OPINII Constatări surprinzătoare la AGA FP

MIHAI IORDACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 ianuarie 2016

Adunarea Generală a Acţionarilor FonduluIui Proprietatea (FP) a avut loc, miercuri, pe ordinea de zi fiind reducerea capitalului social prin diminuarea valorii nominale a acţiunii, de la 0,9 lei la 0,85 lei, şi restituirea către acţionari a 0,05 lei pe acţiune. Este a treia operaţiune de acest fel şi, în mod normal, adunarea nu avea de ce să dureze mai mult de o oră.

Dar a durat peste trei ore, bătându-se apa în piuă.

Au luat cuvântul aproape aceiaşi acţionari, punând aceleaşi întrebări: de ce nu se dau dividende, de ce scade preţul acţiunilor, ce se va întâmpla cu fondul când acţiunea va ajunge la valoarea nominală de 0,1 lei? În ritmul acesta, asta s-ar putea întâmpla numai peste 15 ani şi nu cred că îi mai apuc. În tot cazul, cvasitotalitatea vorbitorilor dovedesc, ca de fiecare dată, necunoaşterea mecanismelor de piaţă, anume, cererea şi oferta. Dacă preţul i se pare unui acţionar prea mic, nimeni nu îl obligă să vândă, tot aşa cum, dacă unui cumpărător preţul i se pare prea mare, nimeni nu îl obligă să cumpere. În fond, acţiunile nu sunt tot una cu mâncarea fără de care nimeni nu poate să trăiască.

Am scris acest articol pentru a semnala unele aspecte colaterale de la Adunarea Generală. Un acţionar, cu un număr însemnat de acţiuni, după cum am dedus, a relatat faptul că, după ultima ofertă de răscumpărare a FP, făcută la preţul de 1,11 lei, a făcut declaraţia de venit, pentru câştigul de 11 bani pe acţiune, peste valoarea nominală, iar fiscul (Fiscul românesc, din păcate) i-a calculat un impozit mai mare, ca şi cum ar fi cumpărat acţiunile din piaţă.

O altă constatare care m-a uimit este aceea că o firmă de brokeraj, în anul 2015, şi în continuare, practică în contractele cu acţionari ai Fondului Proprietatea, dintre cei care au primit acţiunile compensatorii în locul bunurilor confiscate abuziv, comisioane de 4%, 6% şi chiar 8%, aşa cum se lua de la cuponari, în anii 1996 - 2000. Este o nesimţire crasă, în condiţiile în care comisioanele obişnuite se situează între 0,5 % şi 1%, iar la marii investitori, funcţie de valoarea tranzacţiilor zilnice, acest comision poate coborî şi până la 0,25% - 0,3%. Doamnelor care mi-au relatat asta le-am dat sfatul să ceară reducerea comisioanelor sub 1% sau să schimbe brokerul. Nu este admis ca în anul 2016 să mai vorbim de comisioane de peste 4%.

Am făcut şi o constatare mai hazlie. La unul dintre voturi, a apărut rezultatul de 2 voturi împotrivă. Cum votul se face pe buletine care se înmânează acţionarului la intrare, pe baza numărului de voturi din registru, înseamnă că a existat un acţionar care are numai două acţiuni. În baza acestui fapt, el participă la adunările generale, bea un ceai, o cafea şi mănâncă nişte pişcoturi înainte de intrarea în sală şi apoi mănâncă pe săturate, la alegere dintre vreo 8-10 feluri de mâncare, salate şi antreuri cât cuprinde şi prăjituri.

Ăsta da randament al acţiunii! Ca şi acţionarii Biofarm, care vin la AGA pentru a pleca acasă cu punga de medicamente. Acţionarul nostru are şi un dezavantaj. Niciodată nu va fi luat în calcul la ofertele pro rata făcute la un preţ peste valoarea pieţei!

NOTA: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu 1.35 lei(valoarea celor 2 actiuni) a scutit 15.00 sau20.00 de lei cat lar fi costat meniul zilei.

    Asta da afacere.Romani cu initiative antreprenoriale. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb