OPINII Titluri de stat - dobânzi mai mici la lei şi mai mari la euro

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 decembrie 2022

Titluri de stat - dobânzi mai mici la lei şi mai mari la euro

Pe 13 decembrie vom afla politica de dobânzi pentru ianuarie

Statul profită de inflaţia în scădere, iar noile programe de titluri de stat pentru populaţie lansate în luna decembrie vin cu dobânzi mai mici la lei şi cu randamente crescute semnificativ la euro pentru ne sincroniza cu strategia BCE.

La lei, atât programul Tezaur, destinat celor care cumpără titlurile de stat prin Trezorerii şi Poştă, cât şi programul Fidelis, pentru titlurile care vor fi listate la bursă achiziţionare prin bănci şi brokeri, au surprins prin dobânzile în scădere.

Faţă de 8,70% la un an şi 9,15% la doi ani, cât oferea statul în noiembrie, în cadrul programului Tezaur avem o reducere a randamentelor la 7,65% la un an şi 7,80% la doi ani. În ceea ce priveşte programul Fidelis, dobânda va fi de 8% la 3 ani, cât era şi la precedenta emisiune din septembrie.

Practic, dacă privim evoluţia randamentelor la titlurile în lei şi le corelăm cu inflaţia anualizată raportată de INSSE, înţelegem cum procedează Ministerul Finanţelor când stabileşte dobânzile. Pe scurt, avem un decalaj de două luni faţă de inflaţia înregistrată oficial.

Asta deoarece dobânzile la titlurile de stat se stabilesc pe finalul lunii în curs pentru luna următoare, iar inflaţia pe luna vizată este raportată în jurul datei de 12-13 ale lunii următoare, astfel încât cei care stabilesc dobânzile la titlurile de stat au mereu un decalaj.

De pildă, inflaţia anualizată în iulie a făcut un mic pas înapoi faţă de iunie, de la 15% a scăzut la 14,9%. Asta s-a simţit în dobânda titlurilor de stat Tezaur abia în septembrie, când dobânda la titlurile la un an a scăzut la 7,75% de la 8,25%.

În august am avut, însă, o nouă lună de creştere a inflaţiei, de la 14,9% în iulie la 15,3% în august. Titlurile de stat Tezaur din octombrie au păstrat dobânzile la un an, dar au crescut pentru cele la 2 ani, de la 7,90% la 8,10%.

În septembrie, alte veşti proaste de la Statistică - inflaţia s-a majorat de la 15,3% la 15,9%. În consecinţă, luna noiembrie a fost luna cu cel mai mare randament la titlurile de stat pentru populaţie, creştere de la 7,75% la 8,7% la un an şi de la 8,10% la 9,15% la doi ani.

În mod previzibil, vom afla care va fi politica de dobândă la titlurile de stat pentru ianuarie pe 13 decembrie, când se anunţă inflaţia pe noiembrie. Dacă aceasta scade mai mult, e cazul să cumpărăm acum titluri de stat, aferente emisiunilor din decembrie. Dacă va urca, e bine să mai aşteptăm o lună.

Oricum, ne apropiem de un vârf al inflaţiei (poate l-am şi atins, e de văzut din următoarele raportări ale Statisticii), iar plasamentele pe termen lung sunt recomandate când trendul dobânzilor se pregăteşte de inversare.

Din păcate, din iulie nu am mai avut emisiuni la 3 ani pentru Tezaur, iar pentru a plasa banii în Fidelis cu această scadenţă ar trebui să mai aşteptăm până prin martie, când dobânzile ar putea fi mai jos.

Filosofie schimbată la euro

Creşterea dobânzilor la titlurile în euro din cadrul programului Fidelis este evidentă, de la 1,4% la un an şi 2,3% la doi ani în iunie avem acum 2,7% la un an şi 3,70% la doi ani, adică aproape o dublare pe cea mai scurtă scadenţă.

Două lucruri s-au întâmplat din iunie. BCE a început să majoreze mai decisă dobânzile, pe urma Fed, iar procesul poate continua. Titlurile de stat Fidelis emise anul trecut în euro au primit câteva palme dureroase de la investitori, care n-au mai acceptat decât discounturi considerabile pentru a le cumpăra, astfel încât cele cu scadenţe mai lungi, în 2025-2026, ajunseseră să se tranzactioneze la 91-92% din valoarea nominală, asigurând un randament de peste 4% anualizat cumpărătorilor.

Acum, statul pare că şi-a învăţat lecţia şi creşte dobânzile limitând în paralel scadenţele (maxim 2 ani).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb