OPINII Ce morală se desprinde din închiderea IPO-ului ABN Systems

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 ianuarie 2022

Ce morală se desprinde din închiderea IPO-ului ABN Systems

Prelungirea perioadei de ofertă cu o săptămână şi ajustarea condiţiei de succes de la subscrieri de 30 milioane lei la subscrieri minime de 3 milioane lei, în condiţiile în care erau deja subscrise acţiuni de peste 5 milioane lei în momentul completării prospectului, spune câte ceva despre acest segment de piaţă (AeRO).

În primul rând, entuziasmul pentru achiziţionarea acţiunilor unor noi emitenţi a scăzut considerabil. Pe de o parte, pentru că economia intră într-o fază mai dură, caracterizată prin dobânzi în creştere şi putere de cumpărare în scădere. Pe de altă parte, pentru că ofertele relativ numeroase au început să se canibalizeze între ele, în condiţiile în care investitorii mari au bariere de lichiditate când vine vorba de aceste companii, iar micii investitori se dovedesc un club destul de limitat.

Să nu uităm şi faptul că de la creşteri de câteva ori din prima zi de listare (vezi Safetech, Agroland) s-a ajuns şi la corecţii (Allview, Gocab etc), iar cum mulţi dintre cei care investesc în plasamente private sau IPO-uri pe AeRO au un profil speculativ pronunţat, urmărind să facă exitul repede, faptul că nu mai aveau siguranţa că vor putea să vândă din prima zi în câştig a contat enorm pentru decizia de a subscrie. Dacă nu pare comparaţia forţată, e ca şi cum am avea noi tokenuri crypto lansate după o corecţie de câteva luni pe această piaţă, când dorinţa de a deţine criptomonede în 2021 a fost susţinută în principal de observaţia că orice ai cumpăra nu poate decât să urce.

Paradoxal, lipsa de interes pentru IPO-ul ABN Systems vine la pachet cu o creştere a atractivităţii acţiunilor companiei. Dacă am fi calculat multipli bursieri cu profitul estimat pentru 2021, atunci PER-ul era de 9,9 pre-IPO şi 14,3 post IPO, cu toate acţiunile oferite (7,7 milioane) subscrise. Or, dacă numărul de noi acţiuni subscrise se reduce foarte mult, cum arătau lucrurile în ultima zi a subscrierilor (în jur de 1 milion, deşi pentru închiderea cu succes a ofertei în noile condiţii erau suficiente mai puţin de 600.000), PER-ul ajunge puţin peste valoarea de 10. Ceea ce e mai greu de găsit la BVB după un an în care piaţa a crescut cu peste 30% la nivelul principalului indice.

În concluzie, scăderea intresului pentru acţiunile oferite publicului pe piaţa AeRO aduce preţuri mai atractive pentru investitorii de cursă lungă, care nu urmăresc să câştige doar din marcarea profiturilor la listare. Poate că lansarea noilor oferte din 2022 ar trebui să ţină cont de acest fapt, venind din start cu multipli de evaluare mai greu de refuzat.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. mi se pare mai ieftina ihunt si cu perspective mai bune sau cel putin similare

    astept listarea si o sa vad daca investesc si in abn 

    'Pare'ieftina ABN daca privesti superficial.Daca te uiti ca au de decontat 10 milioane lei dividende repartizate dar neplatite,vezi altfel problema!

    Ca au atras o suma la jumatate fata doar de datoria aia catre ei insisi. 

    Ce ramane de observat este ca incep listarile tehnice,cu plasament sau IPO practic nereusite.Ultimul a fost Grup Serban unde s-a vandut 3-4% din companie. 

    Si aici vine intrebarea de ce vor astfel de firme,cu tot dinadinsul,sa se listeze?Ca totusi e oarecum dificil sa fii listat si cu free float minuscul nu poti spune ca exista vreun beneficiu. 

    Greu de acceptat ideea ca pe o piata obscura Aero sa ai listate companii cu cateva procente actiuni neconcentrate.Un articol din lege chiar le invita sa plece pe astea(nu le obliga).

    Mai e si fenomenul manipularii unor actiuni pe Aero,pe float mic,pentru ca asta serveste financiar unor firme-actionar.Predictia mea este ca asta se va sfarsi cu un scandal ca e deja prea evident! 

    1. Am auzit ca la poarta celor de la Tradeville s-au infiintat deja cativa intreprinzatori dispusi sa le vanda fiecare batiste, ca sa la poata pune inteligentii pe tambal ...

    Domnule Dogaru, sunteti un analist prea bun ca sa va scape evidentul, asa ca va suspectez de prea multa politete si diplomatie in redactarea acestui articol.

    "pentru că ofertele relativ numeroase au început să se canibalizeze între ele" 

    Nu numarul ofertelor este motivul principal, dupa parerea mea, ci calitatea acestora si surprizele neplacute de dupa listare. 

    Hai sa spunem lucrurilor pe nume... 

    A fost un an 2021 in care si o firma in prag de insolventa ar fi putut fi impachetata prin campanie de marketing agresiva in presa financiara si vanduta apoi investitorilor la evaluari hiper-gonflate. 

    Cand vii cu astfel de companii pe bursa si le mai evaluezi si super optimist pe indicatori "estimati" foarte obiectiv de ... emitent, atunci investitorul este practic garantat sa piarda. Ceea ce s-a si intamplat. 

    Cata incredere sa mai aiba un investitor dupa ce a trecut prin experienta unor firme recent listate (vezi BIOW, CLAIM) sau mai vechi listate (vezi saga cu auditul stil alba neagra de la NRF) ?? 

    Dupa cateva "oportunitati" dintr-acestea, ori ramai fara bani si iesi din joc sau iti vine in sfarsit mintea la cap si faci un mare pas in spate, ca sa incerci sa-ti dai seama cat de putreda e de fapt minciuna care ti-a fost vanduta pe post de oportunitate.

    Exact asta se intampla in linii mari acum pe bursa, ceea ce este un lucru bun, intrucat este de natura sa tempereze aroganta intermediarilor si emitentilor. 

    Spune autorul ca e greu de gasit PER de 10 la BVB? Exista un emitent pe Aero, simbol bucv,pe terenul caruia se construieste in Bd. Timisoara din Bucuresti,un ansamblu rezidential de catre Novum Business, din care emitentului ii revin 14.000 mp care se vand usor cu 1500 E/mp,iar peste 2 ani cand acesta se va finaliza, PER-ul va fi intre 1 si 2 la pretul actual din piata. Si mai sunt cateva pe Aero cu PER de 5-6 de care C.D nu stie...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb