de bun augur pentru noi investiţii la noi. Să sperăm că rămânem cu toate cele vechi, dar e greu de crezut că vom mai avea fluxuri investiţionale semnificative pe termen scurt şi mediu, chiar dacă acţiunile româneşti fac parte din tot soiul de indici externi.

Aversiunea la risc e acum maximă şi nu sunt motive ca această percepţie să se schimbe foarte repede, având în vedere faptul că şi în eventualitatea încheierii conflictului în câteva săptămâni tot va rămâne în urmă un soi de război rece şi multă prudenţă. Deci, în ciuda atractivităţii unor companii, mai ales a celor unde lipsa de lichiditate a făcut să avem corecţii importante (AeRO), poate că nu e cel mai bun moment pentru demararea unei investiţii. Vânarea de oportunităţi ar trebui să înceapă doar după ce lucrurile se limpezesc geopolitic. Altfel, riscăm să cumpăram pe reveniri conjuncturale, dar să ajungem repede înapoi în corecţii bursiere ("nu încerca să prinzi un cuţit ce cade").

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. asa am facut eu cu OMV cand am cumparat 1264 buc x 57,60 euro si 206 ATS.VI x51,70 euro,sau 120.000 actiuni SNP x0.4770 lei,de am acum o mare gaura in portofoliu ......am peste 19.000 pierdere pe OMV,am pierdere peste 1100 euro la ATS.Vi,si 3550 lei pierdere pe OMV.....si eu visez Cai verzi pe Pereti ca imi da mie DVD total de 2000 euro OMV si aprox 3500 lei Net DVD de la SNP.....pai ma bucur la DVD ende de aprox 2700 euro dar am Pierderi Cat Casa Poporului prin scaderea preturilor emitentilor detinuti de mine,am aproape 23.000 pierderi cumulate pe OMV,ATS.Vi si SNP ......captiv pe o perioda de Corectii Continuue

    1. Bonjur!

      Tocmai ai devenit investitor pe termen lung. 

      Nu stiu de omv, dar la snp nu veti pierde bani, chiar si pe termen scurt...doua-trei luni.

      Nu vindeti nimic si eu tin actiunile, piata se va detensiona, suntem la inceput de ciclu. Corectiile vor veni in 2024.

    Eu nu stiu ce sa fac cu tlv-ul asta....fac si eu ca dnul Dinu, de mai sus :-). Am vreo 15000 actiuni, medie 2,05...luate treptat inca din pandemie. Ce faaac, le mai tin??? M-as oftica sa-mi vad tot profitul pe doi ani, la acest emitent, dus pe apa sambetei :-)

    1. In Romania va fi jale economica. Daca nu ai actiuni pe energie, este zero barat. Bancile in cap.

      Daca ceri o recomandare, marcheaza profitul, nu m'ai procrastina.

      TLV-ul inca nu s-a corectat cat trebuia, va mai scadea ... deci pe termen scurt vei avea pierdere (sau profit diminuat). Pe termen lung (nimeni nu stie ce inseamna asta) isi va reveni.

      "When in doubt, get out!", vorba rusului.

      Nu vindeti nimic, se incearca sa se creeze panica in piete. In SUA erau supraevaluate actiunile. La noi sunt subevaluate dar asa e in colonie.

      Mi'ai "clonat" pseudonimul. Iti plac mastile de carnaval venetian.

      Risk comes fr om not knowing what you're doing ;)

    sentimentul pe AERO fusese serios avariat dinainte de razboi

    pacat ca nu mai scrie cel care facea un fel de clasament cu ce companii si au tinut promisiunile 

    scria acum multe luni cand nu era razboi si lumea se prinsese incet incet ca majoritar se da teapa 

    avalanse de vorbe,mereu alte explicatii,mereu raportare la alte repere,de la unele nu mai auzi nimic financiar cu trimestrele

    lichiditatea se restrange si banii care vor ramane se vor directiona spre societatile care se pot tine singure pe picioare,fara datorii financiare mari,cu cashflow operational bun,care au'cheag' 

    Pentru anonimul care acum cateva zile era cazut...in extaz ca niste ''fraieri'' ii descarcasera niste actiuni.

    Spune-mi, ce simti acum cand te uiti pe bid...in jos? Cam subtire nu? Nu cumva -5% e ''mincinos''? Nu cumva se vede...haul?, cum ar spune poetul coroanelor de plumb. Spor la medie! 

    1. Fiecare cu propria perspectiva. Probabil unii vorbesc doar la deruta, el de fapt vindea si spunea ca cumpara.

      La mine faci referire cand am spus ca eu am cumparat? (cu toate ca nu am facut pe nimeni "fraier"!)

    Lasa nu fi suparat' ....ca isi revin ele ... Undeva candva ..Nu stim cand si nici unde inca .. Dar vb aia "Coana Speranta " moare ultima .... Nasol e ca tot moare !! :))) Succes si la mai mare " ! :))

    Căprioara lui Labiș...Mănânc și plâng ... Plâng și mănânc :)))

    Se vede ca unii nu ati mai prins bear markets...2008/9, OUG114/dec 2018, martie/apr 2020 - bursele nu cresc la infinit, după cum nici războiul nu tine o vesnicie...ca sa fiu cinic, eu voi reintra în piață imediat ce Putin ocupa Ucraina - sper sa o facă pana de Paste. Atunci va fi dispus la pace și din acel moment va începe recovery pe burse.

    Dar de bursă lui Putin ce ziceți? Cât mai rezista piticul sa.si finanțeze acțiunile belice?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb