OPPC vrea revenirea la impozitul de 1% pentru câştigurile din deţineri peste un an

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 mai 2015

OPPC vrea revenirea la impozitul de 1% pentru câştigurile din deţineri peste un an

Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital (OPPC) a transmis deputaţilor o propunere de reducere a impozitului pe câştigul net din transferul titlurilor de valoare pentru titlurile deţinute mai mult de 365 de zile, de la 16% la 1%, potrivit unui comunicat de presă.

OPPC doreşte modificarea, în Camera Deputaţilor, a proiectului Codului Fiscal, adoptat de Senatul României.

De asemenea, Organizaţia propune menţinerea soluţiei juridice existente în prezent în privinţa contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale de sănătate aferente investiţiilor pe piaţa de capital, respectiv obligativitatea plăţii CASS numai în măsura în care contribuabilul nu realizează venituri salariale sau venituri asimilate salariilor.

"Aceste modificări sunt menite să stimuleze investiţiile pe piaţa de capital din România şi să sprijine o dezvoltare durabilă a acesteia, cu un efect benefic asupra întregii economii, ţinând cont şi de faptul că veniturile colectate de statul român din impozitul pe transferul titlurilor de valoare au o valoare extrem de redusă", precizează OPPC, care adaugă: "În acelaşi timp, obligativitatea plăţii CASS pentru veniturile din investiţii, incluzând venituri din dobânzi, dividende, câştiguri din transferul titlurilor de valoare ar conduce la reducerea drastică a investiţiilor pe piaţa de capital, cu efect direct asupra veniturilor bugetare, întrucât fiscalizarea excesivă pe o anumită piaţă determină retragerea investitorilor de pe piaţa respectivă, cu consecinţa firească a creării unei subfinanţări cronice".

Eliminarea impozitului pe dividende, prevăzută în proiectul de Cod Fiscal depus la Senat, nu a fost acceptată de senatori, fiind înlocuită cu introducerea unui impozit de 5% pe aceste venituri.

Recent, Asociaţia Brokerilor a solicitat menţinerea eliminării impozitului pe dividendele aferente acţiunilor tranzacţionate în cadrul pieţei de capital, considerând că statul ar trebui să stimuleze astfel investiţiile transparente în acţiunile emitenţilor la bursa de valori şi listarea la bursă a unui număr cât mai mare de companii.

Potrivit brokerilor, motivaţia reintroducerii de către Senat a impozitului pe dividende, respectiv «reducerea deficitului bugetar conform cerinţelor din raportul organismelor internaţionale» este infirmată de chiar declaraţiile publice anterioare ale reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice privind impactul relativ redus al veniturilor colectate din acest impozit la bugetul general consolidat, precum şi de posibilitatea ca măsura să ducă la creşterea încasărilor din impozitul pe profitul companiilor prin renunţarea la artificiile fiscale, acestea devenind neatractive în noul context.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dupa 1 an si jumatate de la pagubirea investitorilor prin Harinvest se constata cu surprindere ca nu a fost accesat nici pana acum Fondul de Compensare al Investitorilor! Ce protectie a investitorilor exista pe piata de capital din Romania cand 64 de cereri individuale ale pagubitilor zac prin sertarele Fondului din decembrie 2014? Se doreste compensarea ? Daca s-ar fi dorit s-ar fi facut ceva din decembrie si pana in mai cu aceste cereri !! Din februarie si pana-n mai ASF nu a raspuns in vreun fel la propunerile investitorilor, a administratorului juridic, a Asociatiei pentru protectia Investitorilor de actualizare a Regulamentului de compensare a investitorilor ! Ne-am aflat pe o piata reglementata ? NU ! Am fost furati la drumul mare! Investitorii pierzatori prin Harinvest si necompensati pana la acest ceas arata cu degetul spre cei care erau obligati de Lege sa o faca si nu au facut-o! Cine spala rusinea ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb