Multă lume din zona financiar bancară m-a întrebat cum priveşte Saxo Bank performanţele Bursei româneşti pe semestrul I al 2016, având în vedere rezultatele oficiale comunicate, care plasează România în zona de "roşu", de scădere. În contextul general european, -7,6% - cât a scăzut indicele BET - nu este deloc rău. Dacă ne uităm în curtea vecinilor de mai la vest, evoluţia de la 1 ianuarie 2016 până în prezent, avem aproape -23% în Italia, -8-10% în Spania; Franţa şi Germania sunt între -5% şi -1%, încă în teritoriu negativ, până şi Danemarca e tot în aceeaşi zonă.
Marea Britanie este la +10-12%, dar asta doar pentru că lira a intrat la apă foarte puternic, aşa că raportat la EUR sau USD, imaginea nu mai este atât de pozitivă.
Pieţele în general sunt afectate acum de lipsa de încredere - pe de o parte băncile europene au suferit foarte puternic şi continuă să sufere, unele sunt la cotaţii minime record, pe de altă parte avem şi Brexit-ul care a aruncat un cocktail Molotov asupra pieţelor în general, nu doar cele europene, plus alţi factori potenţiali de disrupţie - alegerile iminente din SUA, schimbările de guverne precum cea din Marea Britanie care tocmai îşi promovează noul premier etc. Veşti proaste şi de peste ocean unde indicatorii de stres sunt la niveluri elevate, iar buluceala către instrumente sigure precum certificatele de trezorerie SUA continuă în rândul investitorilor profesionali/instituţionali.
Comparativ cu alte ţări din regiune, Bursa de la Bucureşti a trecut cu bine peste hopul Brexit. Lăsând asta la o parte, nivelul de capitalizare bursieră şi volumele de tranzacţionare rămân anemice, departe de ţări precum Polonia, Ungaria dacă ar fi să ne comparăm cu vecinii mai apropiaţi. România are creştere economică sănătoasă văzută în contextul european, însă această creştere nu a reuşit încă să dea imboldul suficient pentru o transformare a bursei de valori într-una modernă, dinamică, lichidă, care bineînţeles ar reprezenta un catalizator adiţional pentru aceeaşi creştere economică şi atragerea unor sume considerabile de la investitorii străini care momentan privesc BVB cu rezervare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2016, 15:04)
Care bursa de la noi,cand aproximativ 80-90 % din rulajul zilnic se datoreaza dealurilor?Cu alte cuvinte,retailul nu exista ....