OPINII Până la deflaţie e cale lungă şi trebuie s-o vrea şi Putin

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 iulie 2022

Până la deflaţie e cale lungă şi trebuie s-o vrea şi Putin

Cu preţurile în galop mai peste tot în lume, apar şi voci care văd deflaţie în următoarea perioadă. Asta pentru că puterea de cumpărare va fi atât de afectată încât producătorii vor fi obligaţi să mai renunţe la pretenţii pentru a nu pune lacătul pe fabrici din cauza scăderii vânzărilor.

Nu cred în acest scenariu dintr-un motiv simplu - preţurile ar trebui lăsate să se regleze singure, or, în acest moment, pe piaţa energiei suntem departe de aşa ceva, din cauza sancţiunilor la adresa Rusiei.

Ţările europene pot importa petrol rusesc din India, mai scump, minţindu-se că respectă de fapt sancţiunile, câtă vreme s-a interpus altcineva pe lanţul de achiziţie, dar nu acelaşi lucru se poate face cu gazul rusesc care are nevoie de nişte conducte pe care să circule. Dacă petrolul mai poate fi plimbat cu tancurile petroliere, cu gazul nu putem să ne jucăm la fel, iar lipsa ofertei va împiedica reducerea preţurilor.

Chiar dacă UE ar renunţa mâine la strategia sa verde şi ar permite exploatarea cărbunelui, tot nu am avea cum să compensăm lipsa gazului rusesc la iarnă. De altfel, Ungaria a interzis recent exportul până şi a lemnului de foc, semn că pentru mulţi soluţiile de încălzire la iarnă se vor apropia de cele tradiţionale.

Ce ne facem însă dacă Rusia se va orienta pe termen lung spre Asia, iar penuria de gaze devine cronică în Europa? Într-o prima fază vom avea apeluri disperate la solidaritate, adică la punerea resurselor în comun, iar România care are încă resurse de gaz va fi sub presiune să nu le orienteze doar pe piaţa internă. Sunt mari şanse să punem lacătul pe industrie din solidaritate europeană la iarnă şi să ne limităm doar la plafonarea preţurilor pentru populaţie, cu tot ce presupune asta (şomaj, contracţie economică).

Gazele din Marea Neagră exploatate de Petrom şi Romgaz mai au cale lungă până ajung pe piaţă (4-5 ani), minele de cărbune sunt vechi şi e greu să le readuci în formă după ce te pregăteai să le pui lacătul pe poartă, o secetă prelungită mai lipseşte pentru a pune sub presiune şi producţia de electricitate a Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Încheierea războiului cât mai repede cu putinţă ar fi unica soluţie pentru a reveni cât de cât mai aproape de normalitate, dar cine să preseze pentru asta? SUA au de câştigat din vânzarea de armament (vedeţi ce campanie furibundă de PR se duce zilele astea pentru sistemele Himars aşa cum se petreceau lucrurile pentru rachetele Javelin cu câteva luni în urmă) şi gaz lichefiat şi pot sacrifica uşor Europa pentru asta, iar liderii europeni sunt în cel mai prost moment posibil, în coaliţii de guvernare unde verzii presează, prinşi în retorica de la începutul războiului cu învingerea Rusiei prin sancţiuni severe.

Până la urmă, după o iarnă de coşmar, cu mişcări sociale şi prăbuşirea nivelui de trai în Europa, liderii din UE vor avea de ales între pierderea alegerilor cu brio şi schimbarea discursului şi poate vom avea atunci şi soluţii negociate mai eficient. Că nu mai speră nici cei mai optimişti europeni că Putin va fi înlăturat de la putere de ruşii afectaţi de prăbuşirea economiei. Independenţi energetic, alimentar şi cu orgoliul zgândărit de rusofiobia isterică din Occident, ruşii pot rezista mult mai bine decât sperau liderii occidentali, mult mai mult decât o vor face europenii medii care vor ceda în final tot mai greu din standardul de viaţă contra lozinci.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Absolut corect

    Rusia este locul in care in ultimele secole si nu numai asa zisul occident european si-a rupt rau de tot gatul . Si asa va fi si acum .Istoria se repeta si nimeni nu a trasat reguli sa nu mai fie asa .  

    De data asta insa popate fi mult mai rau decat in precedentele prabusiri ale occidentului ingenunchiat de o Rusie.... imposibil de invins

    O mare parte din cetateni vad dar sunt captivi industriei bancare mai ales... si atunci ciocoii de la Davos via Americuta ..isi vad nestingheriri , deocamdata , de acest plan satanic .Numa ca ulciorul......stim povestea . D ne da sa se rasfranga impotriva Americii. La cantitatea de dolari in circulatie si la un sistem paralel al dolarului cu alta moneda , care este oricum in curs de implementare si bazat pe resurse reale nu povesti , America va intra in colaps sau dizolvare . Nici nu are cum altfel . 

    1. Americanii s-au obișnuit cu un anume stil de viață, o criză trebuie să fie temporară pentru că ei au treabă. Rușii s-au obișnuit să frece menta, criza lor eternă e mai ușor de digerat.

      Dolarul se întărește pentru că dispare, rubla e necon vertibilă și este alternativă pe viitor, când se vor termina hectolitri întregi de țuică de prune. 

    Ca sa citam din clasici:

    "De-o fi una, de-o fi alta… Ce e scris și pentru noi,

    Bucuroși le-om duce toate..." doar sa nu ajungem slugi la rusi. 

    1. Corect, pe cei platiti in ruble, care ne tot ridica in slavi RuSSia pe aici, nu-i poti schimba dar ceilalti, cititi un pic de istorie si vedeti cum s-au comportat rusii dupa ce "ne-au eliberat" de nemti in al doilea razboi mondial.

      Exact cum fac acum in Ucraina, distrugeri, hotii, violuri, atat poate acest popor. 

      June 9, 2022 - A week after Ukrainian lawmakers fired ombudswoman Lyudmila Denisova, she has reportedly admitted that she "exaggerated reports" and lied about "rape by Russian soldiers" to gain more sympathy and weapons....

       

      Mai era una ca tine, o mincinoasa patologica, dar era chiar avocatul poporului in Ucraina. Si mintea pe toate canalele de presa ca rusii violeaza si fura, si..... completeaza tu cu mintea ta bolnava.

      A fost data afara de Parlament dupa ce peste 100 de ONG-uri si jurnalisti ucrainieni si internationali au semnat o scrisoare de plangere la adresa ei. Pentru ca atrasi de minciunile ei, au cheltuit o gramada de bani sa vina in Ucraina sa ajute pe acele victime si nu au putut gasi niciuna. Si in scrisoare s-au plans ca adevaratele victime din alte parti nu au putut fi ajutate din cauza minciunilor ucrainiene. 

      Citatul tău e propagandă sovietică. Aia a zburat pentru că nu făcea nimic.

    Inflația pe coșul de consum accelerează deflația monetară.

    Putin își poate petrece restul vieții așteptând vești de pe front. 

    Am luat o pozitie long Brent la 98 cu stop 93 si target 118...asta de plictiseala si contra vantului iscat fara nicio baza, intarirea dolarului nu mi se pare sa compenseze deficitul de petrol.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb